Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dobeles Valsts ģimnāzija lepojas

© Ojārs Lūsis

Iepriekšējais gads Dobeles Valsts ģimnāzijai ir bijis veiksmīgs. Gada nogalē Latvijas Universitātē (LU) notika Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) starptautiskā izglītības kvalitātes pētījuma (PISA) rezultātu prezentācija Latvijas skolēnu kompetence matemātikā, dabaszinātnēs un lasīšanā starptautiskā salīdzinājumā, kur ar prieku uzzinājām, ka šajā pētījumā 215 Latvijas skolu starpā esam 5. vietā.

Tas ir pierādījums gan skolēnu nopietnajai attieksmei, gan skolotāju pamatīgajam darbam, gan arī vecāku līdzdalībai izglītības procesā. Īpašu paldies šajā sakarā vēlos teikt pirmām kārtām mūsu jauniešu vecākiem. Iepazīstoties ar pētījuma uzdevumiem, jāsecina, ka skolēnu vispusīgā attīstība ir pamats šim augstajam sasniegumam. Nez vai būtu iespējams labi risināt pētījuma uzdevumus, ja skolēniem nebūtu bijis iespējams izdzīvot dažādas situācijas gan mācību ekskursijās, gan praktiskos uzdevumos un darbos, gan mākslinieciskajā pašdarbībā un citās ārpusklases aktivitātēs. Pētījuma uzdevumi prasīja pamatīgu dzīves izpratni un teorētisko zināšanu izmantošanu praktisku situāciju risināšanā, tāpēc paldies par apmaksātajām mācību ekskursijām, gan par to, ka skolēni ir apmeklējuši gan teātri, gan operu, gan daudzi pabijuši ārzemēs un strādājuši laukos vai piepilsētas mazdārziņā, rosījušies savā virtuvē vai piepalīdzējuši mājas vai dzīvokļa remontā. Otrkārt, paldies arī kolēģiem skolotājiem, jo ik stundā ir ielikts milzīgs, atbildīgs un radošs darbs, lai skolēni sasniegtu tik augstus rezultātus. Ģimnāzijas Goda siena papildinājās ar mūsu izcilāko skolotāju uzvārdiem – par mūža ieguldījumu izglītības attīstībā – Vēsma Rone, par augstiem skolēnu sasniegumiem matemātikā – Aiva Rituma, par vācu valodas attīstību Dobeles novada skolās – Dina Grīnfelde.

Matemātikas skolotāja Aiva Rituma saņēma vienu no Dobeles novada augstākajiem apbalvojumiem – Atzinības rakstu par augstu profesionalitāti izglītības darbā – no 2007./2008. mācību gada līdz 2012./2013. m.g. skolotājas skolēni centralizēto eksāmenu matemātikā ABC līmenī nokārto vidēji 93%.

Gada veiksmīgākā absolvente, kas uzrādīja visaugstākos sasniegumus mācībās, bija Madara Bartulsone, un arī viņas uzvārds uz laiku laikiem nu ir Goda sienā.

Septiņpadsmit 2012./2013. mācību gada absolventus apbalvoja Latvijas Ministru prezidents par augstiem sasniegumiem mācībās.

Šajā mācību gadā darbu ģimnāzijā uzsāka divi Ventspils augstskolas absolventi, Iespējamās misijas skolotāji Ieva Vaivode un Kristaps Auzāns nu jau ir kļuvuši par bērnu un vecāku iemīļotiem skolotājiem. Darbu turpina Iespējamās misijas jaunais skolotājs Pēteris Ozols.

Pērnais gads bija arī XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku gads. Ar gandarījumu varam atzīmēt, ka mūsu koris Sadziedis, deju kolektīvs Solis un puišu vokālais ansamblis KPTT piedalījās svētkos. Mūsu puiši veiksmīgi piedalījās vīru vokālo ansambļu skatē un rezultātā ieguva 3. vietu, par ko bijām ārkārtīgi iepriecināti. Ģimnāzijas dejotāji Dziesmu svētku gadā startēja skolu kolektīviem netipiskajā B1 grupā un bija vienīgais Latvijas vidusskolu deju kolektīvs šajā augstās meistarības grupā. Par uzdrošināšanos un izcilo māksliniecisko sniegumu dejotāji tika novērtēti ar konkursa augstāko pakāpi. Novērtējot mūsu skolotāju ieguldījumu jauniešu mākslinieciskajā izaugsmē un Dobeles novada vārda popularizēšanā, gada nogalē tautas deju skolotāja Ligita Urbele saņēma titulu Dobeles novada lepnums dejā un kora diriģents Raimonds Bulmers saņēma titulu Dobeles novada lepnums mūzikā.

Šobrīd priecājamies par iegūto iespēju būt trīsdesmit Latvijas skolu vidū, kas ir iekļautas projektā Samsung skola nākotnei, lai apgūtu modernās informāciju tehnoloģijas izmantošanai skolā.

Skolas gads rit ļoti strauji – zinām, ka izlaidumi notiks 14. jūnijā, bet pirms tam – gan Ēnu diena, gan zinātniski pētniecisko darbu konference, gan ģimnāzijas pavasara koncerti, gan sporta diena, gan atvērto durvju dienas un izglītības programmu prezentācijas diena un daudzi citi pasākumi, bet visam pāri – ļoti atbildīgs, radošs ikdienas darbs mācību stundās, pulciņos, olimpiādēs un konkursos daudzu augsto sasniegumu kaldināšanai.