Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Slimnīcu piepilda ar jaunu formu un saturu

© Ojārs Lūsis

Pirms nepilna gada Dobeles un apkārtnes slimnīca ieguva pilnībā rekonstruētu ķirurģijas bloku – palātas ķirurģijas, traumu un ginekoloģijas profila pacientiem un divas operāciju zāles ar palīgtelpām.

Sterilitāte un komforts

Veicot rekonstrukciju, vislielākā uzmanība pievērsta sterilas vides nodrošināšanai operāciju blokā. Ir izmantoti augstām sanitārajām normām atbilstoši sienu paneļi un grīdu klājumu, pārplānota sterilo instrumentu un materiālu uzglabāšanas telpa un to nogādāšana operāciju zālē. Operāciju blokā iekārtota mūsdienīga ventilācijas sistēma, kas nepārtraukti nodrošina sterila un atbilstoša mitruma un temperatūras gaisa apmaiņu. Kā ļoti būtisku ieguvumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs, ķirurgs Juris Bogužs atzīmē arī jaunās iekārtas – virs operāciju galdiem izvietotas konsoles ar pieslēgumu iespējām skābeklim un citām nepieciešamajām gāzēm operāciju iekārtām. Tāpat ir iegādātas jaunākās paaudzes operāciju lampas. «Tagad strādāt ir daudz ērtāk – pa kājām nemaisās dažādi vadi un visu uzmanību varam veltīt tikai pacientam.»

Būtiskas pārmaiņas notikušas arī palātās – katra ir paredzēta tikai diviem slimniekiem, iekārtoti atsevišķi sanitārie mezgli, palātās uzstādītas konsoles iekārtu un gāzu pieslēgumiem, kā arī ērti aizsniedzamas personāla izsaukšanas pogas.

Šovasar mainīs jumtu

Turpinot slimnīcas, kas ekspluatācijā nodota pirms gandrīz 25 gadiem, rekonstrukciju, tiks nomainīts jumts. Juris Bogužs informē, ka nepieciešama ne tikai jumta klājuma maiņa, bet jāveic arī tā konstrukcijas izmaiņas. Patlaban slimnīca par saviem līdzekļiem pasūtījusi jumta tehniskā projekta izstrādi, bet darbu realizācijai plāno piesaistīt ERAF finansējumu. Pēc optimistiskākajām prognozēm šos darbus plānots pabeigt jau šovasar.

Tuvākajos gados, atkarībā no finansējuma pieejamības, notiks arī pārējo nodaļu rekonstrukcija. Atgādināsim, ka rekonstrukcija jau veikta dzemdību nodaļā, reanimācijā, uzņemšanā.

Pērn pieņemtas 693 dzemdības

Dobeles un apkārtnes slimnīcas dzemdību nodaļai jau izsenis bijusi laba slava – šeit dzemdēt ierodas jaunās māmiņas arī no Bauskas, Tukuma un citām Latvijas pilsētām. Iemesls tam ir vienkāršs – ļoti mājīgas un labi aprīkotas telpas un plašas iespējas saņemt papildu pakalpojumus, kas dzemdības padara vieglākas un komfortablākas, kā arī lielisks medicīniskais personāls – pieredzējuši un iejūtīgi ārsti un vecmātes.

Vajadzīgi jaunie speciālisti

Vaicāts par aktuālāko problēmu, kam nepieciešams risinājums, slimnīcas vadītājs norāda: «Ir nepieciešams medicīniskais personāls internisti, citi speciālisti un medmāsas. Diemžēl jaunie mediķi pēc mācību beigšanas izvēlas Rīgas slimnīcas vai dodas strādāt uz ārzemēm. Kadru trūkums ir visās Latvijas pilsētu slimnīcās, tāpēc katrs cenšas tos piesaistīt ar visiem pieejamajiem resursiem. Arī mūsu slimnīca sadarbībā ar vietējo pašvaldību jaunajiem ārstiem varētu piedāvāt vairāk, nekā paredz valsts likumdošana. Mēs ticam, ka mūsu slimnīca turpinās attīstīties un nodrošinās ne tikai labu veselības aprūpi, bet arī dinamiskus un komfortablus darba apstākļus.