Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils kaldina pasaules mēroga bodibilderus

© Ģigulis

Divi pasaules vicečempioni bodibildingā – Oskars Sarkans un Roberts Fišers – šobrīd Ventspilī aizvada atklātu treniņnometni, lai popularizētu bodibildingu.

«Ventspils ir kļuvusi par bodibildinga jeb kultūrisma meku,» par abu ventspilnieku panākumiem šajā jomā gandarīts ir Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis. Viņš atgādina, ka kādreiz Latvijai bija kultūrisma vecmeistars Aivars Visockis, izcils bija arī liepājnieks Māris Šveiduks, bet nu no Ventspils ir nākušas divas pasaules līmeņa zvaigznes – Oskars Sarkans un Roberts Fišers, kuri savās kategorijās pašlaik ir otrie labākie pasaulē – Oskars pasaules vicečempiona titulu šogad izcīnīja pieaugušo konkurencē, bet Roberts – junioru. U. Boitmanis atgādina, ka viss sācies ar Oskaru, kurš savulaik bijis Basketbola halles atlētikas zāles instruktors, bet pēc tam pārcēlies uz dzīvi Austrālijā. Roberts ir viņa audzēknis. U. Boitmanis cer, ka arī citi puiši tagad Ventspilī, skatoties uz viņiem, gūs iedvesmu un arī viņiem ienāks prātā, ka varētu kļūt tādi paši izcili kultūristi.

Oskars atklāj, ka, strādājot Austrālijā, novērojis – austrumeiropiešiem, arī latviešiem un lietuviešiem, bodibildingam ir spēcīgs ģenētiskais materiāls. «Arī mans audzēknis Roberts ir pierādījis: ja ir gribasspēks, tad sasniegt var daudz ko,» saka Oskars. Viņu vēlme bija uztaisīt kopīgu treniņnometni, lai popularizētu bodibildingu Ventspilī, kur ir spēcīga atlētikas bāze, lai ar to nodarbotos. Abi bodibilderi līdz šīs nedēļas beigām rīkos divus atklātus treniņus dienā. «Cilvēki var droši nākt mums klāt un uzdot jautājumus par treniņu procesu, par uzturu un citām lietām,» uzsver Oskars. Viņš stāsta, ka smagatlētika parasti baida sievietes, taču, trenējot fitnesa modeles, praksē ir pierādījies, ka sievietes, izmantojot bodibildinga treniņu metodes, gūst labus rezultātus. Tas gan nenozīmējot, ka sieviete kļūst par muskuļu kalnu. Viena no Oskara trenētajām meitenēm kļuvusi par Mis Austrāliju. Bet kāda cita viņa audzēkne notievējusi par 102 (!) kilogramiem. «Un mēs tiešām neizmantojam nekādas super ekstra metodes,» uzsver Oskars. Roberts piebilst, ka daudz var panākt, arī neizmantojot trenažierus, bet pielietojot tikai savu ķermeņa svaru.

Abi sportisti treniņnometnē strādā kā partneri, abpusēji apmainoties ar dažādām pieejām. «Roberts jau ir izaudzis līdz augstam līmenim un var man būt pilnvērtīgs treniņu partneris. Protams, ir arī kāds knifiņš, ko Roberts ir apguvis un ko es savukārt varu iegūt no viņa,» saka Oskars. «Jā, šī ir joma, kurā nekad nevar būt guru,» piebilst Roberts.

Ar sava audzēkņa panākumiem Oskars lepojas un atminas, ka Roberts savulaik bijis neatlaidīgs un atlētikas zālē viņam vienmēr prasījis padomus, turpinot to darīt arī tad, kad Oskars pārcēlās uz dzīvi Austrālijā. Iepriekš Roberts divas reizes kļuva par pasaules čempionu bodibildingā junioru konkurencē un šajā sezonā izcīnīja otro vietu. Oskars uzskata, ka Roberts tālu tiks arī pieaugušo konkurencē, uz kuru viņš pāries jau jaunajā sezonā.

Savukārt Oskara prioritāte ir turpināt darbu ar saviem audzēkņiem Austrālijā. Turklāt Oskars gatavo ne tikai atlētus, bet arī trenerus. Protams, arī pašam plānoti starti Austrālijas čempionātos, bet viņa nākamais nozīmīgākais starptautiskais starts būs nākamā gada jūnijā Francijā, kur viņš atkal cīnīsies par Mr. Universe titulu.

FOTO:

JAUDĪGI. Oskars (no kreisās) un Roberts ir līdzvērtīgi treniņa partneri