Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Zaķa balsu pirkšanas skandāls: balsis pirktas caur točkām

Tik neuzkrītoši izskatās epicentrs Latvijas vēsturē nopietnākajai Saeimas vēlēšanu viltošanas afērai © Imants Liepiņš

Kandžas brūzis Viļānos, točku tīkls simt kilometru rādiusā ap to un Andra Kozuļa bizness – jauni atklājumi vieno balsu pirkšanu Dzintaram Zaķim un tautas nodzirdīšanu divdesmit gadu garumā.

Pieaugot notiesāto skaitam par balsu pirkšanu Vienotības bijušā frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa labā, nevar neredzēt, ka apsūdzētie un notiesātie šķiet nākuši no pilnīgi dažādām pasaulēm. No vienas puses, ir bezdarbnieki (Jevgeņijs Brovčenko, Viktors un Aleksandrs Balabolini), kurus tiesa sodījusi ar 100–180 stundu ilgiem piespiedu darbiem. No otras puses, ir menedžeris Andrejs Sačkovskis (gads nosacīti) un miljonārs, Viļānu domes deputāts Andris Kozulis (pirmajā instancē attaisnots). Kas gan varētu vienot balsi pārdodošus žūpas ar politiskajai elitei pietuvinājušos A. Kozuli? Izrādās, tie ir seni kriminālie sakari no deviņdesmitajiem – balsis masveidā uzpirktas caur nelegālā alkohola tirdzniecības punktiem.

Spirta tonnu desmiti

Kopš deviņdesmito gadu sākuma Viļānu pilsētā pastāvēja nelegāla pagrīdes alkohola ražotne. Turklāt tā bija pagrīdes ražotne vārda burtiskajā nozīmē – iekārtota vistu kūtī zem grīdas. Jau 1994. gadā līdzās kriminālajam brūzim uzplauka arī savā starpā saistītu točku un nelegālā alkohola pārvadātāju tīkls. Pašizmaksa litram šādas kandžas, brūvētas rūpnieciska izmēra tvertnēs, bijusi mazāka par 50 santīmiem, kamēr točkā 0,7 litru pudele maksājusi ap latu divdesmit.

Sākumā nelegālais alkohols tika izplatīts tuvajā apkārtnē, vēlāk – kad palielināja brūvēšanas jaudas – tirdzniecības tīkls pletās plašumā, ietverot pusi no Latgales un daudzus Vidzemes pagastus. Līdz 2002. gadam kandžas brūvēšanas apjomi pieauguši līdz vairākiem desmitiem tonnu vienā reizē (!), kad Ekonomikas policija beidzot atklāja pagrīdes rekordbrūzi. Par tā turēšanu tika arestēts neviens cits kā tagadējais izrakteņu magnāts Andris Kozulis.

«Valsts policija [..] plaši izbūvētā pagrabtelpā zem piemājas saimniecības vistu kūts Viļānos atklājusi plašāko nelegālā alkohola ražotni Latvijas vēsturē,» informēja toreizējais Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns. Policija konfiscēja četras tonnas kandžas, kas bija sapildīta 200 divdesmitlitru plastmasas muciņās, kā arī «milzīgu daudzumu» tukšās taras. Bet tas bija tikai sīkums salīdzinājumā ar topošo mantu: līdz galam izrūgt nepaspējušās brāgas daudzums sasniedza 25,6 tonnas! «Uz aizdomu pamata par nozieguma izdarīšanu aizturēts 1965. gadā dzimušais Viļānu iedzīvotājs Andris Kozulis,» – tolaik ziņoja Valsts policijas oficiālā preses relīze.

Kriminālprocess nebeidzās ar notiesājošu spriedumu, tieši otrādi: tāpat kā tagad par balsu pirkšanu, arī toreiz A. Kozulis tika cauri sveikā, un kandžas brūzis turpināja darboties līdz pat 2008. gadam. Pagrīdes rūpals šajā gadā beidzot tika sekmīgi iznīcināts triviāla iemesla dēļ – brāgas pārtvaicēšana kandžas aparātos prasa lielu siltumenerģijas patēriņu, aprijot milzīgus malkas kvantumus. Spirta dzinēji acīmredzot bija par slinkiem dedzināt malku, tās vietā destilāciju veicot ar elektrību. Tieši par elektrības zagšanu no Latvenergo beidzot kandžas ražotne iekrita, tika aizvērta un likvidēta.

