Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kandžas dzinēji rada gāzes eksploziju

© f64

Ventspilī, kādā deviņstāvu mājas dzīvoklī, kandžas tecinātāji izraisījuši gāzes eksploziju. Triju dzīvokļu iemītnieki vismaz divus mēnešus būs spiesti mitināties citur.

Eksplozija sestdien notika deviņstāvu mājas septītajā stāvā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas komandieris Aivars Raukaitis informē, ka pusdienlaikā saņemts izsaukums uz ugunsgrēku Saules ielā. Kad glābēji ieradās notikuma vietā, viņiem vēl esot lejā pie mājas, noticis sprādziens. Ugunsnelaimes vietā eksplodējis gāzes balons, turpat atradies arī kandžas aparāts. Nekavējoties pieņemts lēmums uzsākt iedzīvotāju evakuāciju. Kopumā evakuēts 21 cilvēks, arī 60 gadus veca sieviete no dzīvokļa, kurā notika eksplozija. Par laimi, viņa sprādziena brīdī atradusies blakus istabā, tāpēc negadījumā necieta. Valsts policijas Ventspils iecirkņa Kriminālpolicijas priekšnieces vietniece Līga Šilova atklāj, ka sieviete tikusi aizvesta uz veselības pārbaudi slimnīcā, taču viņa no palīdzības atteicās un no slimnīcas devusies projām.

Vairākas stundas pēc sprādziena, kad saņemts būveksperta slēdziens par to, kuri dzīvokļi ir droši, to iemītniekiem atļauts atgriezties. Daži dzīvokļi tika aizzīmogoti.

Ventspils pašvaldības būvekspertu sākotnējā mājas apskate liecina, ka nesošās konstrukcijas mājai nav cietušas. Vislielākie postījumi nodarīti septītā stāva dzīvokļa virtuvē, kurai sprādziena vilnis izgāzis logu. Arī blakus esošās istabas loga rāmis deformēts. Ārsienā ir parādījusies plaisa.

SIA Ventspils nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš skaidro, ka savos mitekļos šobrīd nevar dzīvot trīs dzīvokļu īpašnieki – notikušajā iesaistītā septītā stāva dzīvokļa īpašniece un viņas vīrs, kuri patlaban apmetušies pie dēla, arī astotā stāva dzīvokļa iemītniece, kas pagaidām uzturēsies pie meitas, kā arī ģimene ar bērnu no sestā stāva dzīvokļa, kas izmitināti Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā. V. Lesiņš lēš, ka viņi savos dzīvokļos nevarēs atgriezties aptuveni divus mēnešus, jo būs vajadzīgs laiks, lai izstrādātu remontdarbu tehnisko projektu un veiktu būvdarbus. Līdz tam tikšot veikti ārsienas paneļa pagaidu nostiprināšanas darbi.

Vakar mājai ticis atjaunots gāzes stāvvada un virtuves apkures stāvvada pieslēgums. Pēc ekspertu ieteikuma šobrīd izslēgts lifts, kura darbība savukārt tiks atjaunota pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas, ka šahtai pieguļošo konstrukciju tehniskais stāvoklis ir pietiekami drošs. Pagaidām iedzīvotājiem būs jākāpj kājām.

Ugunsgrēka iemeslus izmeklē policija. Viena no iespējamām versijām – aizdegšanās notikusi saistībā ar kandžas tecināšanu. Ir ierosināts kriminālprocess pēc 186. panta 1. daļas par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neizmanības, nevērīgi rīkojoties ar uguni vai citādā vispārbīstamā veidā. L. Šilova informē, ka eksplozijas vaininieki – 60 gadus vecā sieviete un viņas vīrs – saistībā ar kandžas tecināšanu policijas redzeslokā iepriekš nebija nonākuši.