Prezentēti Latvijas olimpiešu tērpi

© Raitis Plauks, f64

Šodien Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sabiedrību iepazīstināja ar Latvijas olimpiešu parādes un sporta tērpiem startam XXI ziemas Olimpiskajās spēlēs, kas no 12. līdz 28. februārim notiks Vankūverā (Kanāda).

Tērpus demonstrēja olimpiskās komandas kalnu slēpotāja Liene Fimbauere, hokejists Sergejs Naumovs, kamaniņu braucēji Maija Tīruma un Inārs Kivlenieks, kā arī distanču slēpošanas treneris Juris Ģērmanis.

 

Mūsu delegācija Olimpisko spēļu atklāšanas parādē iesoļos tērpos, kuros dominēs trīs krāsu gammas – balta, sarkana un melna, ar iestrādātiem latvisku rakstu motīviem.

 

Skaidrojot krāsu izvēli olimpiešu tērpos, Latvijas Olimpiskās delegācijas vadītājs Vankūverā Žoržs Tikmers norādīja, ka: „Sarkanā un baltā krāsa tērpu dizainā, atbilstoši latvju etnogrāfijas skaidrojumiem, dod nepieciešamo psiholoģisko stabilitāti un enerģiju, stājoties uz Olimpiskās starta līnijas. Savukārt tērpu tumšie toņi – melnā un pelēkā krāsa, tērpos izvēlēti praktisku apsvērumu dēļ, jo Vankūverā februārī var būt sniegs vai lietus.”

 

Šoreiz tērpu autori ir no divām kompānijām. Parādes un brīvā laika apģērbu kolekciju un dizainu veidojusi Igaunijas kompānija „ATLM Dizain” (ATLM Design OU). Savukārt starta un iesildīšanās formas ziemas sporta veidos ražotas kompānijā „Adidas”.

 

„Man ir bijis liels gods modelēt un izgatavot parādes un atpūtas tērpus Latvijas Olimpiskajai komandai,” prezentācijā norādīja „ATLM Dizain” līdzīpašniece un parādes un atpūtas tērpu dizainere Tia Orgna.

 

„Esmu pētījusi, izvēlējusies un visos kolekcijas tērpos izmantojusi latvisku rakstu motīvus, kas apvienoti ar mūsdienu augsto tehnoloģiju audumiem. Mans mērķis bija padarīt jūsu komandas ietērpus atšķirīgus no ierastajiem masu produkcijas apģērbiem, uzsverot Latvijas valstisko identitāti ar latvisku rakstu palīdzību. Ceru, ka esmu to sekmīgi panākusi, un Latvijas komanda šos tērpus ar prieku valkās,” teica T.Orgna.

 

Katram sportistam dalībai Olimpiskajās spēlēs izgatavoti pieci tērpu komplekti, katrs savām vajadzībām. Olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijai izgatavoti parādes tērpi, brīvajam laikam atpūtas tērpi, sacensībām starta formas, bet treniņu procesam iekštelpu un siltie treniņu tērpi.

 

Olimpiskajās sacensībās Latvijas sportistus varēsim atpazīt pēc starta formām, kurās dominēs sarkanie toņi ar baltu apdari, bet parādes tērpi būs tumši ar baltiem akcentiem un spilgti sarkanu oderējumu.

 

Parādes un brīvā laika tērpus spilgtinās arī adītas baltas cepurītes un šalles ar sarkaniem ornamentiem. Apģērbu komplektā ir arī baltas un melnas bikses, cimdi, adīts džemperis un siltā jaka ar latvisku rakstu motīviem, tumši apavi, divas ceļasomas un sporta tērpi treniņiem iekštelpās un ziemas apstākļos ārā. Uz tērpiem izšūti uzraksti „Latvia” angļu valodā, kā arī LOK logo ar Olimpiskās komandas nosaukumu – „Latvian Olympic Team Vancouver 2010”.

 

Latviju no 2010. gada 12. līdz 28. februārim Vankūverā pārstāvēs aptuveni 60 olimpieši sešu sporta veidu desmit disciplīnās. Jau tagad zināms, ka Olimpiskajās spēlēs Latvijas sportisti startēs hokejā, biatlonā, kamaniņu sportā un šorttrekā, Olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās veiksmīgi turpina piedalīties mūsu bobsleja, skeletona, ātrslidošanas un snovborda pārstāvji, bet par vietām komandā vēl jācīnās kalnu slēpošanā un distanču slēpošanā.

 

- 2006.gadā, Turīnas ziemas Olimpiskajās spēlēs, Latvijas delegāciju pamatā tērpa kompānija „Adidas“, bet virsjakas un bikses, ar kurām Latvijas delegācija piedalījās olimpisko spēļu atklāšanas parādē, piegādāja firma Karbon

- Latvijas Olimpiskās delegācijas tērpu iegāde nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem un atbilstoši Publisko iepirkumu likumam.

- Par olimpiešu jauno tērpu izgatavošanu izsludināja divus konkursus.

 

Vienu, par atpūtas un parādes tērpiem rīkoja LOK. 130 sporta apģērbu komplektu iegāde LOK izmaksās 57070 latus.

 

Otru konkursu par apavu, starta un treniņtērpu šūšanu rīkoja Latvijas Olimpiskā vienība (LOV). Sportistu tērpus un apavus treniņiem un sacensībām par Ls 47641 piegādās SIA "Adidas Baltic".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais