Pārdošanas jomā aktīva darbinieku pārvilināšana

© Scanpix

Gada laikā puse pārdošanā strādājošo ir saņēmuši darba piedāvājumu no cita konkurējoša uzņēmuma, secināts CV–Online Latvia veiktajā pētījumā.

Analizējot pētījuma datus, jāsecina, ka visbiežāk darba piedāvājumus no konkurējošiem uzņēmumiem saņem tie darbinieki, kuri pārdošanas jomā ieguvuši vismaz piecu gadu darba pieredzi. Šajā kategorijā trešdaļu ir mēģinājis pārvilināt konkurējošais uzņēmums.

«Pārdošanas un klientu apkalpošanas speciālisti joprojām ir pieprasītākie darba tirgū, aizņemot aptuveni 30% no visām izsludinātajām vakancēm. Lielākā konkurence ir par profesionāliem B2B aktīvajiem pārdevējiem un specifisku tehnisko produktu pārdošanas speciālistiem, kur novērojama aktīvākā darbinieku pārvilināšana. Ņemot vērā ierobežoto kandidātu resursu, daudzos gadījumos darba devēji ir gatavi ņemt darbā arī enerģiskus cilvēkus ar labām komunikācijas prasmēm un bez iepriekšējas pārdošanas un klientu apkalpošanas pieredzes,» stāsta CV–Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš. Pētījuma dati parāda, ka kopumā gandrīz 40% pārdošanā strādājošo pašreizējā darbavietā jūtas profesionāli nenovērtēti no vadības. Turklāt, jo mazākā darba pieredze pārdošanas jomā, jo nenovērtētāks darbinieks jūtas. Piemēram, 46% pārdošanā strādājošo, kuru darba pieredze ir līdz diviem gadiem, jūtas nepietiekami profesionāli novērtēti, bet starp darbiniekiem, kuri strādā 10 un vairāk gadu, tādu ir 36%.

Pēdējā gada laikā atalgojums palielinājies 43% pārdošanā/klientu apkalpošanā strādājošajiem. To galvenokārt veido lielāka pamatalga. Savukārt 45% atalgojums nav mainījies, turklāt 12% respondentu norādījuši, ka tas pat ir samazinājies.

Respondentiem tika jautāts arī par apmācību apmeklējumu vai mācībām internetā pārdošanas/klientu apkalpošanas jomā. Analizējot šā jautājuma rezultātus, jāsecina, ka trešdaļa pārdošanā strādājošo šādus kursus neapmeklē vispār, bet gandrīz ceturtdaļa apmācības un kursus apmeklē retāk nekā reizi gadā.

Pētījumu par pārdošanas/klientu apkalpošanas profesijā strādājošajiem CV–Online Latvia veica otro gadu. Kopumā tika aptaujāti 937 respondenti.