Točkās pārdod spirtu, pērk balsis

Kandžas rūpnīca beidzot bija iznīcināta, bet ne izplatīšanas tīkls. Tas turpina darboties līdz pat šai dienai, tikai produkciju ņem no citiem piegādātājiem. Tagad tur tiek tirgota ļerga par aptuveni 1,70 eiro pudelē. Tieši šis vecais realizācijas punktu tīkls ir tas, caur kuru masveidā tikušas uzpirktas balsis par labu Vienotībai un Dzintaram Zaķim. Pirms Saeimas vēlēšanām uzticības personas apbraukājušas visas daudzpunktes un izvadājušas naudu. Katrā točkā tikuši iedoti 5000 eiro, ar kuriem bijis jāuzpērk točku apmeklējošo plenču balsis. Vairākos novados ticis manīts, piemēram, jauns BMW X6 ar valsts numuru «MELKIJ», kā Neatkarīgajai apliecināja aptaujātie novadu iedzīvotāji. Šāds auto pagājušogad pirms vēlēšanām tika nonācis Andra un Aļonas Kozuļu dēla rīcībā.

Praktiski ikvienas točkas turētājs nekavējoties piesavinājies vēlētāju kukuļošanai paredzēto naudu 2000 līdz pat 4000 eiro apjomā, tikai atlikušo izmantojot žūpu balsu pirkšanai. Tas ir iemesls, kāpēc caur točkām notikušajā balsu pirkšanā figurē dažādas summas: vien retos gadījumos maksāti desmit eiro par viena dzērāja balsi, bet pārsvarā – tikai divi vai pieci eiro.

Točku izmantošanas areāla centrā ir Viļānu pilsēta un Pērtnieku grantsbedre, savukārt apgabala austrumu robeža apstājas pie Rēzeknes pilsētas. Iemesls – pašā Rēzeknē pat pēdīgie plenči ir ielāgojuši, ka balsi pārdot nedrīkst, citādi uzreiz būs klāt Drošības policija. Šāds priekšstats turas no reizes, kad par balsu pārdošanu tika arestēts bars ar bomžiem un tika atcelti pašvaldību vēlēšanu rezultāti. «Pie mums pilsētā strādā septiņi policisti no Drošības policijas, un kopš tā laika viņus visus pazīst sejā un sveicina jau pa gabalu. Arī pirms pēdējām vēlēšanām viņi riska zonā esošajiem atgādināja, ka balsi tirgot nedrīkst,» stāsta sociālie darbinieki, kas ikdienā strādā ar attiecīgo kontingentu. Toties apkārtējos novados pirms 2014. gada oktobra šāda pieredze nav bijusi, tāpēc arī balsu pirkšana izdevusies citur, izņemot Rēzekni.

No spirta uz izrakteņiem

Pēc aresta pieredzes 2002. gadā Andris Kozulis un viņa sieva Aļona pamazām arvien redzamāk sāka parādīties legāli noformētu firmu vadībā. 2005. gadā Aļona Kozule kļuvusi par īpašnieci Pērtnieku karjera apsaimniekotājā – SIA VLAKON. Tur viņa ir valdē, bet valdes priekšsēdētājs ir Andris Kozulis, kurš ieņem amatus valdē vēl septiņās citās firmās, no kurām divas reģistrētas tikai pagājušogad. Spriežot pēc to nosaukumiem, galvenokārt tās darbojas transporta un būvniecības nozarē. Laulātajiem kopš 2005. gada noslēgts līgums par visas mantas šķirtību.

Kopš 2011. gada, kad Dz. Zaķis kļuva par «lietu kārtotāju» starp ceļubūves nozari un Vienotības kontrolē nonākušo Satiksmes ministriju, iežu biznesā vadošo vietu Latgalē ieņēmis Pērtnieku karjers. Tas ieguvis tiesības pārdot šķembas valsts uzņēmumiem par 4,20 līdz pat 20 eiro tonnā, no 249 tūkstošu zaudējumiem nonākot līdz 1,7 miljonu eiro tīrajai peļņai. Bet A. Kozulis galvu reibinošā ātrumā pietuvojās valsts politiskajai elitei. Kozuļu pāris, Dz. Zaķis, Valdis Dombrovskis ar sievu, Raimonds Vējonis un citi, kā rakstīja Diena, pagājušā gada 1. augustā – divus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām – kopā lidoja uz Gruziju izklaides tūrē.