Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kurzemē apbalvo veiksmīgākos tūrisma uzņēmējus

© Aivars Ķesteris, Ventas Balss

Jau desmito gadu Kurzemes veiksmīgākajiem tūrisma uzņēmējiem tika pasniegtas balvas Lielais Jēkabs.

Balvas pasniegšanas ceremonija rotācijas kārtībā notiek kādā no Kurzemes pilsētām, un šogad tā norisinājās Ventspilī. Jau piekto gadu ceremonijā piedalījās arī Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) direktors Armands Slokenbergs, kurš priecājas, ka pasākums izvēršas arvien plašāks, tāpat kā Kurzemes tūrisma piedāvājums. «Redzam, ka tūrisms Kurzemē strauji attīstās. Šogad bija ļoti labs gads un ir labi rezultāti,» uzsvēra A. Slokenbergs. Viņš arī pauda prieku būt Ventspilī, jo Ventspils ir labs piemērs, kā attīstīt tūrismu ilgtermiņā. «Ventspils ir tā Latvijas pilsēta, kas spērusi visplatāko soli, attīstot tūrismu, ja salīdzina ar situāciju, kāda bija pirms 20 gadiem,» norādīja A. Slokenbergs. Viņš atgādināja, ka pirms nedēļas TAVA paziņoja arī Latvijas labākos jaunos tūrisma produktus un Ventspils piedzīvojumu parka jaunā atrakciju daļa izpelnījās titulu – veiksmīgākais Latvijas tūrisma produkts 2014. gadā.

Arī Kurzemes tūrisma asociācijas vadītājs Artis Gustovskis pauda prieku par Kurzemes tūrisma attīstības pozitīvajiem rezultātiem. Piemēram, Latvijas tūrisma oficiālajā portālā visapmeklētā sadaļa ir tieši Kurzeme, kas liecina par cilvēku interesi apmeklēt Kurzemi un izbaudīt šī reģiona piedāvājumu.

Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka tas ir liels brīnums, ka ar tik nelielu iedzīvotāju skaitu Kurzemē tik veiksmīgi attīstās tūrisms. «Ja paskatāmies apkārt, redzam, cik milzīgs ir tūrisma piedāvājums un cik globāla ir konkurence. Tāpēc visu laiku ir jāskatās nākotnē un katru reizi jāpieliek klāt kāda jauna odziņa. Mēs Kurzemē neviens neesam tik liels kā Parīze vai Singapūra. Tādēļ mēs tikai visi kopā varam piedāvāt vairāk nekā Parīze. To es arī visiem novēlu,» sacīja A. Lembergs.

Kopumā šoreiz tika izdalītas astoņas Kurzemes Tūrisma asociācijas iedibinātās kvalitātes gada balvas Lielais Jēkabs 2014 dažādās nominācijās. Tostarp par dižo ieguldījumu Kurzemes tūrisma attīstībā apbalvots bitenieks Jānis Vainovskis no Saldus. Nominācijā Dižā Kurzemes garša par labākajiem atzīts Liepājas īpašais ēdiens Liepājas menciņi. Kurzemes jauniešu mītņu konkurencē žūrija atzīmēja jauniešu mītni Dundagas pils. Balvu Dižais Kurzemes zoo 2014 izcīnīja Usmas minizoo no Ventspils novada. Nominācijā Dižā Kurzemes izglītojošā animācija 2014 uzvarēja Ventspils uzņēmums SIA Aspired, bet par labāko Kurzemes pirti atzīta Tukuma novada pirts Amājas, kur rosās pirtnieks Normunds Vīlips. Vislabākās izjādes piedāvā Grobiņas novada saimniecība Jura staļļi, bet ūdenstūrisma priekus – Ventspils novada Ances uzņēmums Daba laba.

Par saņemto balvu pārsteigti bija daudzi saņēmēji, tai skaitā Usmas minizoo pārstāve Aija Goldmane, kas balvu saņēma nominācijā Dižais Kurzemes zoo 2014. Viņa uzsver, ka konkurence viņas pārstāvētajā jomā ir ļoti liela – balvai tika izvirzītas kopumā 10 saimniecības un zvēraudzētavas. «Uzskatu, ka visas Kurzemes zvēriņu audzētavas ir patiešām labā līmenī, visur ir ieguldīts liels darbs. Nebiju domājusi, ka mēs tiksim atzīti par labākajiem. Mums patiešām ir liels prieks,» sacīja A. Goldmane. Viņa atklāj, ka uz Usmas minizoo apmeklētāji brauc visu gadu. Arī šobrīd. Par spīti salam, ārā labprāt vēl iziet zirdziņi, kalnu aitas un kaziņas, arī minicūciņas vēl izskrien ārā, kaut arī kājiņas jau salst, un citi zvēri.