Tehniskā apskate jāgaida stundām

© Andrejs Terentjevs, f64

Gada nogalē pie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļām visā Latvijā izveidojušās rindas. Lai veiktu tehnisko apskati vai norakstītu automašīnu, autovadītājiem jāgaida vairākas stundas.

Cilvēki steidz nokārtot dokumentus, lai izvairītos no paaugstinātās transportlīdzekļu nodevas. CSDD pārstāvji gan norāda, ka no šādas steigas nekāda labuma nav, jo paaugstinātā nodeva par 2010. gadu tāpat būs jāmaksā – ja ne šogad, tad nākamā gada beigās. Savukārt, norakstot automašīnu, nodokli par to neiekasēs arī nākamgad.

Veidojas rindas

Jau pirms Ziemassvētkiem pie CSDD nodaļām visā Latvijā izveidojās rindas, jo autovadītāji steidza savam spēkratam veikt tehnisko apskati pirms transportlīdzekļa ikgadējās nodevas paaugstināšanas. Tuvojoties gadu mijai, rindas tikai palielinās, un vakar CSDD nodaļā Rīgā uz tehnisko apskati bija jāgaida vairākas stundas.

Inga, kas uz CSDD nodaļu bija devusies pārreģistrēt automašīnu, stāsta, ka rindā gaidījuši aptuveni simts cilvēku. Lai arī jāgaida bija ilgi, pārreģistrāciju atlikt nevarēja, jo mašīna ir pārdota, un, ja to darītu nākamajā gadā, varētu rasties situācija, ka nodeva par automašīnu būtu jāmaksā viņai, nevis jaunajam īpašniekam.

Arī Neatkarīgā novēroja, ka pie CSDD nodaļas Rīgā vakar bija ļoti daudz auto. Pie katra tehniskās apskates punkta ārpusē atradās četras vai piecas automašīnas, arī līdzās esošais stāvlaukums bija pilns ar transportlīdzekļiem, kam apskate vēl jāiziet.

CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Velga Kjaspere Neatkarīgajai pastāstīja, ka līdzīga situācija ir visā Latvijā. Autovadītāji steidz iziet tehnisko apskati, norakstīt vecās automašīnas vai pārreģistrēt tās no uzņēmuma uz privātpersonas vārda.

Nevajag steigties

"Daudzi autovadītāji vienkārši aizbrauc uz CSDD, lai noskaidrotu, kā viņus ietekmēs izmaiņas nodokļu sistēmā," stāsta V. Kjaspere. "Tas ir labi, ka cilvēki cenšas savest kārtībā dokumentāciju, tomēr ir jāsaprot, ka no steigšanās apmeklēt kādu CSDD nodaļu nebūs nekāda labuma, tikai zaudēts laiks, gaidot rindā."

Veicot tehnisko apskati līdz jaunajam gadam, autovadītājiem no paaugstinātā nodokļa izvairīties neizdosies – tas būs jāsamaksā vēlāk, norāda V. Kjaspere un turpina: "Tehniskā apskate jāveic katru gadu, tāpat arī nodokli iekasē par katru gadu. Ja nodokli par nākamo gadu neiekasēs šā gada beigās, to izdarīs tad, kad veiks nākamo tehnisko apskati."

Arī ar veco automašīnu norakstīšanu steigties nevajag. V. Kjaspere skaidro, ka transportlīdzekļus norakstīt bez papildu izmaksām varēs arī nākamajā gadā, jo, to darot, ikgadējā transportlīdzekļa nodeva nav jāmaksā. Tāpat ar atpakaļejošu datumu nedarbosies likuma norma par to, ka nodeva jāmaksā par iepriekšējiem gadiem, proti, nevajag steigties norakstīt automašīnas, kas nav lietotas vairākus gadus, jo nodevu par iepriekšējo periodu neiekasēs arī pēc 2010. gada 1. janvāra.

Maksās vēlāk

Tomēr, neraugoties uz CSDD paziņojumiem, ka steiga gada nogalē ir lieka, rindas pie CSDD nodaļām nesarūk.

"Ierados te, jo paaugstināti nodokļi. Cerēju, ka, izejot apskati pirms jaunā gada, sanāks lētāk, bet tikko uzzināju, ka jauno nodokli tāpat būs jāmaksā – tikai nākamreiz, kad iešu tehnisko apskati," stāsta autovadītājs Vitālijs.

"Ļoti, ceru, ka viss būs kārtībā," pirms automašīnas tehniskās apskates saka Jānis. "Jāsamaksā nodeva par šo gadu. Pašlaik vienkārši nav līdzekļu, lai samaksātu arī par nākamo gadu. Ceru, ka nebūs jālabo mašīna un uz apskati jānāk vēlreiz, jo šogad to noteikti nepaspēšu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.