Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vienaudža aizdedzināšanas lietā nosacīts sods

© google

Trīs gadu nosacīts sods piemērots jaunietim par šokējošo vienaudža aizdedzināšanu. Tāpat viņam būs jāsamaksā 11 596 eiro kompensācija.

Ir pielikts punkts krimināllietā par vienaudža apliešanu ar spirtu un aizdedzināšanu. Tajā panākta vienošanā starp prokuroru un apsūdzēto par piespriežamo sodu un materiālo un morālo zaudējumu kompensācijas apmēru cietušajam.

Kā tiesā skaidroja prokurore, piespriežamais sods tika noteikts, ņemot vērā dažādus apstākļus. Vainu mīkstinoši apstākļi bija vainas atzīšana, nodarītā nožēlošana un apņemšanās samaksāt prasīto kompensāciju. Tāpat par apsūdzēto saņemts pozitīvs raksturojums no darbavietas, turklāt viņš mācās Rīgas Tehniskajā universitātē. Ņemts vērā arī tas, ka nozieguma izdarīšanas laikā jaunietis vēl bija nepilngadīgs. Vainu pastiprinošs apstāklis – nozieguma brīdī viņš bija alkohola reibuma ietekmē. Abi puisim inkriminētie panti ir smagi un paredz līdz pat septiņiem gadiem cietumā, tomēr, ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, prokurore viņam noteica nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem. Ja šo trīs gadu laikā jaunietis izdarīs kādu jaunu pārkāpumu vai neizpildīs vienošanās nosacījumus, viņam tiks piemērots reāls cietumsods.

Ņemot vērā apsūdzētā jaunieša finansiālās iespējas, vienošanās paredz, ka viņam cietušajam būs jāmaksā 100 eiro mēnesī. Tādējādi 11 596 eiro lielo kompensāciju apsūdzētais cietušajam varēs atmaksāt gandrīz desmit gadu garumā. Līdz šim viņš samaksājis 250 eiro. Šādu vienošanos un tās nosacījumus piektdien akceptēja arī tiesa.

Par minētās vienošanās noslēgšanu savu atbalstu izteica arī cietusī puse, lai arī cietušā advokāts tiesā pauda viedokli, ka trīs gadu nosacītais sods ir pārāk maigs. Arī cietušā puiša mamma Signe pēc tiesas Neatkarīgajai atzina, ka par mīksto sodu ir nepatīkami pārsteigta. Viņai šķiet, ka par tik smagu noziegumu apsūdzētais pelnījis vairāk gadu. Signe gan neuzskata, ka apsūdzētajam būtu reāli jāsēž cietumā, taču nosacītajam sodam vajadzējis būt garākam. Kompensācijas apmērs cietušajai pusei ir pieņemams, lai arī tik garš atmaksas laiks, protams, nav iepriecinošs. Signe stāsta, ka Anda veselības stāvoklis joprojām tiek kontrolēts, decembrī pie mikroķirurga būs kārtējā pārbaude, lai pārliecinātos, kā veidojas rētaudi un vai nav nepieciešama vēl kāda operācija. Arī ārstēšanās izdevumi ģimenei joprojām ir lieli, jo rētu dziedēšanai jāpērk dārgas ziedes un jāapmeklē ārsti.

Jau ziņots, ka apsūdzētais jaunietis savu vainu vienaudža apliešanā ar spirtu un aizdedzināšanā pagājušā gada pavasarī kādā mājas ballītē Ventspilī sākotnēji atzina tikai daļēji. Taču, kad tika uzsāktas pārrunas par iespējamo vienošanos, kas viņam varētu beigties ar labvēlīgāku rezultātu, apsūdzētais savu nostāju mainīja un vainu atzina pilnībā. Šāda vienošanās ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja apsūdzētais pilnībā atzīst savu vainu un piekrīt visām apsūdzībām.