Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ja grib, tad var!

© Ojārs Lūsis

«Dobeles novads ir liels un stiprs – esam 21 lielākā novada vidū, tādēļ varam īpaši lepoties ar to, ka mums ir daudz spēcīgu ražotāju. Un ne tikai! Bez lielajiem ražotājiem novadā sekmīgi darbojas arī mazie uzņēmumi,» saka Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centra (PIUAC) direktore Brigita Tivča.

Pērnais gads noslēdzies ar pozitīvu tendenci, proti, pieaudzis jaundibināto uzņēmumu skaits, kas ir arī PIUAC nopelns.

Pedagoģe, kura, apguvusi grāmatvedību, mārketingu, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, nodibināja SIA Lustes, un tagad viņas darba lauks ir kreatīvu pasākumu organizēšana un vadīšana. Kādreiz bezdarbniece, patlaban veiksmīga uzņēmēja, kas ražo no dārzeņiem un ogām pārstrādātas, kaltētas garšvielas. Minētie ir vien daži no veiksmes stāstiem, kas apliecina, ka labas idejas, jaunas zināšanas un atbalsts īstajā laikā un veidā pārtop labās un lielās lietās.

PIUAC īsteno dažāda veida atbalsta mehānismus topošajiem uzņēmējiem. Viens no tādiem ir projekti. Lielākais pēdējo divu gadu darbs ir pārrobežu projekts Vietējo produktu attīstība Vidusbaltijā, kura ietvaros centrs piedāvā Latvijas Valsts Augļkopības institūta speciālistu izstrādāto apmācību programmu Vietējie produkti no augļiem un ogām. «Tā ir viena no mūsu novada spēcīgākajām jomām, tādēļ ir svarīgi mēģināt izmantot visas pieejamās iespējas, lai novada iedzīvotāji sāktu rosīties un atrastu jaunas iespējas uzsākt savu uzņēmējdarbību – šoreiz pārtikas ražošanā,» stāsta B. Tivča. Izstrādāto apmācību programmu no pagājušā gada rudens PIUAC piedāvā apgūt interneta vidē kā eapmācību kursu. Izveidotajā vietnē ir pieejami materiāli dažādos formātos, piemēram, teksts, prezentācijas un video materiāli. Saziņa ar administrāciju un pasniedzējiem notiek tiešsaistē. Individuāls mācību grafiks neliedz sazināties ar studiju biedriem, kopā pildīt mājasdarbus vai konsultēties par dažādiem aktuāliem jautājumiem interneta forumos vai domubiedru grupās.

Vēl iepriekš, īstenojot minēto projektu, no pagājušā gada jūnija sešās Latvijas un Lietuvas pašvaldībās Zemgalē un Ziemeļlietuvā darbu uzsāka tirgus ar jaunu koncepciju – mājtirgus. Tā mērķis ir sniegt atbalstu mājražotājiem, radot jaunas iespējas vietējas izcelsmes preču un produktu tirdzniecībai, un stimulēt vietējo ekonomiku.

Liela uzmanība tiek vērsta apmācībām, kuru mērķis ir uzņēmēju kompetenču paaugstināšana. Apmācību sesijās tiek aplūkoti tādi temati kā uzņēmuma vadīšana, produkcijas pārdošana, mazo uzņēmumu iespējas produkciju eksportēt, aktualitātes un izmaiņas likumdošanā. Nozīmīgs ieguvums ir arī iespēja pilnveidot savas IT prasmes. «Ir iespējams iegūt ne tikai pamatprasmes, bet virzīties daudz tālāk, piemēram, iemācīties veidot uzņēmuma mājaslapu, kas var palīdzēt veicināt noietu,» paskaidro B. Tivča. Tiek domāts arī par nākotnes uzņēmējiem. Pērn 74 jauniešiem bija iespēja piedalīties dažādos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumos – tikšanās ar uzņēmējiem, diskusijās, semināros, t.sk. piecu dienu nometnē, kuru laikā viņi apguva radošās domāšanas principus un kopā ar pieredzējušiem uzņēmējiem izstrādāja biznesa idejas.

***

UZZIŅAI

• Pasākumi tiek organizēti projektā Vietējo produktu attīstība Vidusbaltijā (projekta Nr. LLIV–340). Projekts tiek realizēts Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2007.–2013. gadam.

• Projekta ieviešanas laiks – no 2012. gada 2. augusta līdz 2014. gada 1. februārim.

• Kopējais projekta partnera – Dobeles novada pašvaldības budžets ir 100 530 eiro, kur Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums ir 85 450,50 eiro.

• Eiropas Savienības oficiālā tīmekļa vietne – http://europa.eu.

• Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas mājaslapa – www.latlit.eu.