VAKARA ZIŅAS: Andris Bērziņš atveseļojas un gatavojas laulībām

Ineses un Andra attiecību pirmsākums bija kaisles pilns. Publiski pāris nevairījās viens otru apčubināt un sabučot © VZ arhīvs

Tautā mīlētais aktieris Andris Bērziņš cīnās ar redzes problēmām. Viņš pamazām atveseļojas pēc acs operācijas, kā arī gatavojas kāzām ar mākslinieci Inesi Gūtmani. Savukārt aktiera bijusī dzīvesbiedre Lenvija Sīle, kurai pēc šķiršanās aktieris veltījis virkni pārmetumu, bijušajam vīram vēl tikai labu, atgādinot, ka uz vecajām drupām laimīgu dzīvi neuzbūvēt.

Ar Inesi Gūtmani aktieris Andris Bērziņš pirmo reizi plašākā sabiedrībā, neslēpjot savas attiecības, izgāja 2013. gada pavasarī. Tad viņš arī paziņoja, ka ir šķīries no savas ilggadējās dzīvesbiedres, rakstnieces un publicistes, kā arī populārās aktrises Marijas Bērziņas mātes Lenvijas Sīles. Tajā pašā gadā Andris bildināja savu izredzēto Inesi, lai gan vēl nebija oficiāli šķirta iepriekšējā laulība.

Pēc tiesas vairs nesatiekas ar meitu

Cits pēc cita publiski sāka plūst pārmetumi Lenvijai, kura tik slikti izturējusies pret bijušo vīru un, šķirot laulību, vēl pieprasa uzturlīdzekļus. Kad šā gada aprīlī Lenvijas un Andra laulība beidzot tika šķirta, aktieris kādam preses izdevumam stāstīja, kādas mistiskas lietas ar viņu notiek. Viņš izteica aizdomas, ka tiekot pat likta lietā melnā maģija un nelaimes viņam sūtot šķirtā sieva.

Taču Lenvija pēc šiem apvainojumiem turpināja iet paceltu galvu, lai gan sāpēja nepatiesa nomelnošana. «Neesmu pati lasījusi to publikāciju. Man atstāstīja. Es pat nelaižu šo informāciju sev tuvumā. Tie ir tādi meli. Briesmīgi. Es uzskatu, ka Andra tagadējā sieviete tā pati dara, ja viņa var par mani tā izteikties. Es arī nebrīnītos, ja tur arī kaut kas mistisks notiek. Un varbūt tas viņiem arī atspēlējas,» tā Lenvija. Viņa atzīst, ka pašai nesalūzt pēc visa piedzīvotā palīdz ticība un darbs, veidojot publikācijas žurnālam «Mistērija». «Es mēģinu ar cilvēkiem tikties, kas gaišumu dzīvei dod. Arī meita mani atbalsta. Viņa ļoti pārdzīvo to, kas notiek,» neslēpj Lenvija. Tieši tāpēc arī beidzamajos gados Marija nesniedz intervijas par privāto dzīvi, jo vairās publiski runāt par mātes un tēva šķirto laulību. «Andris bija tiesā iesniedzis pieteikumu, ka es viņu nodzirdīju un visādas šausmas ar viņu darīju. Nu kurš bērns var pieļaut, ka šādi apgāna viņa mammu? Tādēļ Marija arī tiesā bija liecinieces statusā. Viņa taču zināja, cik reižu mēs bijām saukuši ārstus un veduši viņu pie dakteriem ārstēties no alkoholisma. Tiesā viņš to visu gribēja sagriezt otrādi. Marija atnāca uz tiesu un liecināja, pēc kā tēvs vairs ar viņu nesatiekas. Nezinu, vai pie tā ir viņa sieviete vainīga, vai Andris pats negrib satikties, bet nu tā tas notiek. Tēvs, kurš tik ļoti ir lepojies ar savu meitu, šobrīd nesatiekas ar viņu. Pieļauju, ka Marija arī nav uz tēva kāzām aicināta,» viņa stāsta.

Lenvija nesūrojas par dzīvi, bet neslēpj, ka finansiāli ir grūti: «Man ir tikai invaliditātes pensija plus daži honorāri, ko saņemu par veidotajām publikācijām žurnālam «Mistērija». Cenšos vēl paralēli kaut kur darboties, lai nodrošinātu sev iztiku. Nekad neesmu ar savu šķiršanās prasību pēc materiāla atbalsta vēlējusies kaut kā Andrim ieriebt. Turklāt bija izskanējusi nepatiesa informācija, ka tiesa esot piespriedusi, ka Andrim šķirtajai sievai jāmaksā katru mēnesi 170 eiro liela uzturnauda. Nē, tie ir 100 eiro, nevis 170,» skaidrību ievieš Lenvija Sīle.

