Mazuta dīķus Bolderājā cer likvidēt nākamgad

"Līdz gada beigām palikušas tikai divas nedēļas, tāpēc skaidrs, ka šogad piesārņojumu likvidēt nepaspēsim, tomēr esam apņēmības pilni tam dabūt finansējumu nākamajā gadā," pēc iesnieguma saņemšanas par mazuta dīķiem Bolderājā Neatkarīgajai sacīja Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš.

Jau ziņots, ka Bolderājā netālu no silikātķieģeļu rūpnīcas jau vairāk nekā desmit gadu atrodas vairāki ar melnu, darvai līdzīgu vielu pildīti dīķi, ko vietējie dēvē par mazuta ezeriem. Līdz šim iedzīvotāji par tiem nebija likušies ne zinis. Atbildīgās institūcijas par piesārņojumu uzzināja pirms divām nedēļām no Neatkarīgās publikācijas un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes studentes Kristīnes Bogomozovas iesnieguma.

"Iesniegums ir saņemts un piesārņotā vieta apsekota," stāsta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma sektora vecākais inspektors Jānis Lapsiņš un turpina: "Tā kā zeme pieder Rīgas domei, par piesārņojuma likvidēšanu atbild pašvaldība."

Mazuta ezeri ir jāsakopj vai jāiekļauj piesārņoto vietu reģistrā, norāda J. Lapsiņš un piebilst: "Daudz labāk būtu, ja piesārņojumu varētu likvidēt. Tas lēnām sadalās un turpina vēl vairāk piesārņot vidi. Nav jau nekāda plastmasas pudele, kas vienkārši stāv. Protams, viss atkarīgs no tā, vai pašvaldība šim mērķim atradīs līdzekļus."

A. Kļaviņš stāsta, ka domes Vides pārvalde pašlaik apseko piesārņoto vietu un veic aprēķinus, cik varētu izmaksāt tās sakopšana. Tomēr, kad mazuta ezerus varētu iztīrīt, pašlaik prognozēt nevar. Zināms, ka līdz šā gada beigām tas nebūs izdarāms, jo atlicis maiz laika.

Kad būs veikti precīzi aprēķini par nepieciešamo līdzekļu apjomu, Rīgas domei būs jālemj par finansējuma piešķiršanu. A. Kļaviņš norāda, ka Vides pārvalde ir apņēmības pilna šos līdzekļus dabūt un vietu sakopt. Viņš piebilst: "Jo mazāk naudas būs nepieciešams, jo vieglāk to būs dabūt.

***

UZZIŅAI

Par vides problēmām var paziņot, zvanot uz Valsts vides dienesta bezmaksas tālruni 80000828, Valsts vides dienesta centrālo struktūrvienību, tālrunis 67084200, vai pašvaldību, kuras teritorijā problēma pamanīta. Ja vides problēma ir bīstama, piemēram, notikusi sprādzienbīstamas vai indīgas vielas noplūde, jāzvana uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tālruni 112.

Svarīgākais