Izskata kriminālprocesa izbeigšanas likumību Liepājas vēja sakārtošanas lietā

© f64

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai ir uzdots izvērtēt, cik likumīgi izbeigts kriminālprocess saistībā ar bēdīgi slaveno Liepājas vēja sakārtošanas pasūtījumu, kura ietvaros eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kompānija VVF Consulting Liepājas pašvaldībai par vairāk nekā 16 tūkstošiem latu ne tikai piegādājusi 13 lappuses garu sliktā latviešu valodā rakstītu sacerējumu, bet arī kā savus padomus uzdevusi fragmentus no pašvaldības darbinieču rakstītiem protokoliem.

Kā oficiāli informējis Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks, šāds lēmums pieņemts, realizējot amatā augstāka prokurora pilnvaras atbilstoši Kriminālprocesa likumam pēc tam, kad Ģenerālprokuratūrā saņemts iesniegums par jaunatklātiem faktiem šajā lietā.

Neatkarīgā jau informēja, ka šie fakti minēti jaunajā grāmatā Va(i)ras virtuve, kuras autoriem izdevies savā rīcībā iegūt ne tikai VVF Consulting Liepājas domei sniegto galaziņojumu, kurš sabiedrības neizpratni un tiesībsargu interesi izraisīja jau 2008. gadā, bet arī pārējos ar šo pašvaldības pasūtījumu saistītos dokumentus, kam ar domes priekšsēdētāja Ulda Seska rīkojumu uz gadu bija noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss.

No šiem dokumentiem izriet, ka VVF Consulting kā savus dārgi apmaksāto ekspertu padomus starpziņojumos, kurus parakstījusi pati V. Vīķe-Freiberga, iesniegusi arī apjomīgus fragmentus no apspriežu protokoliem, kurus sagatavojušas un parakstījušas minētās pašvaldības darbinieces. Šie fragmenti 16 tūkstošus latu izmaksājušajos ziņojumos iekļauti pat bez mazākajām izmaiņām, ar visām gramatikas un ortogrāfijas kļūdām. Grāmatā minēti vairāki šādi fragmenti.

Iepriekš Ekonomikas policija pēc formālas izmeklēšanas noskaidroja, ka "SIA VVF Consulting sniedza savus pakalpojumus atbilstoši līguma nosacījumiem 4 etapos un samaksu par saņemto pasūtījumu saņēma 4 atsevišķos maksājumos, pēc katra etapa noslēdzot pieņemšanas nodošanas aktu un atskaiti par paveiktajiem darbiem". Savukārt noslēdzošajā daļā bijis "vispusīgi norādīts uz darba gaitā apskatītajiem un izvērtētajiem jautājumiem".

Svarīgākais