Viņa arī atklāj, ka Andris kopš sava mīlas romāna sākuma tā arī ar viņu nav sazinājies, lai visas šķiršanās lietas kārtotu mierīgā ceļā bez preses starpniecības. «Viņš pat nav uzskatījis par vajadzīgu ne mantu dalīt, ne pārrunāt, ne man palīdzēt. Viņš intervijās stāsta, ka man ir atstājis plašu dzīvokli, bet tas taču ir īrēts dzīvoklis un es to nevaru vairs apmaksāt. Un, ja man jāpārvācas uz vienistabas dzīvokli, tad ir grāmatu kalni, mēbeles un divi paklāji, nezinu, kur to visu likt. Viņam pat prātā neienāk iedziļināties manās problēmās. It kā es to visu daru aiz ļauna un vēlu viņam tikai ļaunu. Tas ir kaut kas baismīgs! Es nesaprotu, kas viņam galvā darās?»

Bijušās sievas Lenvijas novēlējums un kāzu dāvana

Lenvija brīnās, ka Andris vēl nav paguvis visu šo laiku, kamēr no šā gada aprīļa šķīris ar viņu laulību, apprecēties. Taču Lenvijai, kura ar Andri nodzīvojusi 38 gadus un atdevusi viņam savu jaunību, ir ko novēlēt bijušajam vīram kāzu dienā: «Novēlu tev saglabāt skaidru prātu un spriešanas spējas. Izveidot savu es. Nekad nelocīties kā smilgai vējā. Bagātā svētvakarā neraudāt par to, cik tev smagi un grūti nest Latviju, bet sakostiem zobiem tikt uz priekšu. Novēlu būvēt savu jauno dzīvi uz cietas klints, ne uz savas vecās dzīves drupām, jo šis pamats nav drošs. Tu esi aiz sevis sadedzinājis visus tiltus, lai Dievs dod tev jaunu un skaistu dzīvi. Un paldies par mūsu brīnišķīgo un mīlošo meitu. Viņa mīl mūs abus un nekad mūžā nenoticēs tagadējam mūsu dzīves atspoguļojumam presē. Ir ļoti svarīgi, ka mūsu meita ir augusi mīlestības vidē. Paldies par mūsu ilgo un skaisto dzīvi, kuru gan pēdējā laikā apēnoja smagi, tumši mākoņi. Es atceros mūsu laulību ceremoniju Rīgas Svētā Alberta Romas katoļu baznīcā deviņus gadus pēc oficiālās laulību reģistrācijas. Tas notika padomju laikos slepenībā agri no rīta, bet skaisti un pacilājoši un ar tīrām sirdīm. Lai tava otrā laulība ir tikpat skaista. Un visbeidzot, lai gan mans materiālais stāvoklis patiešām ir smags, es atsakos no man piespriestās uzturnaudas 100 eiro ik mēnesi. Es atsakos no šīs naudas mūsu meitas dēļ, un lai tā būtu kā mana kāzu dāvana tev. Īstenībā es biju gaidījusi, ka tu man pats piedāvāsi palīdzību.»

Vispirms rehabilitācija, tad kāzas

Andris Bērziņš sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, ka nupat viņam tepat Latvijā veikta acs operācija, tādēļ šobrīd primārais esot uzlabot veselību. «Vēl nepieciešama rehabilitācija. Man ir glaukoma [tā ir acu slimību grupa, kuru raksturo tipiski redzes lauka defekti, redzes asuma samazināšanās un redzes nerva atrofija. Šī slimība ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem pasaulē] acī un nav vairs labi ar redzi. Pagaidām vēl nav labi, jo ar vienu aci ir miglas bilde. Bet nu vismaz kaut ko varēja saglābt. Tagad galvenais – viss jādara mierīgi, nekādu pasākumu un darbu,» atklāj Bērziņš. Vaicājot, vai līgavai jau kāzu kleita uzšūta, Andris atklāj, ka vēl nav. «Mēs jau nešūsim, iztiksim ar rekvizītiem, ko aizlienēsim no Dailes teātra,» detaļas par gaidāmajām kāzām atklāj aktieris.