Jaunieši noklusē vardarbību internetā

NEPIECIEŠAMA UZTICĪBAS PERSONA, pie kura jaunietis var vērsties problēmu gadījumos, ja pret viņu tiek vērsta šantāža interneta vidē, pārliecināta VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa (no kreisās) un Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska © F64

Šogad uz bērnu un jauniešu uzticības tālruni 116111 saņemti jau 670 zvanu, kuri saistīti ar drošības jautājumiem internetā. Pērn visa gada garumā tie bija 340 zvanu. Tas nozīmē, ka saskaršanās ar vardarbību globālajā tīmeklī kļūst aktuālāka.

«Interneta vidē darbojošos varmāku upuri nav viena vai divas personas. Tās var būt skaitāmas pat simtos,» secina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa. Vairākos gadījumos par šāda veida problēmām bērni atsakās runāt aiz kauna, saprotot, ka izdarīta liela muļķība – svešiniekam sniegta personīga informācija un nosūtītas fotogrāfijas, kuras bieži ir seksuāla rakstura.

VBTAI sadarbībā ar Jump Studio režisori Aiju Strazdiņu uzņēmusi trīs īsfilmas, kurās tiek izspēlēta varmākas sākotnējā sarakste ar jaunieti, uzdodoties par nepatiesu personu, līdz jaunieša šantažēšanai. Video kā mācību materiāls pieejami VBTAI mājaslapā. «Jaunieši tiek informēti par drošību interneta vidē. Vairāk ir pamācības un biedinājumi, kurus šī paaudze ne vienmēr ņem vērā. Tāpēc īsfilmas, kuras balstītas uz patiesiem stāstiem, ir nedaudz biedējošas, bet to mērķis ir likt jauniešiem aizdomāties par savu drošību arī internetā,» saka L. Rieksta-Riekstiņa.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais