Skolēni veiksmīgi demonstrē savas biznesa iemaņas

© publicitātes foto

Modes, dizaina, kosmētikas, kokapstrādes, rotaslietu, suvenīru, pārtikas ražošanas, tūrisma nozare – tās ir tikai dažas no jomām, kur savas uzņēmējspējas vēlas pārbaudīt skolēni. Ar savu produkciju vai pakalpojumu viņu plašāku publiku iepazīstināja ikgadējā Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgū.

Gadatirgū piedalījās rekordliels skolēnu uzņēmumu skaits – 125 jauniešu veidoti uzņēmumi (81 vidusskolas un 44 pamatskolas). Šogad viņu pulkam pievienojās arī 11 studentu mācību uzņēmumi, kas izveidoti ieviestās biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JAYE Latvija) StartUp programmas ietvaros.

SMU programmas partneris, Swedbank valdes loceklis Reinis Rubenis atzīst: «Mācīties var dažādos veidos – lasot grāmatas, iespaidojoties no citu cilvēku pieredzes, un var arī – darot. Skolēnu mācību uzņēmumu iniciatīva palīdz apgūt jaunas zināšanas un iemaņas tieši šādā veidā: darot un iesaistoties. Jo tieši tā iegūstam pieredzi, sastopamies ar pirmajām kļūdām, kā arī pirmajiem atklājumiem.»

Gadatirgū notika arī jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana 6 nominācijās.

Žūrijas priekšsēdētājs, biznesa augstskolas Turība valdes priekšsēdētājs Aldis Baumanis apbalvošanā sacīja, ka kopējais SMU līmenis ir būtiski audzis un konkurence ir ļoti liela, tāpēc žūrijai nebija viegli izšķirties par labākajiem katrā no kategorijām. Taču gala lēmums tika pieņemts, un pamatskolu grupā nomācīju Labākais stends ieguva Jelgavas Spīdolas ģimnāzija (darbības veids – aromātiskie maisiņi no linu auduma, pildīti ar Latvijas dabas augiem un lavandu), Inovatīva biznesa ideja – Bauskas sākumskola (foto paliktnīši no akmens, dzintara un lina), Labākā pārdošanas komanda – Jelgavas Spīdolas ģimnāzija (siksnas turētājs, džingulis, lāsīte, vilciņš, mašīnīte), Videi draudzīgs produkts – Olaines 1. vidusskola (dabas materiālu suvenīri), Labākā dāvana – Mazsalacas vidusskola (virtuves piederumi no koka, sienas pulksteņi un gumijas šautenes) un Sociāli atbildīgākais SMU – Madonas Valsts ģimnāzija (vides saglabāšanas pakalpojums). Bet vidusskolu grupā atzinību guva Valmieras Viestura vidusskola un skolēnu radītie koka penāļi (nominācija – Labākais stends). Inovatīvākā biznesa ideja (3D printēšanas, rasēšanas un modelēšanas pakalpojumi) pieder Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komandai. Nomināciju Labākā dāvana par krūzīšu paliktņiem saņēma Valmieras Profesionālā vidusskola, Labākā pārdošanas komanda – Madonas Valsts ģimnāzija, kas radījusi mobilus apģērbu pakaramos. Bet Mārupes vidusskola izveidojusi videi draudzīgāko produktu – kancelejas preču turētāju jeb galda organizatoru no klūgām. Bet par sociāli atbildīgāko SMU tika atzīsta privātā vidusskola Klasika, kuras paspārnē tapusi Rīgas ābece (Rābece), kā arī darba burtnīca bērniem, kuri mācās latviešu valodu. Žūrijas īpašas uzslavas izpelnījās arī divas Latvijas Universitātes studentu komandas – vienas komandas ideja saistība ar darbnīcu priekšmetu uzlabošanai, otra vēlas attīstīt starpniecības pakalpojumu skolēniem un studentiem.

Svarīgākais