Ventspils augsto tehnoloģiju parkā top jaunas ražošanas ēkas

© F64

17. martā starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Ventspils brīvostas pārvaldi tika parakstīts līgums par Eiropas Savienības līdzfinansējuma saņemšanu ražošanas telpu būvniecībai Ventspils brīvostas teritorijā.

Ventspils augsto tehnoloģiju parkā, kas izvietots brīvostas teritorijā, šogad tiks uzsākta divu jaunu ražošanas ēku – Elektronikas centra (4300 m2 platībā) un Tehnoloģiju centra (4200 m2 platībā) būvniecība, par kuru nomas tiesībām jau interesi izrādījuši vairāki Latvijas un ārvalstu uzņēmumi. Elektronikas centra ēka būs vairāk piemērota elektronikas un elektrotehnikas ražotājiem, savukārt Tehnoloģiju centra ēka mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī liela gabarīta izstrādājumu ražotājiem. Ēkas ekspluatācijā plānots nodot pēc gada.

Ventspils brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs norāda: «Jau pirms daudziem gadiem pašvaldība uzsāka pilsētas industrializācijas politiku, kas ir devusi pozitīvu rezultātu. Rūpniecības nozarē ir radītas 1000 jaunas darba vietas, kas ir īpaši būtiski situācijā, kad darba optimizācijas rezultātā darbinieku skaitu samazina transporta nozarē. Tāpat pierādās brīvās ekonomiskās zonas priekšrocības.» A. Lembergs uzskata, ka ražošanas telpu un infrastruktūras izveide ir publiskā sektora, tas ir, valsts vai pašvaldību, uzdevums un nevar būt peļņas avots. Līdz ar to uzņēmējam pieejamie līdzekļi var tikt izmantoti jaunu un mūsdienīgu tehnoloģiju iegādē, nevis ieguldīti nekustamā īpašuma būvniecībā, kas pēc būtības ir pilnīgi cita uzņēmējdarbības nozare. Provizoriski aprēķini liecina, ka ēku celtniecība un nepieciešamās infrastruktūras izveidošana sastāda apmēram tādu pat summu kā mūsdienīgas ražotnes augsto tehnoloģiju un iekārtu iegāde un uzstādīšana. Iznomājot jaunās ražošanas platības, brīvosta ieguldītos līdzekļus plāno atgūt 15 gadu laikā.

LIAA direktors Andris Ozols stāsta: «ES līdzfinansējuma programmā Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu izveidei vai rekonstrukcijai tika iesniegti deviņi projekti, no kuriem atbalstīti seši. Jāatzīmē, ka Ventspils ir vienīgā vieta, kur atbalstu saņēma divi projekti, turklāt tos iesniegusi publiska persona – Ventspils brīvostas pārvalde. Pārējos projektus iesniedza privātā sektora pārstāvji. Katrs projekts saņems ap 1,4 miljonus eiro ES finansējumu, kas ir maksimālā šajā programmā paredzētā atbalsta summa. Kopumā programmā pieejamais finansējums ir 10 miljoni eiro. Vēl līdz 30. aprīlim tiek pieņemti projekti finansējuma saņemšanai industriālo teritoriju un ražošanas infrastruktūras attīstībai.» Konkursa nosacījumi paredz, ka 12 mēnešu laikā pēc projekta pabeigšanas jārada vismaz 20 jaunas darba vietas, 36 mēnešu laikā vismaz 50 jaunas darbavietas, bet 10 gadus pēc projekta pabeigšanas ražošanas telpas tiek izīrētas vismaz trim nesaistītiem apstrādes rūpniecības komersantiem.

Viens no jauno telpu enkurnomniekiem ir SIA Hanzas elektronika, kas vēlas paplašināt Ventspils elektronikas fabrikas ražošanas apjomu. SIA Hanzas elektronika valdes loceklis Alvis Vagulis uzsver, ka Ventspilī realizētie ražošanas ēku celtniecības projekti ir nozīmīgs atbalsts uzņēmējiem: «Mūsu Ventspils elektronikas fabrikai ļoti nepieciešamas papildu platības ražošanas paplašināšanai. Ja mums ir pieejamas nomājamas telpas, tad savus līdzekļus varam ieguldīt mūsdienīgās tehnoloģijās, tādējādi attīstoties daudz straujāk. Ventspils ir ļoti piemērota vieta elektronikas nozares attīstībai, jo, no vienas puses, ir pieejamas ražošanas platības brīvās ekonomiskās zonas ietvaros, no otras puses, attīstās elektronikas un augsto tehnoloģiju izglītības un izpētes klāsteris, – sākot no vidējās profesionālās izglītības, līdz pat zinātniskajiem projektiem.» Vienlaikus A. Lembergs piebilst, ka Ventspilī vērienīgas pārmaiņas piedzīvo profesionālās vidējās izglītības iestāde, kas ir uzņēmējiem nepieciešamo darbinieku sagatavošanas instruments. Attīstās arī Ventspils augstskola, un realizējas zinātniski pētnieciskie projekti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.