Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Sporta un veselības meka

© Ojārs Lūsis

Viens no veselīga dzīvesveida pamatbaušļiem ir regulāras, savām spējām atbilstošas fiziskās aktivitātes, kas palīdz attīstīt un nostiprināt ķermeni, uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas un citu orgānu darbību un galu galā – rada prieku un gandarījumu par paveikto. Daugavpils Olimpiskajā centrā zem viena jumta draudzīgi sadzīvo dažādi sporta veidi, te trenējas mūsu olimpieši un tiek aizvadīti starptautiski turnīri.

Daugavpils Olimpiskā centra valdes loceklis Uldis Pastars novērojis – cilvēki ir kļuvuši kustīgāki un aktīvāki. Par to liecina aizvien pieaugošais trenažieru zāles un baseina apmeklējums. Centra baseinu un pirts kompleksā ir pieejami baseini pieaugušajiem un bērniem, burbuļvannas, turku pirts un sauna. Atbraucot lielākam pulciņam sportot gribētāju, mūsdienīgā, labiekārtotā zālē iespējams nodarboties ar kādu no komandu sporta veidiem – futbolu, basketbolu, volejbolu, rokasbumbu, florbolu un citiem. Domājot par to, kā kompleksu vēl lietderīgāk noslogot, sadarbībā ar Daugavpils sporta pārvaldi tapusi iecere nākamajā mācību gadā nodrošināt peldētapmācības nodarbības otrklasniekiem.

Jāpiebilst, ka īpaša uzmanība veltīta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Visa sporta kompleksa infrastruktūra ir viegli pieejama arī cilvēkiem ratiņkrēslos – ir pat speciāls pacēlājs, kas šiem cilvēkiem palīdz nokļūt ūdenī un no tā izkāpt.

«Ar katru gadu pieaug finansējuma apjoms sportam, un – pats galvenais – šie līdzekļi tiek lietderīgi izlietoti. Pēdējo gadu laikā, it sevišķi vasaras sporta veidos, Latvijas Olimpiskajā vienībā tiek iekļauti aizvien vairāk sportistu no Daugavpils. Šie atlēti izmanto centru kā treniņu bāzi. Tā, piemēram, darbojoties trenažieru zālē vai peldot baseinā, te bieži redzama brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva, kura nesen izcīnīja savu trešo Eiropas čempiones titulu,» stāsta U. Pastars. Tāpat centra infrastruktūra ir piemērota starptautisku sacensību rīkošanai un ārvalstu atlētu uzņemšanai. Pērn Daugavpilī norisinājās pasaules čempionāts snūkerā amatieriem, kas pulcēja 242 dalībniekus no 64 valstīm. Līdztekus sacensībām norisinājās arī Pasaules Profesionālā biljarda un snūkera asociācijas ikgadējais kongress.

«Mums ir vienīgā Starptautiskās Paukošanas federācijas prasībām un normatīviem atbilstoša paukošanas zāle Latvijā un Baltijā, aprīkota ar desmit specializētiem celiņiem. Gribētos lielāku tās noslogojumu, bet tas diemžēl nav atkarīgs tikai no mums. Varam lepoties ar profesionāliem, aktīviem treneriem, kuri varētu vadīt vairāk nodarbību, nekā tas ir patlaban. Problēma slēpjas tajā, ka krīzes gados ievērojami samazinātās treneru likmes tā arī nav palielinātas, tādēļ viņi gluži vienkārši nespēj uzņemt visus gribētājus. Risinājums? Treneru darbam jābūt augstāk apmaksātam! Otrs svarīgs aspekts ir ciešākas sadarbības veidošana ar federāciju, lai šeit notiktu lielāki starptautiski turnīri,» skaidro U. Pastars.

Tā kā par savu veselību esam atbildīgi tikai un vienīgi paši, svarīgas ir ne tikai regulāras fiziskās aktivitātes, bet arī ikdienas ieradumi un profilaktiskie pasākumi. Uzlabot elpošanas sistēmas veselību, veicināt atveseļošanos pēc bronhīta, pleirīta, kā arī hronisku iesnu gadījumos, ārstēt alerģijas un dažādas ādas slimības, nostiprināt nervu sistēmu un veicināt psihoemocionālā komforta atgūšanu iespējams, apmeklējot sāls istabu. Sāls istabas sienas ir klātas ar Irānas zilo un sarkano sāli, tajā tiek uzturēta nepieciešamā temperatūra un mitruma procenti. Un tas nebūt nav viss! Daugavpils Olimpiskā centra telpās darbojas Sporta pārvaldes Sporta medicīnas centrs, kura pakalpojumus var izmantot gan sportisti, gan jebkurš iedzīvotājs, kuram nepieciešamas ārsta konsultācijas, masāžas vai citas manipulācijas.

Daugavpils Olimpiskais centrs godam nes daudzfunkcionālas ēkas vārdu, jo bez visa iepriekš minētā šeit noris arī dažādi kultūras pasākumi un starptautiskas izstādes. Viens no lielākajiem šogad gaidāmajiem pasākumiem ir Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki Gaudeamus, kas noritēs no 27. līdz 29. jūnijam. Olimpiskajā centrā plānota svētku kuliminācija – Galā koncerts un balle.