Sāks iztiesāt vienaudža aizdedzināšanas lietu

Kādā Ventspils mājas ballītē aizdedzinātais puisis nupat pārcietis kārtējo operāciju. Tikmēr tiesa uz jūlija vidu nozīmējusi pirmo tiesas sēdi.

Krimināllietas par vienaudža apliešanu ar spirtu un aizdedzināšanu izskatīšana Ventspils tiesā sāksies 14. jūlijā, un tiesvedības procesam ieplānotas piecas dienas. Uz apsūdzēto sola sēdīsies 18 gadu vecs jaunietis, kurš nozieguma izdarīšanas brīdī bija 17 gadu vecs. Viņam celtas apsūdzības pēc diviem pantiem – pēc Krimināllikuma (KL) 125. panta 1. daļas par tāda smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, kas bīstams dzīvībai vai bijis par iemeslu veselības traucējumiem. Pēc šā panta paredzēts cietumsods līdz septiņiem gadiem. Tāpat jaunietim inkriminēta KL 231. panta 2. daļa par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu. Pēc šā panta var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Kamēr tiesas sēde vēl tiek gaidīta, tikmēr cietušais – ballītē aizdedzinātais 16 gadu vecais Andis – turpina veseļošanās procesu. Viņa mamma Signe stāsta, ka nupat dēlam bijusi kārtējā operācija. Aizvadītajā piektdienā izņemti pēdējie diegi. Operācijas laikā notikusi ādas pārstādīšana no muguras uz padusi, lai puisim labāk funkcionētu roka. Pagaidām izskatoties, ka operācijas rezultāti ir labi, jo Andis jau varot bez piepūles pacelt uz augšu roku, ko iepriekš bijis grūti izdarīt. Šobrīd jaunietis iet pie ergoterapeita uz vingrošanu, lai attīstītu rokas funkcijas. Pēc mēneša būs jābrauc atrādīties pie mikroķirurga Rīgā, un tad kļūs zināms, vai būs nepieciešama vēl kāda operācija.

Tikmēr par gaidāmo tiesu esot satraukums. «Protams, ir bažas, kā būs, ar ko tā beigsies un cik garš izvērsīsies tiesas process,» saka Signe. Tomēr ir labi, lieta beidzot ir nonākusi līdz tiesai, uz ko bijis jāgaida vairāk nekā gads.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka pērnā gada 30. aprīļa vakarā pie kāda nepilngadīga jaunieša mājās Ventspilī sapulcējās vairāki nepilngadīgi jaunieši kopīgai ballītei ar alkoholisko dzērienu lietošanu. Nepilngadīgā zēna vecāki atradās ārzemēs, bet rūpes par viņu bija uzticētas 85 gadus vecajai vecmāmiņai. Starp jauniešiem mājā bija kāds 17 gadu vecs jaunietis, kurš sāka pazemojoši izturēties pret 16 gadu vecu puisi, lejot viņam uz apģērba alkoholu, spirtu, nelaižot ārā no tualetes, kā arī apmētājot ar pārtiku. Cietušais aizgāja gulēt uz citu istabu, kur vēlāk minētais jaunietis cita zēna klātbūtnē aizmigušajam uz apģērba uzlēja spirtu no skapītī atrastas plastikāta pudeles un pēc tam aizdedzināja to ar savām šķiltavām. Noskaidrots, ka jaunietis pēc zēna aizdedzināšanas aizbēdzis projām un atstājis cietušo degam.

Cietušajam puisim tika veiktas vairākas operācijas un piešķirta arī invaliditāte, kas tikai apliecina nozieguma radītās smagās sekas viņa veselībai.

Svarīgākais