Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils pankam – slepkavam prasa mūža ieslodzījumu

© publicitātes

42 gadus vecās ventspilnieces, divu bērnu mammas slepkavībā apsūdzētajam jaunietim cietušo aizstāvis prasa mūža ieslodzījumu, bet prokurors prasa 19 gadu cietumsodu, savukārt viņa līdzdalībniekam – 16 gadus.

Pirmdien, 10. novembrī, Ventspils tiesa nolasīs spriedumu vienā no pagājušā gada skaļākajām slepkavības lietām Latvijā. Pērn

20. septembrī kādas Ventspils privātmājas aplaupīšanas laikā īpaši nežēlīgā veidā noslepkavota sieviete. Viņa tika sacirsta ar cirvi. Uz apsūdzēto sola sēdās divi jaunieši. 21 gadu vecais Ventspils novada Piltenes iedzīvotājs Kaspars apsūdzēts pēc trim pantiem, arī par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu, jo tieši viņš bija tas, kurš sievieti nogalināja. Tikmēr 23 gadus vecais ventspilnieks Dainis apsūdzēts pēc pieciem pantiem, arī par laupīšanu, ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu vai izraisījusi citas smagas sekas.

Laupīšana kā bizness

Abi apsūdzētie tiesā atteicās mutiski liecināt. Savas liecības vien nolasīja Dainis, bet Kaspars arī to darīt atteicās. Tā kā Daiņa nolasītās liecības bija pretrunā ar pirmstiesas izmeklēšanā sniegtajām liecībām, tad tiesnese nolasīja gan viņa, gan arī Kaspara iepriekš sniegtās liecības. Kādā no pratināšanas reizēm Dainis atzinies, ka tas viss ir ticis rūpīgi izplānots iepriekš. Kaspars viņam piezvanījis un aicinājis nodarboties ar izdevīgu biznesu – privātmāju aplaupīšanu. Tā nu ķērušies pie lietas.

No Daiņa liecībām var noprast, ka, ejot aplaupīt iepriekš nolūkoto māju, Kaspars pa ceļam pacēlis koka brusu jeb dēli, sakot, ka viņš to veceni nositīšot, ja nu gadījumā viņa ieraudzīšot viņu sejas. Mājā abi iekļuvuši caur kurtuvi, kuras durvis nebija aizslēgtas, un tālāk tikuši garāžā. Negaidot mājās atgriezusies saimniece. Dainis no notikuma vietas esot aizmucis un paslēpies kādā no tuvējām pamestajām mājām. Pēc brīža zvanījis Kaspars un teicis, lai viņš atgriežas mājā un paņem vērtīgās mantas. Viņš mierinājis, ka sieviete esot iespundēta kurtuvē. Dainis atgriezies un paņēmis fotoaparātu, kā arī zeltlietas, ko vēlāk ieķīlājis Rīgas lombardos. Stāstot par to, kas notika ar sievieti, Dainis savās liecībās pinies. Te viņš teicis, ka par miesas bojājumiem neko nav zinājis, citā reizē atstāstījis Kaspara teikto, kā viņš sievieti sitis un mocījis, lai viņa pateiktu, kur atrodas nauda un zelts.

Laupīšanas laikā Kaspars paņēmis sievietes somiņu, kurā atradās vairākas bankas kartes ar visiem PIN kodiem. Vēlāk gan Dainis, gan Kaspars no bankomātiem izņēma naudu, kas arī viņus iegāza. Policija masu medijos izplatīja ar bankomāta videokameru uzņemtos Kaspara foto, un cilvēki noziedznieku ar panka frizūru atpazina.

Baidījās tikt noķerts

Tiesas procesa laikā atklājās, ka Kasparam bija iespēja no notikuma vietas aizbēgt, taču viņš mērķtiecīgi piebeidza sievieti, lai viņa to nevarētu atpazīt. No Kaspara sniegtajām liecībām izriet, ka brīdī, kad viņi abi ar Daini atradās aplaupāmās mājas garāžā un saimniece atgriezās mājās, Dainis izmucis no garāžas, bet Kaspars noslēpies kurtuvē. Sieviete esot Daini pamanījusi un kliegusi, ka izsauks policiju, tāpēc Dainis no teritorijas aizskrējis. Vienlaikus sieviete aizslēgusi garāžas durvis, kā rezultātā Kaspars iespundēts. Jaunietim iestājusies panika, jo viņam šķita, ka viņš ir atklāts un tiks izsaukta policija. Taču visticamāk sieviete nemaz nav zinājusi, ka garāžas un kurtuves telpās atrodas vēl viens zaglis. Pēc kāda laika mājas saimniece atgriezusies garāžā, iespējams, lai apskatītos, vai no turienes nav kas nozagts. Atslēdzot garāžu, viņa ieraudzījusi Kasparu, kas sievietei uzbruka. Jaunietis viņai iesitis pa galvu ar koka mietu, lai apdullinātu, taču, saprotot, ka sieviete ir redzējusi viņa seju un vēlāk varētu atpazīt, Kaspars izvēlējās nevis aizmukt, bet turpināt iesākto, lai upuri piebeigtu. Viņš viņu žņaudzis ar to pašu koka mietu un pēc tam nāvējoši sitis pa galvu ar kurtuvē atrasto cirvi. Ekspertīzē konstatēts, ka sievietei pa galvu un seju iecirsts vismaz sešas reizes. Kaspars gan apgalvo, ka cirtis tikai divas reizes.

