Atkritumus vairāk pārstrādās, nevis noglabās

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu aplūko jauno atkritumu šķirošanas rūpnīcu, kura spēs atdalīt 300 000 tonnu sadzīves palieku © F64

Valsts prezidenta un pašvaldību pārstāvju klātbūtnē pirmdien Getliņu ekoloģiskajā poligonā tika atklāta Baltijas valstīs lielākā un modernākā atkritumu šķirošanas rūpnīca.

«Stopiņu pagasta iedzīvotāji pirms 20 gadiem protestēja pret atkritumu noglabāšanu Getliņos, jo tas rada augsnes, gruntsūdeņu un gaisa piesārņojumu. Šodien poligonā bijušais atkritumu kalns ir zaļš, no sadzīves palieku gāzes ražo elektroenerģiju un izveidotas dārzeņu siltumnīcas. Iedzīvotāji ir gandarīti par paveikto,» uzrunā pauž Stopiņu novada domes vadītājs Jānis Pumpurs. Arī SIA Getliņi Eko valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns atzīst, ka poligona nākotne bija apdraudēta. «Ar šo projektu mēs vēlamies Getliņus likvidēt kā vietu, kur atkritumus noglabā, un padarīt par uzņēmumu, kur sadzīves paliekas pārstrādā un atgriež atpakaļ tautsaimniecībā,» uzņēmuma vīziju stāsta I. Stirāns.

Jaunā rūpnīca automatizēti sašķiro bioloģiski noārdāmos atkritumus no otrreizēji izmantojamām izejvielām – tādām kā papīrs, plastmasa un metāla izstrādājumi. Bioloģiskie atkritumi nonāks Getliņi Eko biogāzes ražošanai. Citas pārstrādei derīgās paliekas nogādās uzņēmumiem, kuri veic atkritumu atkārtotu pārstrādi. Rūpnīcas projekta kopējās izmaksas ir 10,2 miljoni eiro, no kuriem puse ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

SIA Vides pakalpojumu grupa vadītājs Guntars Levics informē, ka turpmāk jaunā rūpnīca spēs sašķirot un nodot otrreizējai pārstrādei 90% atkritumu. Paliekas, kurām nav iespējams dot otru dzīvi, noglabās poligonā. Getliņos nonāk teju puse Latvijas atkritumu. Rīgas iedzīvotāji gadā saražo 300 000 tonnu sadzīves atkritumu. Apmēram tik daudz sadzīvē izlietotā palieku ik gadu sadalīs Stopiņu novadā.



Svarīgākais