Jaunās cenas autovadītājus pasteidzina

© F64

Autovadītāji pērnā gada decembrī steidza izmantot tehnisko apskašu priekšlaicīgu nokārtošanu vēl par zemākām cenām, jo no šī gada 1. janvāra tika paaugstinātas cenas transportlīdzekļu ikgadējām pārbaudēm. Savukārt braukšanas eksāmenu kārtotāju skaits pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2014. gada pēdējo mēnesi, nav būtiski mainījies, lai gan arī šis pakalpojums ir kļuvis dārgāks.

Braukšanas eksāmena cena ir pieaugusi par nedaudz vairāk nekā astoņiem ar pusi eiro. Līdz ar cenas kāpumu ir palielinājies arī braukšanas eksāmena ilgums. Iepriekš eksāmens ilga 25 minūtes, taču tagad braukšanas eksāmena obligātajam laikam ir jāsasniedz 40 minūtes. Braukšanas eksāmena cena, sākot ar 1. janvāri, ir 24,01 eiro. Šī summa neiekļauj CSDD transportlīdzekļa izmantošanas maksu.

B kategorijas eksāmenu pērn decembrī kārtoja tikai nedaudz vairāk cilvēku kā iepriekšējā gada decembrī. Vīriešu kopējais skaits, kas nokārtoja eksāmenu, ir pieaudzis par desmit, bet sieviešu par 35, Neatkarīgajai atklāja VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ieva Bērziņa.

Tehnisko apskašu cenas visu veidu motoru tilpuma vieglajām automašīnām ir palielinājušās vidēji par trim eiro. Tāpat kā iepriekš visdārgākā tehniskā apskate ir automašīnām ar dīzeļa motoru, savukārt vismazāk tā izmaksā autovadītājiem, kuru īpašumā ir transportlīdzeklis ar gāzes motoru.

Tehnisko apskašu kārtotāju skaits 2015. gada decembrī, salīdzinot ar 2014. gada decembri, ir pieaudzis teju par 11 tūkstošiem. 2014. gada decembrī apskates pavisam kārtoja 55 645 autovadītāji, savukārt 2015. gada decembrī to paveica 66 325 autovadītāji. Neatkarīgā pieļauj, ka šāds tehnisko apskašu skaita pieaugums varētu būt saistīts ar cenu palielināšanu no 2016. gada 1. janvāra. Iespējams, daļa autovadītāju, ekonomisku apsvērumu vadīti, tehniskās apskates veica mēnesi agrāk.

Jāpiebilst, ka transportlīdzekļu skaits, salīdzinot pērnā gada 1. janvāri un šī gada 1. janvāri, ir pieaudzis par gandrīz trīs tūkstošiem – no 726 308 līdz 729 262, liecina I. Bērziņas sniegtā informācija.



Svarīgākais