Novērsta ķīmiska noplūde – mācības Daugavpilī aizritējušas veiksmīgi

© publicitātes

„Šeit parādījās izcils kompetences sadalījums starp visiem dienestiem. Šādas mācības vajadzīgas regulāri, jo vienīgi šādi personāls var iegūt tik svarīgo praksi,” par mācībām „Dzīvības cena”, kuras norisinājās Daugavpilī savu viedokli pauž 1976. gada vilciena katastrofu pieredzējušais ārsts.

 Daugavpilī, 11. septembrī uz dzelzceļa sliedēm tika izspēlēta lomu spēle: „Negadījums ar daudziem cietušajiem.” Tā ietvaros Latvijas dzelzceļa (LDz) teritorijā tika inscenēta vilciena katastrofa, kurā bija vairāk kā 50 cietušie un ķīmisko vielu noplūde, kā arī viens no vagoniem dega. „Mācības bija iespaidīgas, jo kā redzam tika iesaistīts liels skaits dažādu dienestu. Arī secība, kādā sākās glābšanas darbi, manuprāt, bija pareiza,” notikušo katastrofas imitāciju komentē Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Aptuveni 11 minūtes pēc katastrofas sākuma notikuma vietā ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, kuri evakuēja cilvēkus no notikuma vietas un nodeva viņus Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) rokās.

„Mans darbs sevī ietvēra pārējo ārstu organizēšanu un koordinēšanu kā arī situācijas koordinēšanu. Cietušo bija ļoti daudz un mans galvenais uzdevums bija saskaņot ko kurš darīs. Varu teikt to, ka mani kolēģi strādāja no visas sirds kā arī domāju, ka nevienam no mums īsti nav nekādas pieredzes šādā situācijā,” stāsta NMPD darbiniece Alīna Stubailova, kura mācībās ieņēma ārsta - vadītāja vietu.

Arī VUGD savu veikumu vērtē atzinīgi: „Kopumā uzskatu, ka visu veicām korekti. Mūsu galvenie uzdevumi bija cilvēku glābšana un ķīmiskās vielas noplūdes novēršana. Dienests nostrādāja operatīvi un ir ļoti patīkami, ka tiek rīkotas tāda tipa mācības, jo tas gan palīdz veidot savas darba iemaņas, gan sadarboties ar citiem dienestiem,” informē VUGD pārstāvis Edgars Kerudins. Arī Daugavpils slimnīca tika pakļauta nopietnam pārbaudījumam. „Slimnīcā notiek ļoti plaša visu šo katastrofā cietušo uzņemšana. Tas, ko esmu redzējis mani ļoti apmierina. Kvalitatīvs, labs darbs,” savu attieksmi par mācību norisi izsaka Latvijas Ārstu biedrības Prezidents Pēteris Apinis. Mācībās piedalījās ne tikai liels skaits latviešu NMPD brigāžu, bet arī speciālisti no kaimiņvalstīm. „Kopā šodien šeit darbībā redzējām 23 Latvijas NMPD ekipāžas, kā arī vienu lietuviešu un vienu baltkrievu brigādi. Izvēlējāmies aicināt piedalīties kaimiņvalstis, jo gribējām pārbaudīt sadarbību starpvalstu līmenī, pēc kuras pierobežas zonā var rasties nepieciešamība,” skaidro NMPD komunikācijas daļas vadītāja Ilze Bukša. Katastrofu medicīnas mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot valsts operatīvo un glābšanas dienestu, kā arī citu institūciju sadarbību katastrofu ar daudziem cietušajiem seku likvidēšanā. Vairāk kā 50 cietušie tika izglābti, kā arī novērotāji fiksēja katras NMPD brigādes soli, lai vēlāk varētu to analizēt. „Scenārijā paredzēts, ka katram pacientam ir noteikts stāvoklis un mediķiem ir šī te diagnoze ir jānoskaidro. Šādas mācības ir obligāti vajadzīgas. To laikā ir iespējams atklāt trūkumus un nepieciešamības.” Norāda I.Bukša

Mācībās „Dzīvības cena” šogad iesaistījās NMP dienests, VAS „Latvijas dzelzceļš”, SIA „LDz Cargo”, SIA „LDz apsardze”, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts robežsardze, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde, Daugavpils pašvaldības policija, Daugavpils reģionālā slimnīca, Daugavpils pilsētas dome, Valsts vides dienests.

Svarīgākais