Pie autovadītāja tiesībām – ar 17 soda punktiem

Šā gada 1. aprīlī stāsies spēkā jauna kārtība, kādā vērtēs transporta līdzekļa vadīšanas eksāmenā pieļautās kļūdas.

Satiksmes ministrija (SM) norāda, ka turpmāk braukšanas eksāmenā vērtēs pretendenta prasmes kopumā, nevis piešķirs noteiktu soda punktu skaitu par katru pārkāpumu. Autoskolu pārstāvji būtiskas izmaiņas gan nesaskata un domā, ka, nepieļaujot būtiskas kļūdas, eksāmenu nokārtot varētu būt vieglāk.

2. februārī Ministru kabinets (MK) apstiprināja grozījumus noteikumos, kas regulē transporta līdzekļu vadītāju apliecības iegūšanas un atjaunošanas kārtību. SM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida skaidro, ka turpmāk transporta līdzekļa vadīšanas eksāmenā vērtēs pretendenta spējas kopumā, nevis piešķirs noteiktu punktu skaitu par katru pārkāpumu.

Jaunie noteikumi paredz, ka braukšanas eksāmens būs nokārtots, ja pretendents tā laikā nepieļaus nevienu kļūdu, kas rada draudus satiksmes drošībai, vairāk nekā divas vienāda rakstura vai vairāk nekā trīs dažāda rakstura kļūdas, kas atsevišķos gadījumos var radīt draudus satiksmes drošībai, un vairāk nekā piecas kļūdas, kas parasti neietekmē satiksmes drošību. Tāpat eksāmens nebūs nokārtots, ja pretendents ar diviem mēģinājumiem neizpildīs kādu no uzdotajām figūrām.

I. Eida informē, ka visus eksāmenus filmēs, un, ja pretendents nebūs vienisprātis ar inspektoru, viņš 30 dienu laikā lēmumu par tiesību piešķiršanu varēs pārsūdzēt.

Autoskolas Drošas braukšanas skola pasniedzējs Māris Krauze gan nesaskata būtiskas izmaiņas jaunajā eksāmenu vērtēšanas kārtībā: "Pašlaik par katru pārkāpumu atkarībā no tā nozīmīguma piešķir noteiktu punktu skaitu. Ja pārkāpums liels – 10 soda punkti, un eksāmens nav nokārtots, par mazākiem pārkāpumiem piešķir vienu vai četrus punktus. Punktu summa nedrīkst būt lielāka par deviņiem. Turpmāk nekas būtiski nemainīsies, jo pārkāpumu nozīmi novērtēs tāpat kā līdz šim, tikai nepiešķirs soda punktus."

Jāpiebilst gan, ka jaunā sistēma atvieglos tiesību iegūšanu, ja eksāmena laikā pieļaus vidēji nozīmīgas kļūdas, bet sarežģīs, ja pārkāpumi būs nelieli. Proti, pašlaik eksāmens ir nokārtots, ja iegūti deviņi soda punkti, turpmāk tiesības iegūs arī pretendenti, kas pieļaus trīs vidēji būtiskas un piecas nenozīmīgas kļūdas, par ko pēc pašreizējās sistēmas piešķirtu 17 soda punktus. Savukārt pārkāpumi, par kuriem pašlaik piešķir vienu punktu, turpmāk varēs būt tikai pieci.

Svarīgākais