Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Turpinās ūdenssaimniecības sakārtošana

© Ojārs Lūsis

Pagājušajā gadā noslēdzās ES Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ulbrokā, kura ietvaros kopumā ieguldīti 6,3 miljoni eiro.

Patlaban norit tehniskā izstrāde projektam Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Sauriešos un Upeslejās.

Vairāk par to pašu naudu

Būvdarbu iepirkuma procedūras izsludināšana projektam Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ulbrokā notika 2009. gadā, kas sakrita ar krīzes laika izraisīto būvniecības cenu kritumu. Līdz ar to būvdarbus būvnieks apņēmās veikt par daudz zemāku cenu, nekā bija paredzēts izstrādātajā ES apstiprinātajā projektā. «Tas mums deva iespēju izstrādāt un realizēt ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstības projektus arī Vālodžu un Dzidriņu ciematos.» Projekta ietvaros ir uzbūvētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas ir ļoti nozīmīgs ieguldījums vides kvalitātes saglabāšanai ilgtermiņā, jo attīrītie notekūdeņi tiek ieplūdināti Juglas ezerā.

Lielākais akcents minētajā projektā tika likts uz ūdensvada un kanalizācijas tīklu rekonstrukciju, tomēr līdzekļi tika novirzīti arī jaunu tīklu izbūvei, kas deva iespēju Ulbrokas, Dzidriņu un Vālodžu ciematu mājsaimniecībām pieslēgties centralizētajiem tīkliem. Līdz šim iespēju izmantojuši nepilni 40%.

Tāpat projekta ietvaros ir uzbūvētas dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas, kas sniedz iespēju visiem lietotājiem saņemt ļoti labu, dzidru un veselīgu ūdeni. Diemžēl daudzdzīvokļu māju iekšējie tīkli ir veci un cauruļvados gadu gaitā izveidojušies nekvalitatīvā ūdens nosēdumi, kas tagad lēnām izskalojas, un bieži vien iedzīvotāji nejūt būtiskas izmaiņas ūdens kvalitātē. Tas var būt ļoti ilgstošs process, tāpēc pašiem iedzīvotājiem ir jādomā, kā nomainīt vecos cauruļvadus un izjust pašvaldības un ES projekta patiesos ieguvumus.

Jāsteidz pieņemt jaunais likums

Likums paredz, ka pieslēgumi vietās, kur pieejami jaunie tīkli, ir jāizveido līdz 2021. gadam, taču faktiskā situācija neliecina, ka šie mērķi tiks sasniegti tikai ar iedzīvotāju spēkiem – pašvaldībām, valstij un, iespējams, arī Es fondiem būs jānāk palīgā, lai no jauna izbūvētie tīkli dotu plānoto atdevi. Runājot par vides tīrības saglabāšanu nākamajām paaudzēm, pašvaldības aģentūras Saimnieks direktors Jānis Koponāns uzsver: «Vēl arvien neatrisināts ir jautājums par pieslēgumu izveidošanu privātmāju sektorā. Daudzi gribētu pieslēgties centralizētajiem tīkliem, taču finansiālu apstākļu dēļ to nevar atļauties. Valdības gaiteņos ir iestrēdzis likumprojekts, kas dotu iespēju pašvaldībām līdzfinansēt vai kreditēt pieslēgumu izveidošanu privātajā sektorā.»

Arī Upeslejās un Sauriešos

2013. gada 2. septembrī tika parakstīts Līgums par Eiropas Savienības fonda projekta īstenošanu un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma piešķiršanu (Nr.3DP/3.4.1.1.0/13/APIA/CFLA/131/038) projektam Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Sauriešu ciemā un (Nr.3DP/3.4.1.1.0/13/APIA/CFLA/133/039) projektam Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Upesleju ciemā.

Patlaban norit tehniskā projekta izstrāde, ko pabeigs jūlijā. Tūlīt pēc tam varēs izsludināt iepirkuma konkursu par būvniecību, kuras kopējās izmaksas patlaban tiek lēstas 945 tūkstoši eiro Upeslejās un 1 miljons Sauriešos.

Projekta ietvaros plānota jaunas dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas būvniecība, kā arī esošo tīklu rekonstrukcija un jaunu tīklu izbūve. Projektu Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Sauriešu ciemā un Ūdenssaimniecības attīstība Stopiņu novada Upesleju ciemā līdzfinansē Eiropas Savienība. Finansējuma saņēmējs šā projekta ietvaros ir PA Saimnieks. Projekta tehnisko, administratīvo un finanšu vadības uzraudzību nodrošina Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

***

UZZIŅAI

PA Saimnieks realizētie projekti:

- Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ulbrokā Nr.3DP/5.1.1.0./08/IPIA/VIDM – 1. kārtas izmaksas: EUR 3 893 403.

- Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ulbrokā Nr.3DP/5.1.1.0./08/IPIA/VIDM – 2. kārtas izmaksas: EUR 2 402 836.

- Eiropas Savienības Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētais projekts Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija Upeslejās Nr.3DP/3.4.1.1.0./09/APIA/CLFA/016 – izmaksas EUR 1 050 027.