Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

NATO jūrnieks atveseļojas, izmeklēšana turpinās

© f64

Noslēgumam tuvojas izmeklēšana NATO jūrnieka piekaušanas lietā. Ir ziņas, ka jūrnieks izveseļojies.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir saņēmusi pozitīvu informāciju no Nīderlandes Aizsardzības ministrijas, ka veiksmīgi atveseļojas nīderlandiešu jūrnieks, kurš maijā NATO pretmīnu grupas kuģiem rīkotās operācijas Open Spirit 2014 laikā Ventspilī guva smagu galvas traumu. Pēc pēdējā rehabilitācijas kursa, kas beidzies pirms pāris nedēļām, 21 gadu vecais jūrnieks labā veselības stāvoklī esot atgriezies mājās pie vecākiem. Pacienta vecāki, kā arī Nīderlandes slimnīcas ārsti ir izteikuši arī pateicību Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas kolēģiem par sniegto medicīnisko palīdzību uzreiz pēc kautiņa, kurā jūrnieks guva dzīvībai bīstamo traumu.

Par jūrnieka piekaušanu aizdomās tiek turēti četri jaunieši. Kriminālprocesa materiālus Valsts policija šobrīd jau ir nodevusi uzraugošajam prokuroram, kurš lems par to, vai savākto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai aizdomās turamajiem varētu uzrādīt apsūdzības, atklāj Valsts policijas Kurzemes reģionālās pārvaldes preses pārstāve Signe Šteinberga. Tādējādi var teikt, ka pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros vēl turpinās, taču tuvojas noslēgumam. Patlaban vēl arī tiekot gaidīti vairāku papildu ekspertīžu rezultāti.

Šteinberga arī informē, ka aizdomās turamajiem vīriešiem joprojām ir piemērots drošības līdzeklis – policijas uzraudzība.

Jau rakstījām, ka maijā notikušās mīnu meklēšanas operācijas laikā vairāki NATO kuģu jūrnieki savā brīvajā laikā izcēlās ar bravūrīgu uzvedību, iekļūstot arī incidentos un kautiņos. Iepriekšminētais nīderlandiešu jūrnieks cieta visnopietnāk. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka nīderlandietis bijis stiprā alkohola reibumā un pirms incidenta nepiedienīgi uzvedies vietējā klubā, arī atkailinoties. Pēc kluba apmeklējuma viņu piekāva vietējie. Cik zināms, kopā ar cietušo jūrnieku bijis vēl viens nīderlandiešu jūrnieks, kurš kautiņa laikā aizmucis, pametot savu biedru. Policija noskaidroja iespējamos vainīgos – 18 līdz 23 gadus vecus jauniešus, kurus četras dienas pēc notikušā aizturēja. Tika uzsākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem – par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu un izdarīts personu grupā, kā arī par smagu miesas bojājumu nodarīšanu.

Pēc konflikta cietušo jūrnieku nogādāja slimnīcas reanimācijā, kur viņš izmeklēts, operēts, ārstēts un smagā stāvoklī atradās vairāk nekā nedēļu. Kad viņa vispārējais veselības stāvoklis nostabilizējās, pacients ar speciālu medicīniski aprīkotu helikopteru reanimatologu brigādes uzraudzībā tika transportēts uz mītnes valsti. Arī pēc pacienta pārvešanas uz Nīderlandi Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca uzturēja komunikāciju par pacienta veselības stāvokli, noskaidrojot, ka transportēšana noritējusi veiksmīgi, pacients turpināja ārstēties slimnīcā un vēlāk saņēma vairākus rehabilitācijas kursus.