Darbs saldummīļu paradīzē

© f64

Uz apsolīto zemi pirmie ienāk prātā, verot AS Laima (NP Foods grupa) durvis. Piena upes gan nesanāk redzēt, taču šokolādi dažādās variācijās un sagataves stadijās gan. Viesošanās šoreiz notiek nodaļā, kur top asorti, un viens no šīs nodaļas atbildīgajiem amatiem uzticēts Lidijai Tkačovai – viņa tur roku uz konfekšu ražošanas pulsa.

Laimu par savu darbavietu Lidija sauc jau 24 gadus. Šķetinot atmiņu kamolu, Lidija teic, ka pati pat nespēj noticēt, cik ātri paskrējis laiks, viņai pat šķiet, ka pirmā darba diena bijusi pavisam nesen.

Farmāciju aizstāj ar saldumu ražošanu

«Pirms nonācu Laimā, 10 savus darba gadus biju pavadījusi ķīmiskajā rūpniecībā. Strādāju farmācijā, biju gan fasētāja, gan operatore, taču, domājot ilgtermiņā par savas nodarbošanās ietekmi uz veselību, nolēmu darbu pārtraukt. Reiz kādu dienu pastaigājos pa Mieru ielu un, nonākot līdz Laimai, sajutu nepārvaramu vēlmi tur ieiet iekšā un apjautāties, vai uzņēmums nemeklē jaunus darbiniekus,» atceras Lidija.

Viņai tika izrādītas vairākas nodaļas, taču Lidijai vissaistošākā šķita tieši asorti ražošanas nodaļa. «Laikam izšķirošā nozīme bija tam, ka tobrīd tikai šai nodaļā bija uzstādītas tam laikam vismodernākās iekārtas,» atzīst Lidija. Viņu darbā pieņēmusi meistare, ar kuru joprojām strādā plecu pie pleca. Sākotnēji Lidija strādāja pakošanas līnijā, kas principā ir pēdējais posms, pirms konfektes sāk savu realizācijas ceļu pie patērētāja. «Bija jāpārbauda, piemēram, vai konfekšu kaste ir pilna un tajā netrūkst kādas konfektes.» Pēc tam viņas pienākumu klāstā ietilpa sagatavot konfekšu formiņas, kurās pēc tam var ievietot saldos našķus.

Komanda kā precīzs pulkstenis

Bet šobrīd viņa ir konfekšu ražošanas operatore. Lidija stāsta, ka saldumu ražošanā visi darbinieki strādā kā precīzs pulksteņa mehānisms, kur katram strādājošajam ir sava loma, lai procesi ritētu bez aizšķēršanās – vieni lej šokolādi, uzrauga šokolādes temperatūru, citi raugās, lai visas formiņas būtu glītas un pareizi izliektas, šokolāde atbilstu visām kvalitātes prasības. Savukārt Lidijas galvenais darba uzdevums – formiņās pildīt pildījumu. Protams, tas netiek darīts ar rokām, šis process ir automatizēts, taču ir jāprot dot datoram pareizos rīkojumus un jāpieskata, lai tas akurāti tos arī pilda. «Nevar atstāt visu darbojoties pašplūsmā, jo elektronika arī var pievilt, tāpēc pildīšanas procesam ir jāseko līdzi,» norāda Lidija.

Viņa stāsta, ka dienas paiet ļoti raiti un interesanti. «Nav vietas garlaicībai. Kad sāku strādāt Laimā, mums bija tikai viens asorti veids, tagad saražotā piedāvājums kļuvis daudz plašāks, kas vienlaikus piešķir arī manām darba dienām lielāku krāsainību.» Lidija arī skaidro: maldīgi ir uzskatīt, ka, tā kā daudz kur tehnika aizstāj roku darbu, dienas var pavadīt laiskojoties. «Darbs ir ļoti atbildīgs, lai ražošanas procesā nerastos brāķi. Tas savukārt pieprasa savu uztraukuma devu. Protams, elektronika ir nedaudz atvieglojusi darba soli, piemēram, kādreiz daudzuma (proporcija starp glazūru un pildījumu) regulēšana notika, tā teikt, uz aci un sajūtām, pēc tam laborantam vajadzēja veikt analīzi par daudzuma atbilstību. Taču tagad atliek tik ievadīt datorā vajadzīgo informāciju, cik daudz un kas ir vajadzīgs.»

Apmāca jauno maiņu

Papildus saviem tiešajiem pienākumiem konfekšu ražošanā Lidija ar savu darba pieredzi un iemaņām iepazīstina jauno paaudzi: gadu gaitā apmācīti ļoti daudz jaunie censoņi, arī šobrīd Lidijas paspārnē skolojas divas meitenes. «Jaunie cilvēki ir atvērti, ieinteresēti, un tas ir labs pamats veiksmīgai sadarbībai,» ir pārliecināta Lidija.

Viņa novērojusi, ka šokolādes ražošanai ir izteikts sezonas raksturs – spraigākais darba ritms sākās septembrī un noslēdzas līdz ar gada izskaņu, jo daudziem Ziemassvētku dāvanu saiņa saturs vai svētku galds nav iedomājamas bez Laimas kārumiem, tāpēc uzņēmumā pirmssvētku laiks ir ļoti rosīgs. Janvārī var nedaudz atvilkt elpu, bet tad jau pamazām jāsāk gatavoties Valentīna dienai, Lieldienām un citiem svētkiem. «Taču raugoties gada griezumā, viskarstāk mums iet tieši pirms gadu mijas. Tad darbs norit divās un pat trīs maiņās,» stāsta Lidija. Šajā pirmssvētku periodā Laimas lielajam kolektīvam pievienojas arī papildu spēki – daudz darbinieku, kas palīdz saražot saldos gardumus svētkiem.

Galvenais – lai būtu darbs

Lidija ir viena no uzņēmuma ilggadējām darbiniecēm (principā uzņēmums var lepoties ar daudziem strādājošajiem, kuru darba stāžs Laimā pārsniedz 20 gadu slieksni – kopskaitā viņi ir 73). Uzņēmums viņus īpaši sumināja arī savā 140. gadadienā. Arī Lidiju. Viņa uzsver, ka šādas pateicības silda sirdi. «Jūtos novērtēta, un tas man nozīmē daudz.» Viņa divas reizes arī ieguvusi gada labākā darbinieka titulu. Lidija norāda, ka saņemtās atzinības motivē palikt tik ilgus gadus lojālam tikai vienam darba devējam. Taču ne mazāk svarīga ir arī uzņēmuma stabilitāte. «Neskatoties uz juku laikiem 90. gados un citām ekonomiskām pārmaiņām, uzņēmums domā, kā darbiniekus nodrošināt ar darbu. Šo pārmaiņu rezultātā arī es esmu mainījusi amatu pozīcijas, taču pats svarīgākais – man ir bijis darbs,» akcentē konfekšu ražošanas operatore.

Viņa smejoties teic, ka visi Laimas darbinieki, iespējams, ir saldummīļi, jo ik dienu uz kārā zoba var likt kādu konfekti. Taču viņa secina, ka cilvēks ir tāda interesanta būtne – to, kas viņam ir visbrīvāk pieejams, nemaz tik ļoti nekārojas. «Piemēram, man par asorti daudz vairāk dažreiz gribas panašķēties ar citu nodaļu produkciju.» Bet ārpus darba laika viņa labprāt dodas nesteidzīgās pastaigās vai smeļas iedvesmu interesantā lasāmvielā.

Svarīgākais