Tad Kaspars piezvanījis Dainim, lai viņš atgriežas un paņem no mājas vērtīgas mantas, un piekodinājis māju nodedzināt, lai likvidētu pierādījumus. Dainis arī esot aizdedzinājis kaut kādas mantas, taču pēc tam pārdomājis un aizdedzināto nodzēsis. Esot nodomājis, ka sieviete taču ir mirusi un tāpat neko pastāstīt nevarēs. Kaspars gan pēc tam pārmetis, ka māja nav nodedzināta, un abi nolēmuši, ka turpmāk aplaupītās mājas vienmēr nodedzinās.

Aplaupīja arī Lukoil

Tiesvedības laikā atklājās, ka Dainis tiek apsūdzēts par vēl vienas mājas apzagšanu Piltenē. Savukārt abi ir pastrādājuši arī Lukoil degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, kas Ventspilī notika pagājušā gada augustā. Toreiz, piedraudot operatorei ar nazi, nolaupīti

40 lati. Laupīšanu veicis Dainis, tikmēr Kaspars stāvējis uz vakts. Tiesā gan Dainis liecināja, ka šo laupīšanu izdarīja viens pats un Kasparam par to pateicis tikai vēlāk.

Tikmēr Kaspars pratināšanās sacījis, ka viņiem bijusi vajadzīga nauda dzīvokļa īrei, ko abi Ventspilī kopīgi īrējuši, kā arī pārtikai. Tāpēc vispirms nolēmuši aplaupīt Lukoil degvielas uzpildes staciju un pēc tam arī privātmājas. «Es negribēju laupīt, bet finansiālais stāvoklis mani piespieda to izdarīt,» pratināšanas laikā policijai sacījis Kaspars. Abi jaunieši tobrīd nekur nav strādājuši.

Prasa bargus sodus

Tiesu debatēs prokurors uzsvēra, ka slepkavība paveikta ar lielu cinismu. Kaspars to visu darīja, kaut arī sieviete viņam nekādu apdraudējumu neradīja. Viņam bija iespēja pēc sievietes apdullināšanas pamest notikuma vietu, taču viņš turpināja mērķtiecīgi atņemt cilvēkam dzīvību. Prokurors Kasparam prasa 19 gadus cietumā. Savukārt Dainis prokurora skatījumā ir pelnījis 16 gadu cietumsodu, jo viņam nācās pieskaitīt arī iepriekš neizciesto sodu, tā kā jaunos noziegumus Dainis paveica tiesas noteiktajā pārbaudes laikā.

Tāpat no apsūdzētajiem solidāri tiek prasīts cietušajiem atmaksāt aptuveni 4000 eiro nodarītos materiālos zaudējumus, kā arī kopumā 80 tūkstošus eiro par nodarīto morālo kaitējumu – pa 20 tūkstošiem eiro nogalinātās sievietes abām meitām, vīram un mātei.

Cietušās ģimenes advokāts attiecībā uz Kasparu pauda uzskatu, ka viņš par savu nodarījumu ir pelnījis mūža ieslodzījumu. Noziedznieku rīcība liecināja, ka viņu mērķis bija paveikt plānoto ar vienalga kādām metodēm, un, ja viņi par šo noziegumu netiktu aizturēti, būtu turpinājuši laupīt. «Viņu uzvedība neliecina par nožēlu. Šeit sēž ciniski cilvēki, kuri ir pelnījuši visbargāko sodu,» uzsvēra cietušo aizstāvis.

Tikmēr Daiņa advokāte pauda, ka viņas aizstāvamajam ir jāpārkvalificē atsevišķi panti, jo viņš miesas bojājumu nodarīšanā nepiedalījās. Tāpēc viņam būtu jāpiemēro pants par parastu zādzību ar iekļūšanu telpā. Tāpat Dainis nepiedalījās arī kredītkaršu nolaupīšanā, lai gan vēlāk no kartēm naudu noņēma. Savukārt Lukoil aplaupīšana nav vis notikusi grupā, bet gan to veicis Dainis viens pats. Advokāte norādīja arī uz vairākiem pārkāpumiem procesuālajā kārtībā, pratinot Daini.

Arī Kaspara advokāts atsevišķās epizodēs prasīja mīkstināt apsūdzību, cita starpā akcentējot, ka Kasparam nav bijis iepriekšēja nodoma kādu nogalināt.