Gatavo pieprasītus speciālistus

© Ojārs Lūsis

Līdz 2013. gada 1. septembrim šī mācību iestāde nesa Ogres Valsts tehnikuma vārdu, bet tad pārtapa par profesionālās izglītības kompetences centru Ogres tehnikums (OT), tādējādi apliecinot augstus sasniegumus mācību darbā. Bet ar to pārmaiņas nebūt vēl nav galā. Jau 17. februārī sāksies vērienīga tehnikuma rekonstrukcija.

Būvniecības iepirkumā uzvarējusi SIA Skonto būve. Plānots rekonstruēt administratīvo korpusu un bijušo Meža tehnikumu un uzcelt jaunu angāru mežsaimniecības tehnikai un kokapstrādei. Turklāt modernās telpas tiks aprīkotas ar mūsdienu prasībām atbilstošām iekārtām. «Jau izstrādājot tehnisko projektu, strādājām plecu pie pleca ar to nozaru asociācijām, kas saistītas ar tehnikumā apgūstamajām izglītības programmām, un šo sadarbību turpināsim arī būvniecības un nepieciešamo iekārtu iegādes laikā. Ogres tehnikuma padomē darbojas asociāciju deleģētie pārstāvji, tādēļ padomei ir piešķirta virsuzrauga loma – sekot līdzi tam, kā notiek būvniecība, un sniegt priekšlikumus, kādas iekārtas nepieciešamas, lai kvalitatīvi apgūtu katru konkrēto profesiju,» stāsta OT direktore Ilze Brante.

OT nodrošina daudzpusīgu kvalitatīvas profesionālās izglītības piedāvājumu: sākotnējo profesionālo izglītību pēc pamatskolas, profesionālo tālākizglītību vidusskolas absolventiem un profesionālās pilnveides programmas cilvēkiem, kuri meklē savu vietu darba tirgū. «Mēs esam vienīgā izglītības iestāde valstī, kas īsteno ar mežsaimniecības jomu saistītas izglītības programmas kā mežsaimniecības tehniķis, meža mašīnu operators un meža mašīnu mehāniķis. Vēl saistībā ar mežsaimniecības jomu tiek īstenotas kokapstrādes izglītības programmas – būvizstrādājumu galdnieks un mēbeļu galdnieks. Tāpat piedāvājam apgūt arī ļoti modernas profesijas: elektronika – elektronikas tehniķis, datorika – datorsistēmu tehniķis, dizaina izglītības programmas – interjera, reklāmas, apģērba un multimediju dizains,» uzskaita I. Brante. Pamatojoties uz darba devēju pieprasījumu, nule kā izveidota arī pavisam jauna programma – ēdināšanas pakalpojumu speciālists.

Direktores sacīto papildina viņas vietniece Baiba Liepiņa, norādot, ka plašā klāstā pārstāvētas ESF finansētās tālākizglītības programmas, kur mācību ilgums ir no gada līdz pusotram. Patlaban iespējams iegūt meža mašīnu operatora, datorsistēmu tehniķa, elektronikas tehniķa un lietveža kvalifikāciju. Līdz ar 1. septembri iepriekš minēto profesiju rindu pavisam noteikti papildinās pusotrgadīga mežsaimniecības tehniķu izglītības programma, savukārt tapšanas stadijā ir grāmatvedības programma evidē, kurai, ja viss ritēs, kā plānots, zaļā gaisma arī tiks dota 1. septembrī. Un arī tas vēl nav viss! Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru OT īsteno profesionālās pilnveides izglītības programmas – kuponu apmācību. Visbeidzot ir iespējams apgūt neformālo izglītības programmu Meža kopšana un atjaunošana, kas interesanta ar to, ka mācības notiek evidē.

Latvija ir uzsākusi aktīvu darbību jaunu pieeju īstenošanā profesionālajā izglītībā. Viens no jaunievedumiem ir darba vidē balstītu mācību īstenošana, kas aizgūta no Vācijas piemēra, lai tuvinātu profesionālo izglītību darba tirgus vajadzībām. OT minēto pieeju savā darbībā ieviesusi šajā gadā šādās izglītības programmās: elektronikas tehniķis, mēbeļu galdnieks, namdaris un ēdināšanas pakalpojumu speciālists. Tādējādi studenti praktiskās iemaņas uzņēmumos apgūst jau no pirmā kursa.

Regulāros pieredzes apmaiņas braucienos dodas gan audzēkņi, gan pedagogi. Šogad ceļā uz Turciju pošas topošie grāmatveži, uz Zviedriju – mežsaimnieki, bet divas nedēļas Austrijā pavadīs viesmīlības un tūrisma programmas pedagogi. Ne mazāk aktīva ir arī audzēkņu dzīve ārpus mācībām, atliek vien izvēlēties – vokālais ansamblis, koris, deju kolektīvs, improvizācijas teātris, instrumentālais ansamblis, defilē vai sporta nodarbības.

Svarīgākais