Satiksmes noteikumi – striktāki

© F64

Gads iesācies ar būtiskām izmaiņām satiksmes noteikumos. Autovadītājiem būs jāievēro, ka ātrums uz grants ceļiem būs mazāks un ka bērnu līdz trīs gadu vecumam drošība automašīnās būs zem lupas. Tiks palielināta arī drošība krustojumos.

Jaunie ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka autovadītājiem no šā gada 1. janvāra pa grants ceļiem ārpus apdzīvotām vietām turpmāk maksimālais pieļaujamais ātrums būs 80 km/h iepriekšējo

90 km/h vietā. Īpaša uzmanība jaunajos noteikumos pievērsta drošībai uz ceļiem apdzīvotās vietās. Daudzkārt jau iepriekš pieminētais rāvējslēdzēja princips tiks apzīmēts ar tam atbilstošu ceļa zīmi uz dzeltena fona laikā, kad noritēs ceļa remonts attiecīgajās vietās.

Autovadītājus par apdzīvotas vietas sākumu informēs jauna ceļa zīme. Līdzšinējās uz balta fona esošās ceļa zīmes vietā ar nosaukumu, kas apzīmē apdzīvoto vietu, drīkstēs būt uzstādīta ceļa zīme, kurā uz balta fona attēlotas melnas ēku kontūras bez apdzīvotās vietas nosaukuma.

Vecākiem, kuriem ir bērni līdz trīs gadu vecumam, turpmāk būs obligāti jāpārliecinās, vai viņu automašīnas ir aprīkotas ar drošības jostām, jo pretējā gadījumā noteikumu neievērošana tiks uzskatīta par pārkāpumu.

Viens no visbūtiskākajiem labojumiem jaunajos ceļu satiksmes noteikumos saistīts ar drošību krustojumos. Automašīnas nedrīkstēs novietot tuvāk par pieciem metriem pirms krustojuma robežas. Autovadītājiem, kas veiks kustību krustojumos, tiks palielināta redzamība, atvieglojot satiksmes kustību.

Velosipēdistiem jābrauc pa tiem paredzētu velojoslu, bet gadījumā, ja ceļa posmā nav velojoslas, velosipēdistiem jābrauc pa brauktuvi. Bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, drīkstēs braukt ar velosipēdu arī pa ietvēm, pat ja tiem būs atvēlēta velojosla. Vecākiem, kuriem ir bērni līdz šim vecumam, jāatceras, ka obligāti jāizmanto aizsprādzētas aizsargķiveres.

Viens no jaunākajiem noteikumu punktiem iekļauj arī salīdzinoši nesen ienākušos elektromobiļus. Normas izstrādātas ar mērķi popularizēt elektromobiļus. Elektromobiļiem būs izstrādātas vizuāli atšķirīgas valsts reģistrācijas numura zīmes. Šo automobiļu vadītāji drīkstēs braukt pa sabiedriskā transporta joslām.



Svarīgākais