Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Attaisno Ventspils futbolistu lietā apsūdzētos

© Juris Gūtmans

Tā sauktajā Ventspils futbolistu lietā Kurzemes apgalbaltiesa ir attaisnojusi visus apsūdzētos, arī bijušo futbola kluba Ventspils direktoru Sergeju Barkovski.

Tiesa attaisnoja visus četrus par izspiešanu grupā apsūdzētos – Sergeju Barkovski, Rasulu Eļmurzajevu, vienu no Latvijas labākajiem bokseriem Nikolaju Grišuņinu un boksa treneri Sergeju Fetiskinu – , taču šo spriedumu vēl varēs pārsūdzēt. Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Zina Purina informē, ka paplašinātais spriedums, kurā tiks izklāstīta lēmuma motivācija, būs pieejams 12. augustā. Pēc tam desmit dienu laikā spriedumu būs iespējams pārsūdzēt augstākā tiesu instancē.

Neatkarīgajai spriedumu piekrita komentēt futbola kluba Ventspils komercdirektors Sergejs Usačevs, atzīstot – viņam nebija šaubu, ka tiesas lēmums būs pozitīvs. «Man šāds lēmums nav pārsteigums, jo, personīgi pazīstot bijušo kluba direktoru Barkovski un zinot, kas īsti bija noticis, biju pārliecināts, ka viņš ir nevainīgs,» sacīja S. Usačevs. Viņš pauda neizpratni, ka valsts, vēl nepierādot vainu, S. Barkovski gandrīz pusotru gadu turēja cietumā. S. Usačevs bijis diezgan pārliecināts, ka drīz vien pēc apcietināšanas

S. Barkovskim tiks piemērots cits drošības līdzeklis un viņu atbrīvos, taču pusotru gadu tas nenotika. Kluba pārstāvis uzskata, ka pēc attaisnojošā sprieduma S. Barkovskim būs pamatojums celt prasību pret valsti, kas viņam pusotru gadu atņēma brīvība par neko.

Runājot par iespējamību, ka S. Barkovskis varētu atgriezties darbā kluba administrācijā, S. Usačevs norāda, ka tas ir ļoti sarežģīts jautājums. Pa šo laiku klubā ir notikušas daudzas izmaiņas. Katrā ziņā viņš neprognozē, ka tuvākajā nākotnē kaut kas tāds varētu notikt, bet par tālāku nākotni vēl pāragri spriest.

Jau rakstījām, ka tā dēvētās Ventspils futbolistu lietas izskatīšana ilga vairākus gadus. Aizdomās par izspiešanu personu grupā S. Barkovski policija aizturēja pirms četriem gadiem – 2010. gada martā. Drīz vien apcietināts arī R. Eļmurzajevs. Pēc pusotra gada viņus pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja. Tāpat lietā tika līdzapsūdzēti N. Grišuņins un S. Fetiskins.

Viņi tika apsūdzēti par 100 tūkstošu eiro un 15 tūkstošu ASV dolāru izspiešanu no kluba Ventspils bijušajiem futbolistiem. Par cietušajiem tika atzīti Deniss Kačanovs, Vīts Rimkus, Igors Sļesarčuks un Vladimirs Koļesņičenko. Izskanēja versijas, ka visa šī lieta ir saistīta ar futbolistu spēlēšanu totalizatoros un viņu sekojošo padzīšanu no kluba. No futbolistiem it kā tikusi izspiesta nevis nauda, bet gan prasīta transfēra maksa. Par to liecināja arī D. Kačanova tiesā sniegtās liecības. Viņš tiesā minējis, ka 50 tūkstošus eiro klubs no viņa prasījis par atļauju doties uz citu klubu.