Ventspils dzemdību nodaļā sveic 500. mazuli

© Juris Ģigulis

Jaundzimušo skaita ziņā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļa tuvojas rekordam. Nupat sagaidīts 500. mazulis, kas ļauj cerēt uz rekordražīgu gadu.

Kad ventspilnieku ģimene Inna un Pjotrs izdzirdējuši jaunumu – viņu puisītis ir 500. jaundzimušais Ventspils dzemdību nodaļā, pārsteigums bijis ļoti liels. Šķitis, ka noticis kas svarīgs, jo bijis skaidrs, ka cipars pieci mazā dēliņa dzīvē ir kļuvis visai zīmīgs – 55 centimetrus garais puisītis piedzima piektdienā plkst. 5.50, un nu viņš izrādījies arī šā gada 500. jaundzimušais. Acīmredzot piecnieks ir mazā Leonīda laimīgais cipars. 10. oktobrī piedzimušais puisītis Innai un Pjotram ir otrais bērniņš, kuru mājās gaida septiņus gadus vecais brālis. Inna savu mazuli sauc par dāvanu, jo iepriekšējā dienā viņai bijusi dzimšanas diena. Vecāki priecājas, ka puisītis ir stiprs un dūšīgs – četrus kilogramus smags un 55 centimetrus garš. Vārds Leonīds dēliņam izvēlēts tādēļ, ka par viņa dzimšanas datumu bija noteikts 20. oktobris. Vecāki ieskatījušies kalendārā – un tajā datumā ierakstīts vārds Leonīds. Tā jau iepriekš nolēmuši dēliņu nosaukt šajā vārdā. Lai arī puisītis nolēmis pasaulē ierasties ātrāk par plānoto datumu, vecākiem vārds Leonīds jau bija iepaticies un tā arī tika atstāts.

Innai un Pjotram Ventspils dzemdību nodaļa patīk, arī pirmais bērniņš nācis pasaulē Ventspilī. «Šeit viss ir jauki un arī pierasti,» saka māmiņa. Saistībā ar apaļo skaitli vecākus un mazuli apsveikt ieradās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne, galvenais ārsts Dainis Gīlis un dzemdību nodaļas pārstāvji. Pasniedzot piemiņas dāvanu un ziedus, slimnīcas pārstāvji mazulim novēlēja augt lielam, veselam un veiksmīgam, uzsverot, ka tas ir notikums ne tikai ģimenei, bet arī slimnīcai, kas ļoti cenšas, lai vecākiem Ventspilī būtu ērti sagaidīt savu bērniņu un visi justos labi un droši.

Jaundzimušo skaita ziņā Ventspils dzemdību nodaļa šogad tuvojas rekordam. Pērn šajā pašā laikā nodaļā piedzima 462 mazuļi, kas ir par 38 mazāk. Tas ļauj cerēt, ka šogad varēs pārsniegt skaitli 600. Pagājušajā gadā līdz tam pietrūka tikai četri.

Ventspils dzemdību nodaļu izvēlas ne tikai Ventspils pilsētas un novada ģimenes. Ļoti daudz sieviešu brauc dzemdēt arī no Talsiem, Kuldīgas, Rīgas un citām pilsētām un novadiem. Parasti rīdzinieces un citu pilsētu iedzīvotājas vispirms atbrauc apskatīties nodaļu un tikai tad pieņem lēmumu par labu Ventspilij. Tā ir atzinība Ventspils nodaļas patīkamajai videi un profesionālajiem ārstiem un vecmātēm. Jau pavisam drīz Ventspils dzemdību nodaļa piedāvās jaunu pakalpojumu – dzemdības ūdenī. Dzemdību zāles aprīkošanai ar speciālu vannu finansējumu piešķīra Ventspils pašvaldība.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais