Par mazu naudu paveikti lieli darbi

Lai uzlabotu dzīves kvalitāti Ogres novadā un sekmētu iedzīvotāju iniciatīvu, Ogres novada pašvaldība jau vairākus gadus organizē projektu konkursus iedzīvotāju ideju atbalstam.

 Šajos konkursos iedzīvotāju grupas un nevalstiskās organizācijas var pieteikt projektus,kas saistīti ar dzīves kvalitātes uzlabošanu un sniedz labumu pēc iespējas lielākai sabiedrības daļai.

Tie var būt projekti, kas saistīti ar rekreācijas un sabiedrisko zonu labiekārtošanu, sporta objektu un bērnu rotaļu laukumu izveidi vai pilnveidošanu un citiem ieguldījumiem publiski pieejamā infrastruktūrā. Projektu apstiprināšanas gadījumā to realizācijai tiek piešķirts finansējums līdz 1000 EUR, taču viens no būtiskākajiem nosacījumiem ir arī tas, ka iedzīvotājiem ir jāspēj projektus pašiem īstenot.

Šādu projektu konkursu organizēšana Ogres novadā tika uzsākta 2006. gadā, kad tika iedibināta Ogres novada pašvaldības sadarbība ar Nīderlandes fondu Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Līdzīgi kā daudzviet citur Latvijā, balstoties uz KNHM fonda pieredzi un līdzfinansējumu, trīs gadu garumā toreizējā novada teritorijā – Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā – tika organizēti projektu konkursi Iedzīvotāji veido savu vidi, apstiprinot 75 projektu pieteikumus. Jāpiebilst, ka KNHM fonds vienā teritorijā atbalstu sniedz ne vairāk kā trīs gadu garumā, šajā laikā pakāpeniski samazinot pašvaldībai piešķirtā finansējuma apjomu un tādējādi rosinot pašvaldības pašas uzņemties atbildību par šādu projektu konkursu organizēšanu savā teritorijā.

Turpinot aizsākto, 2009. gadā Ogres novada dome un VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka izsludināja kopīgu projektu konkursu Veidojam vidi ap mums, kura ietvaros iedzīvotāju grupas un sabiedriskās organizācijas varēja pretendēt uz Ogres novada domes un Hipotēku bankas finansējumu savu ideju realizācijai. Šajā konkursā tika apstiprināti 26 no iedzīvotāju iesniegtajiem projektiem.

2009. gadā administratīvi teritoriālās reformas rezultātā Ogres novads paplašinājās – tam pievienojās vēl 8 pagasti. Daži no tiem KNHM fondu bija iepazinuši jau iepriekš, kad, sadarbojoties vairākām pašvaldībām, fonda atbalstīti projektu konkursi tika organizēti arī Krapē, Mazozolos un Taurupē; savukārt piecu pagastu – Ķeipenes, Lauberes, Madlienas, Meņģeles un Suntažu – iedzīvotājiem šādas projektu pieredzes vēl nebija.

2010. gadā Ogres novada pašvaldības un KNHM fonda sadarbība tika atjaunota, dodot iespēju savas idejas un ieceres īstenot tiem jaunizveidotā Ogres novada pagastiem, kuros KNHM fonda atbalstīti projektu konkursi vēl nebija organizēti. Trīs gadu laikā, kad tika realizēti konkursi Iedzīvotāji veido savu vidi (Ķeipenē, Lauberē, Madlienā, Meņģelē un Suntažos), tika apstiprināti 32 projekti dažādās ar dzīves kvalitātes uzlabošanu saistītās sfērās.

Savukārt pārējā Ogres novada teritorijā 2010.–2012. gadā tika organizēti projektu konkursi Veidojam vidi ap mums (Ogrē, Ogresgalā, Krapē, Mazozolos un Taurupē), aicinot iedzīvotāju grupas un sabiedriskās organizācijas pretendēt uz pašvaldības finansējumu savu ideju realizācijai. Šo konkursu ietvaros apstiprināti 94 projektu pieteikumi.

