Atklās jauno Līgatnes lāču pastaigu laukumu

Līdz ar lāču voljera pilnīgu pabeigšanu Līgatnes dabas takās beidzot ir apskatāmi visi tur mītošie lāči, un šodien notiks jaunā pastaigu laukuma svinīgā atklāšana, informē Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Baiba Līviņa.

Līdz šim lāču puikas Mikus un Puika mitinājās par ziedojumiem uzbūvētā sprostotavā, un tiem trūka droša un plaša pastaigu laukuma. Par valsts budžeta piešķirtajiem līdzekļiem uzbūvētais jaunais pastaigu laukums ir atzīts par drošu un piemērotu lāču pastaigām, kā arī garantē apmeklētāju drošību.

Pa žoga iekšējo perimetru izbūvēts dubultais elektriskais gans, savukārt gruntī horizontāli un vertikāli iestrādāts cinkots metāla siets, kas novērš lāču izrakšanās iespējas.

Līviņa atgādina, ka arī ziemā ir vērts doties uz Līgatnes dabas takām, jo tagad apmeklētājiem ir labi redzami citreiz grūti pamanāmie lūši un citi dzīvnieki, kas ietērpušies savās "ziemas formās". Piemēram, gandrīz visi pūču mājas iemītnieki ir ar gaišu apspalvojumu, bet cūkas, aļņi un stirnas savus kažokus uzaudzējuši daudz biezākus.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās 2011.gada augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz voljeru. Otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Jauna lāču māja Līgatnē bija jābūvē, jo abi lāču puikas Mikus un Puika, palikuši bez lācenes Mades, mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brīvībā, tādēļ, būvējot jauno voljeru, īpaša uzmanība pievērsta drošībai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.