Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

NOTIKUMS: Ventspils policists lidmašīnā savalda satrakotu pasažieri

© no personīgā arhīva

Īsta policista rīcību sava atvaļinājuma laikā nodemonstrēja Ventspils pašvaldības policijas inspektors Jānis Kripševics, kurš lidmašīnā apvaldījis satrakojošos vīrieti.

Pirms kāda laika plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija un video par incidentu no Rīgas izlidojušajā Ryanair lidmašīnā, kur trakojis kāds vīrietis, kā rezultātā lidmašīna bijusi spiesta veikt ārkārtas nosēšanos Dānijā. Izrādās, vīrieša apvaldīšanu iniciējis un veicis Ventspils pašvaldības policijas inspektors Jānis Kripševics, kurš par savu drošsirdīgo un profesionālo rīcību saņēmis arī Ryanair pārstāvju pateicību.

Jānis lidojis uz Dublinu apciemot tuviniekus. Aptuveni stundu pēc pacelšanās viņš pamanījis, ka lidmašīnas apkalpojošā personāla, proti, stjuartu (kuru sastāvā bija četri vīrieši), uzvedībā redzams satraukums, bet aizmugurē sēdošie pasažieri ar maziem bērniem sākuši pārvietoties uz lidmašīnas priekšgalu. Tad Jānis lidmašīnas aizmugurē pamanījis stipri sareibušu vīrieti, kurš bijis atkailinājies līdz jostasvietai un ar dūrēm dauzījis lidmašīnas inventāru, kā arī ik pa laikam uzmācies aizmugurē sēdošajiem pasažieriem. Viens no stjuartiem piegājis pie agresīvā vīrieša, lai viņu nomierinātu. Taču tas pozitīvu rezultātu nav devis, tieši otrādi – padarījis iereibušo vīrieti vēl agresīvāku, un viņš iespēris stjuartam, atklāj Jānis.

Redzot notiekošo un saprotot, ka situācija var beigties traģiski, Jānis vērsies pie stjuarta, sakot, ka viņš ir policijas darbinieks un var palīdzēt vīrieti apvaldīt. Sākumā viņam atbildēts, ka pagaidām palīdzība nav nepieciešama. Jānis atklāj, ka pasažieru sejās bijušas redzamas bailes un cilvēki bijuši neizpratnē, kāpēc stjuarti stāv lidmašīnas priekšgalā un no attāluma vēro lidaparāta aizmugurē notiekošo. Pēc mirkļa pie Jāņa vērsies viens no stjuartiem, sakot, ka viņa palīdzība tomēr būs nepieciešama, jo bijušas bažas, ka agresīvais vīrietis var mēģināt atvērt aizmugurējās lidmašīnas durvis. Izdzirdot šo sarunu, palīdzēt pieteicies vēl kāds vīrietis, un viņi nekavējoties rīkojušies. Lietojot speciālos cīņas paņēmienus, vīrietim aiz muguras aizgrieztas rokas. Tobrīd palīdzēt piesteigušies vēl četri pasažieri, un kopīgiem spēkiem vīrietis noguldīts ar seju pret grīdu, rokas un kājas sasietas ar drošības jostām, kuras iedevis stjuarts. Vīrietis nemitīgi centies izrauties, tāpēc viņi to turējuši līdz pat ārkārtas nolaišanās brīdim Dānijā, kur to pārņēmuši dāņu policisti.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs uzsver, ka šis gadījums liecina par policijas darbinieku sagatavotības augsto līmeni un darba tradīcijām. «Šīs tradīcijas ir veidotas uz iniciatīvas un uz atbildības izjūtas – ne tikai pildot savus tiešos darba pienākumus, bet arī ikdienā,» saka J. Arājs. Viņš par saviem puišiem ir pārliecināts, ka viņi visi rīkotos tieši tāpat kā J. Kripševics. Viņš norāda: ja tiek apdraudēta daudzu cilvēku drošība, policijas profesijā par savu risku nedomā. «Tas ir profesionālais varoņdarbs, jo mēs jau nezinām, ar ko tas viss varēja beigties, ja netiktu pieņemts šāds lēmums,» ar savu darbinieku lepojas Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks.

Īru mediji, atsaucoties uz aviokompānijas pārstāvju teikto, ziņo, ka agresīvajam vīrietim noteikts aizliegums lidot ar Ryanair. «Mēs nepacietīsim nepiedienīgu vai traucējošu uzvedību,» teikts aviokompānijas paziņojumā. Dānijas likumsargi informējuši, ka vīrietis pēc lidmašīnas nolaišanās apcietināts un vakaru pavadījis policijas iecirknī. Vietējās policijas pārstāvis atzinis, ka arī policistiem nav bijis vienkārši tikt galā ar agresīvo pasažieri.