Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Salauztais slotaskāts piketā: vai tiks prasīta prokuratūras atbildība?

© F64

Arī apgabaltiesai pilnībā attaisnojot rīdzinieku Daini Rūtenbergu, kurš, patriotisku motīvu vadīts, izjauca Krimas okupāciju slavinošu piketu, neizbēgami rodas jautājums par prokuratūras atbildību.

Apgabaltiesai pietika ar vienu dienu, lai izskatītu prokuratūras iesniegto protestu par pirmās instances tiesneša Imanta Dzeņa attaisnojošo spriedumu D. Rūtenbergam. Spriedums tagad jau arī otrajā instancē – nevainīgs.

Tikmēr arvien redzamāks kļūst jautājums par prokuroru atbildību. Tiesas izmeklēšanas gaitā pirmajā instancē atklājās, ka apsūdzības rakstā ņemts vērā nepatiess izdomājums, ka D. Rūtenbergs prokremlisko «vatņiku» mītiņā esot saplēsis Krievijas karogu, tādēļ tā īpašniekam būšot jāpērk jauns. Tiesā, izpētot šo lietisko pierādījumu, atklājās – karogs nemaz nav saplēsts, tikai nedaudz nosmērēts uz zemes.

Otra absolūti nepatiesā premisa apsūdzības rakstā – ka Latvijā vietā nevarot nopirkt citu Krievijas karogu, tādēļ karoga īpašniekam esot jāpiedzen no pāridarītāja ceļa izdevumi. Vismaz trīs vietējie internetveikali tādus piedāvā, un trīskrāsainais ir nopērkams arī lielākajā mūzikas ierakstu un suvenīru veikalā Vecrīgā, kur Krievijas karogu pērk nevis politiski motivēti cilvēki, bet gan mūsu kaimiņvalsts sporta komandu fani.

Bez abiem šiem faktoriem (cietušās personas un nodarītiem jebkāda veida zaudējumiem) neveidojas nozieguma sastāvs, tādēļ apsūdzības rakstam bija jāizpaliek.