Beidzoties KNHM fonda 3 gadu atbalsta periodam, abi konkursi tika apvienoti, un kopš 2013. gada Ogres novadā tiek organizēts vienots projektu konkurss Veidojam vidi ap mums Ogres novadā, to pilnībā finansējot no Ogres novada pašvaldības līdzekļiem (pagājušajā gadā apstiprināto projektu skaits – 41). Arī šajā pavasarī iedzīvotāju grupas un nevalstiskās organizācijas varēs pieteikt savas projektu idejas un pretendēt uz finansējumu konkursa ietvaros.

Tā kā 2015. gadā KNHM fonds pārtrauks savu darbību Latvijā, Ogres novada pašvaldība ir iesaistījusies arī pašvaldību apvienībā Sabiedrība ar dvēseli – Latvija, kas pārņems un turpinās KNHM iesāktās aktivitātes Latvijā, apvienojot tās pašvaldības, kuras organizē projektu konkursus iedzīvotājiem dzīves vides kvalitātes uzlabošanai.

Ogres novada iedzīvotāji ir atsaucīgi, radoši un iniciatīvas bagāti – kopš 2006. gada, kad tika uzsākta projektu konkursu organizēšana, ir saņemti 557 projektu pieteikumi, no kuriem apstiprināti 268, piešķirot to realizācijai finansējumu 257 065 EUR apmērā.

Projektu realizācijas rezultātā Ogres novadā ir paveiktas daudzas labas, nozīmīgas lietas – sakārtotas daudzdzīvokļu ēku kāpņu telpas un fasādes, veikti uzlabojumi to pagalmos, izveidoti vai atjaunoti nelieli sporta un bērnu rotaļu laukumi, labiekārtotas dažādas iedzīvotājiem svarīgas teritorijas (parki, peldvietas, kapsētas u. c.), kā arī īstenoti citi projekti dzīves kvalitātes uzlabošanai. Ir liels prieks redzēt, ka iedzīvotāju interese un atsaucība laika gaitā ir ievērojami paaugstinājusies – 2006. gadā iesniegto projektu pieteikumu skaits sasniedza 30, bet 2010. gadā tie bija jau 110 projekti (2013. gadā saņemto projektu pieteikumu skaits bija 91). Tātad, organizējot šādus konkursus, pieaug iedzīvotāju aktivitāte un ticība saviem spēkiem un arvien vairāk un vairāk cilvēku iesaistās savas dzīves vides sakārtošanā un dažādu visiem iedzīvotājiem aktuālu problēmu risināšanā. Dalība projektu konkursos ļauj pilsētas un pagastu iedzīvotājiem nepalikt malā, bet ar savu rīcību ietekmēt novada attīstību, veicināt saliedētību un pierādīt, ka nav nepieciešamas lielas finanšu investīcijas, lai paveiktu ko nozīmīgu.

2013. gadā projektu konkursā Veidojam vidi ap mums Ogres novadā tika apstiprināts 41 projekts dažādās ar dzīves vides kvalitātes uzlabošanu saistītās jomās. No tiem Ogrē īstenots 21 projekts, Krapē – 4, Madlienā – 4, Ogresgalā – 3, Mazozolos – 3, Suntažos – 2, Ķeipenē, Lauberē, Meņģelē un Taurupē – pa vienam projektam katrā pagastā.

Par mazu naudu ir paveikti patiešām lieli darbi – tā var raksturot šos tautā dēvētos mazos projektiņus, kuros novada iedzīvotāji paši pēc savas iniciatīvas, ar patiesu ieinteresētību un apņēmību, nežēlojot savu brīvo laiku, cenšas uzlabot dzīves vides kvalitāti. Arī 2014. gadā pašvaldības budžetā ir piešķirts finansējums šāda projektu konkursa rīkošanai.

Svarīgākais