Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils mērķē uz ķīniešu miljardu

© Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Ventspils jeb ķīniski文茨皮尔斯ievērojami paplašina tūristu piesaistes ģeogrāfiju, šoreiz tēmējot uz 1,3 miljardiem ķīniešu.

 

Ventspilnieki jau sen ir apzinājušies, ka ar milzīgo ķīniešu tautu un tās izplatību ir jārēķinās, tādēļ jau 2013. gadā kapsulas ar vēstījumu nākotnei arī ķīniešu valodā iemūrētas gan Ventspils tehnikuma jaunās ēkas pamatos, gan arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles jaunbūves sienā. Nu ventspilnieki iet arvien tālāk un šajā nedēļas nogalē Rīgā notiekošās starptautiskās tūrisma izstādes Balttour 2015 laikā oficiāli atvērs Ventspils virtuālo vēstniecību ķīniešu valodā.

Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītāja vietniece Inga Aulmane atgādina, ka līdz šim Ventspils virtuālā vēstniecība www.visitventspils.com darbojās septiņās valodās – latviešu, krievu, angļu, vācu, lietuviešu, franču un igauņu –, nu sperts būtisks solis arī Tālo Austrumu virzienā, pievienojot ķīniešu valodu. Tādējādi tiks nodrošināta Ventspils virtuālās vēstniecības pieejamība vēl 1,3 miljardiem cilvēku, kas sazinās ķīniešu valodā. I. Aulmane stāsta, ka viens no iemesliem, kādēļ ventspilnieki pievērsušies ķīniešiem, ir tas, ka Ventspilij Ķīnā ir sadraudzības pilsēta – Ningbo, kurā dzīvo 10 miljoni iedzīvotāju. Un arī Ventspils brīvosta arvien aktivizē sadarbību ar Ķīnas ostām.

Arī ķīniešiem būs iespēja virtuālajā vēstniecībā spēlēt spēles, likt puzles, iepazīt Ventspili un darīt citas lietas, kā arī pelnīt ventus un viesošanās gadījumā tos izņemt Ventspilī, lai pilsētas tūrisma objektos izmantotu kā atlaižu kuponus. Ķīnā ir ļoti daudz dialektu, taču par Ķīnas oficiālo valsts valodu ir pasludināts mandarīnu dialekts. Tieši mandarīnu dialektā arī tiks atspoguļota informācija Ventspils vēstniecībā, atklāj I. Aulmane. Par šādu iespēju – uzzināt Ventspils aktualitātes ķīniešu valodā – ventspilnieki ir nosūtījuši informāciju gan sadraudzības pilsētai Ningbo, gan arī Ķīnas Tautas Republikas vēstniecībai Latvijā. Ventspilnieki cer, ka tūristi atbrauks ne tikai no Ķīnas. Zināms, ka arī Latvijā vairākās pilsētās sāk veidoties ķīniešu kopienas. Tādējādi arī šie cilvēki varēs uzzināt informāciju par Ventspili savā dzimtajā valodā, un, iespējams, tas viņus mudinās paciemoties pilsētā.

Ķīniešu aktualitāti ventspilnieki apspēlēs arī Balttour 2015 izstādē. Tostarp izstādes apmeklētāji varēs piedalīties loterijā un kopā ar ķīniešu laimes vēlējumu saņemt dāvanu kartes Ventspils tūrisma objektu apmeklējumam. Muzejnieki, reklamējot savu vispusīgo piedāvājumu un daudzos pasākumus, cita starpā informēs arī par pavasarī pilī plānotajiem ķīniešu laternu svētkiem. Aktīvi plāno pieslēgties arī Olimpiskais centrs (OC) Ventspils, kas, reklamējot Piedzīvojumu parku, mazāko izstādes apmeklētāju rīcībā bez maksas nodos parkā darbojošās bērnu autoskoliņas elektroauto, kas būs aplīmēts ar Piedzīvojumu parka logo arī ķīniešu valodā. OC Ventspils Sporta un mārketinga daļas vadītāja Daiga Dūma stāsta, ka apmeklētāji varēs uzzināt ne tikai par visā Latvijā populārā Ventspils Piedzīvojumu parka piedāvājumu, kur atpūtnieki var izpriecāties vairāk nekā 20 atrakcijās, bet arī par atpūtas iespējām slēpošanas kalnā Lemberga hūte, Ūdens piedzīvojumu parkā un Pludmales akvaparkā, par jaunatklāto ielu vingrošanas laukumu un pilnveidoto BMX trasi. Izstādes apmeklētājus ar savu piedāvājumu iepazīstinās arī citi Ventspils tūrisma objekti.