Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Aglonā būs pastiprinātas pārbaudes

© F64

Šogad Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā 15. augustā notiks īpašā situācijā – arī Aglonas novads ir iekļauts izsludinātajā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ārkārtas situācijas teritorijā.

 Svētku apmeklētājiem un svētceļniekiem būs jārēķinās ar ĀCM profilakses pasākumiem un ierobežojumiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vecākais inspektors Dzintars Juškus uzsver, ka tiešu ietekmi uz pasākumu norisi ārkārtas situācija neradīs, taču tirgotājiem un svētku apmeklētājiem jārēķinās ar pastiprinātām pārbaudēm. Viņš pastāstīja, ka PVD sadarbībā ar Latvijas Romas Katoļu baznīcas Informācijas centru sagatavojis ieteikumus svētceļniekiem.

Šobrīd tieši Aglonas novadā ne mājas, ne mežacūkām ĀCM nav konstatēts. Ja arī laikā līdz augusta vidum mēris šajā teritorijā parādīsies, cilvēku pārvietošanās netiks ierobežota, norādīja Dz. Juškus.

Arī Aglonas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Tatjana Komare uzsvēra, ka svētki atcelti netiks. Baznīcas vēlme ir bijusi, lai katoļu gada lielākais pasākums notiktu kā iecerēts. Pašvaldībā šī situācija ir vairākkārt apspriesta, tiek uzmanīgi sekots notikumu attīstībai. Aglonieši ļoti cer, ka viņus bīstamā cūku infekcija pasaudzēs; ja tomēr arī Aglonā tiks konstatēts ĀCM, tad tiks lemts par konkrētu rīcību. T. Komare norādīja, ka pašvaldības mājaslapā www.aglona.lv tiks publicēta visa agloniešiem un svētku viesiem aktuālā informācija, tiks operatīvi ziņots par visiem jaunumiem, izmaiņām pastāvošajā kārtībā.

Dz. Juškus arī pauda, ka Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki nevarētu kļūt par faktoru, kas būtiski veicinātu ĀCM izplatību. Protams, cilvēki ieies arī mežā, cels teltis, ciemosies pie radiem, paziņām. Cilvēks var pārnest slimību ierosinātājus ar pārtiku, apģērbu, apaviem un sadzīves priekšmetiem, tomēr galvenais vaininieks ĀCM izplatīšanā ir mežacūkas