Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Būvvalde apseko Talsu jaunizbūvēto slimnīcu

© talsi.lv

Ja viss notiks, kā plānots, jau šo piektdien ekspluatācijā tiks oficiāli pieņemta Talsu jaunā slimnīcas ēka, ko nupat apsekoja būvvaldes komisija.

Talsu jaunās slimnīcas ēkas būvniecība Stendes ielā 1 ir pilnībā pabeigta. Būvuzņēmums SIA Ostas celtnieks jau iepriekš bija iesniedzis Talsu novada būvvaldei visu dokumentāciju. Tāpat ir iesniegti visi nepieciešamie atzinumi no valsts kontrolējošajām iestādēm. Piektdien, 5. septembrī, jauno ēku apsekoja Talsu novada būvvaldes komisija, lai pārliecinātos, ka visi padarītie darbi atbilst projektam un ir izpildīti labā kvalitātē. Atzinumu Talsu novada būvvalde sagatavos piecu darbdienu laikā, un pozitīva atzinuma gadījumā šo piektdien ēkas jaunbūve būs oficiāli pieņemta ekspluatācijā, informē Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne.

Šobrīd jaunās slimnīcas ēkā turpinās ārstu kabinetu iekārtošana. Tiek ievietotas jaunās mēbeles, palātās montē pacientu gultas. Tāpat notiek arī medicīnas iekārtu pārvešana.

A. Vāne uzsver, ka ir patiess gandarījums par jauno slimnīcu. «Svarīgi, ka ne tikai lielpilsētu pacientiem un ārstniecības personālam ir labas telpas, bet arī Latvijas reģionos parādās mūsdienu prasībām atbilstošas ārstniecības iestādes. Talsu iedzīvotāji jau sen to bija pelnījuši,» sacīja A. Vāne. Arī slimnīcas valdes locekle, Talsu filiāles vadītāja Kristīna Bidzāne neslēpj prieku par īstenoto projektu: «Esmu laimīga, ka beidzot ir noslēdzies četru gadu garais maratons no projektēšanas līdz šodienai un ir tapusi skaista un mūsdienīga slimnīcas ēka, kurā būs patīkami strādāt darbiniekiem un pacienti varēs ārstēties mūsdienīgā slimnīcā.»

Jāatgādina, ka 2009. gadā Talsu slimnīca no lokālas slimnīcas pārtapa par aprūpes slimnīcu ar minimālām ārstēšanas iespējām. Daļa darbinieku tika atlaisti. Lai izvairītos no iespējamās Talsu slimnīcas slēgšanas, tika uzsāktas sarunas ar Ventspils domi par abu pilsētu slimnīcu apvienošanu. Veiksmīgo sarunu rezultātā Talsu slimnīca tika apvienota ar Ventspils slimnīcu, kam bija reģionālās daudzprofilu slimnīcas statuss. 2010. gadā tika nodibināta slimnīcu apvienība – kapitālsabiedrība Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.

Apvienība saņēma Eiropas Savienības (ES) ERAF finansējumu – vienu miljonu latu (1,422 miljoni eiro). Nekavējoties tika uzsākts darbs pie jaunas slimnīcas ēkas būvniecības ieceres Talsos, šā mērķa sasniegšanai piesaistot ES un valsts budžeta līdzekļus. Pateicoties Ventspils domes un slimnīcas vadības mērķtiecīgam darbam, Talsu jaunās slimnīcas būvniecībai kopumā izdevās piesaistīt 6,11 miljonu eiro no ES fondiem. Līdzfinansējumu piešķīra arī Talsu novada un Rojas novada pašvaldība.

Jaunajās slimnīcas telpās būs 26 gultasvietas iekšķīgo slimību jeb terapijas nodaļā, 10 gultas ķirurģijai, trīs gultas intensīvajai terapijai, četras gultas dienas stacionāram, kā arī trīs observācijas gultas steidzamās medicīniskās palīdzības punktā. Tāpat jaunajā slimnīcā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, kā arī laboratorija un rehabilitācijas nodaļa. Slimnīcā tiks nodrošināti arī diagnostikas pakalpojumi, tajā skaitā rentgenogrāfijas izmeklējumi, datortomogrāfija un ultrasonogrāfija. Darbu turpinās arī grūtnieču aprūpes kabinets un hemodialīzes nodaļa.

Saistītās ziņas