Pērn likvidēto uzņēmumu skaits palielinājies par 57%

© NRA

Aizvadītajā gadā reģistrēts pēdējo piecu gadu zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, savukārt likvidēto uzņēmumu skaits 2015. gadā palielinājies par 57%, liecina Lursoft veiktais pētījums. Pērn savu darbību pārtraukuši vairāk nekā 10 000 uzņēmumu, vairākums no tiem bija ilggadēji spēlētāji tirgū.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn turpinājis samazināties jaunreģistrēto uzņēmumu skaits. Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2015. gadā reģistrēti kopumā 13 483 jauni uzņēmumi, kas ir par 10% mazāk nekā gadu iepriekš.

Analizējot iepriekšējo gadu datus, redzams, ka no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits strauji palielinājās 2010. gadā, kad tika atviegloti jaunu komersantu reģistrācijas noteikumi, ļaujot reģistrēt SIA (sabiedrība ar ierobežotu atbildību) arī ar samazinātu pamatkapitālu. Jau no pirmajām dienām jaunā uzņēmējdarbības forma guva lielu popularitāti, kā rezultātā ik gadu vairāk nekā puse no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem bijušas SIA ar samazinātu pamatkapitālu. Līdzīga tendence saglabājusies arī 2015. gadā, kad no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem 8060 jeb 60% bijušas SIA ar samazinātu pamatkapitālu, no kurām 62% pamatkapitāls bijis līdz 10 eiro.

Zemākie rādītāji kopš 2007. gada

Ņemot vērā 2015. gada zemo jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu un ievērojamo likvidēto skaita pieaugumu, faktiski Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits pagājušajā gadā pieaudzis vien par 3415 uzņēmumiem, kas ir zemākais rādītājs kopš 2007. gada.

Analizējot likvidēto uzņēmumu datus, redzams, ka 2015. gadā visbiežāk likvidēti uzņēmumi, kuri iepriekš strādājuši mazumtirdzniecības, vairumtirdzniecības un ēku būvniecības jomās. Pretstatā uzskatam, ka lielākoties tiek likvidēti pēdējo gadu laikā reģistrētie uzņēmumi, Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 2015. gadā likvidēto uzņēmumu vecums sasniedz 9,5 gadus, tiesa gan, aizvadītajā gadā likvidēti arī 44 pērn reģistrēti uzņēmumi.

Liels kritums Jēkabpilī

Līdz ar kopējo tendenci valstī samazināties jaunreģistrēto uzņēmumu skaitam un pieaugt likvidēto praktiski visās Latvijas lielākajās pilsētās novērota līdzīga situācija.

Lursoft pētījums parāda, ka lielākais no jauna reģistrēto uzņēmumu skaita kritums 2015. gadā reģistrēts Jēkabpilī, kur reģistrēts par 21% jauno uzņēmumu mazāk nekā 2014. gadā, un Rēzeknē, kur kritums veido attiecīgi 17%. Kopš 2012. gada kritums turpinās arī Rīgā, kur aizvadītajā gadā reģistrēts 7931 jauns uzņēmums, kas ir par 13% mazāk nekā gadu iepriekš.

Jauno uzņēmumu skaita kritums saudzīgāk skāris abas Kurzemes lielās pilsētas – Ventspili un Liepāju –, kur reģistrēto uzņēmumu skaits, salīdzinot ar 2014. gadu, pērn samazinājies par 3%.

Tiesa, analizējot kopējo uzņēmumu skaita bilanci lielākajās Latvijas pilsētās, redzams, ka tikai četrās pilsētās pagājušajā gadā tas bijis ar plusa zīmi. Proti, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis lielāks nekā likvidēto tikai Jelgavā, Jūrmalā, Rīgā un Valmierā. Pārējās pilsētās likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedzis reģistrēto vidēji par septiņiem uzņēmumiem.

Pierīga aktīvāka

Vērtējot jaunu uzņēmumu reģistrāciju novados, jānorāda, ka 2015. gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visos Latvijas novados.

Lursoft pieejamā informācija liecina, ka zemākais no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits pagājušajā gadā bijis Baltinavas un Lubānas novados, kur reģistrēts tikai viens jauns uzņēmums.

Kopumā, pēc Lursoft aprēķiniem, 2015. gadā bijuši 36 novadi, kuros reģistrēto uzņēmumu skaits bijis mazāks par 10 jauniem komersantiem.

Pretstats tiem ir Pierīgā esošie Mārupes (216 jauni uzņēmumi), Ķekavas (202 uzņēmumi), Ogres (197) un Salaspils (153) novadi, kas no jauna reģistrēto uzņēmumu skaita ziņā pērn apsteiguši gan Ventspili, gan Valmieru un Rēzekni.

Salīdzinot ar 2014. gadu, kad no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem teju 18% uzņēmumu pamatkapitālu ieguldījušas arī personas no ārvalstīm, pērn šis rādītājs samazinājies līdz 2013. gada līmenim, sarūkot līdz 16%. Lursoft apkopotā informācija liecina, ka 2015. gadā visbiežāk savu kapitālu Latvijā reģistrētajos uzņēmumos ieguldījušas personas no tuvējām valstīm – Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Vācijas.

Svarīgākais