Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Izvirzītie mērķi sasniegti

© Ojārs Lūsis

Pēdējo gadu laikā Dobeles ūdenssaimniecība piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas un uzlabojumus. Pērnais gads uzņēmumam noslēdzies ražīgi – pabeigta vairāku nozīmīgu projektu īstenošana un vēl virkne projektu patlaban atrodas realizēšanas stadijā.

Būtiskas pārmaiņas

2012. gada vasarā Dobelē sāka realizēt ES Kohēzijas fonda līdzfinansēto ūdenssaimniecības attīstības projektu, kura kopējā vērtība lēšama ap četriem miljoniem latu. Pērnā gada oktobrī darbi tika veiksmīgi pabeigti. Projektu īstenojot, ir izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli, sakārtotas pilsētas ūdens atdzelžošanas iekārtas, kā arī veikta kanalizācijas spiedvadu un jauna dzeramā ūdens rezervuāra izbūve.

Jaunu tīklu izbūve nozīmē iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem arī privātmāju īpašniekiem. «Jau uzsākot projekta īstenošanu, vietās, kur ir masīvākie dzīvojamie rajoni un iespējas jaunos pieslēgumus realizēt, rīkojām klātienes sapulces un aicinājām iedzīvotājus jau laikus rakstīt iesniegumus par vēlmi pieslēgties. Interese par tām bija liela,» stāsta SIA Dobeles ūdens valdes loceklis Dainis Miezītis. Turklāt jauni ūdensvadi nozīmē arī dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanos.

Līdztekus ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošanai pilsētā norisinājās veloceliņu ierīkošana, ko līdzfinansē ES, kā arī pašvaldības finansētā lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas izveide. «Trīspusējas sadarbības rezultātā izdevās atrisināt arī to, ka projektā nebija paredzēta asfalta atjaunošana pilnā apjomā tām ielām, kur notika rakšanas darbi. Asfalta segumu pilnībā atjaunojām Zaļajā ielā, Meža prospektā un Tērvetes ielā, kas tranzīta ziņā ir pati nozīmīgākā. Nozīmīguma ziņā otra ir Zaļā iela, kas ir sasaiste ar pagastu,» uzsver D. Miezītis.

Tīrākai videi

Apjomīgais Dobeles ūdenssaimniecības projekts ir ieguvums ne tikai pilsētai un tās iedzīvotājiem, bet arī pagastu ļaudīm. Blakusteritorijas, kas piedzīvoja pozitīvās pārmaiņas, ir Lejasstrazdu ciems un Šķibes ciems. «Iepriekš minētajās teritorijās bija lokālās attīrīšanas sistēmas, tagad visa kanalizācija tiek novadīta uz pilsētas attīrīšanas iekārtām. Šādā veidā samazinās vides piesārņojums,» paskaidro D. Miezītis. Pērn tika pieņemti saistošie noteikumi par apbūvi, kur viena no sadaļām attiecas uz sadzīves kanalizācijas novadīšanu un attīrīšanu. Noteikumi paredz: ja blakus jaunbūvei ir izbūvēti maģistrālie tīkli, būves īpašniekam jāveic pieslēgums. «Arī citās pilsētās ir pieņemti līdzīga rakstura saistošie noteikumi, un mēs pavisam noteikti turpināsim šajā virzienā strādāt,» apliecina D. Miezītis. Speciālists uzsver – pieslēgumu veidošana kanalizācijas savākšanas tīkliem tiek īpaši akcentēta, lai samazinātu piesārņojumu gruntī. Izstrādes stadijā šobrīd ir likums, kas, iespējams, jau tuvākajā laikā vairs neakceptēs kanalizācijas krājtvertņu, no kurām kanalizācijas ūdeņi tiek infiltrēti zemē, izmantošanu. To vietā būs jābūt pilnībā hermētiskām akām un līgumam par to izvešanu. Būdams Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas asociācijas biedrs, SIA Dobeles ūdens topošo likumu atbalsta un cer, ka spēkā tas stāsies jau šogad.

Vienādas iespējas visiem

Ūdenssaimniecības sakārtošanas galvenais mērķis ir panākt to, lai visā novada teritorijā iedzīvotājiem būtu pieejams vienādi labas kvalitātes dzeramais ūdens un citi ar ūdenssaimniecību saistītie pakalpojumi. Līdz šā gada nogalei ieplānots pabeigt projektus Dobeles novada Gardenes, Krimūnu un Jaunbērzes ciemos. Sākotnēji bija plānots, ka šogad ūdenssaimniecība tiks sakārtota arī Kaķenieku un Penkules ciemos, bet patlaban šis termiņš pagarināts līdz nākamā gada vidum.

«Bez jau trim iepriekš minētajiem projektiem ir atlikuši vēl vairāki, kur mums jāveic papildu darbi. Tāpat norit intensīvs darbs ar tiem ERAF projektiem, kas vēl atrodas sākuma stadijā – ir veikts iepirkums par projektēšanu. Šā gada otrajā pusē projektēšanas darbi pilnībā jāpabeidz un jāsāk būvniecības process,» nākotnes plānus ieskicē SIA Dobeles ūdens projektu vadītāja Mārīte Zvejniece.

Jebkura projekta īstenošanas rezultātā ir gan ieguvumi, gan izmaiņas, kas ne vienmēr ir iedzīvotājiem pa prātam. Kā būtiskākie ieguvumi Dobeles novadā ir jau minētā iespēja plašam patērētāju lokam pieslēgties centralizētajiem tīkliem, vides piesārņojuma samazinājums un vides kvalitātes saglabāšana. Savukārt pie ne tik patīkamajām lietām pieder tarifu paaugstināšana. Vaicāts, vai uzlabotā pakalpojumu kvalitāte ietekmēs ūdens tarifu, D. Miezītis atbild apstiprinoši, jo projektā ir ieguldītas pamatīgas investīcijas. Viņš gan piebilst, ka kāpums būs pakāpenisks, tādējādi neradot draudus iedzīvotāju maksātspējai. Pēdējo reizi ūdens tarifa kāpumu Dobele piedzīvoja 2011. gada rudenī, pirms tam tarifs netika celts vairākus gadus. «Tas, kam mēs rosinām pievērst uzmanību, ir jaunās paaudzes skaitītāju ieviešana, kas dod iespēju rādījumus nolasīt elektroniski,» norāda speciālists. Patlaban jaunās tehnoloģijas Dobelē uzstādītas vien trīs mājām, bet pozitīvais efekts ir jūtams, proti, nepilnu divu gadu laikā problēmas, kas saistītas ar ūdens korekciju jeb ūdens zudumu, nav bijušas. Kas nav mazsvarīgi – jaunie skaitītāji savā ziņā ir pārbaude mājas iemītnieku godīgumam, jo cilvēks nevar iejaukties, magnēts nevar iedarboties, uz priekšu lasījumus nevar nodot. «Ceram, ka iedzīvotāji par to aizdomāsies un kļūs aktīvāki,» sarunas noslēgumā bilst SIA Dobeles ūdens valdes loceklis.

***

UZZIŅAI

SIA Dobeles ūdens turpina ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstības projektu ieviešanu

• Laika periodā no 2010. gada līdz 2015. gadam uzņēmums ir uzsācis un turpina ieviest septiņus ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstības projektus.

• Projektu mērķis: ūdenssaimniecības pakalpojumu, ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas paplašināšana, nodrošinot

kvalitatīvāku dzīves vidi, samazinot vides piesārņojumu un sekmējot ūdens resursu racionālu izmantošanu. Notekūdeņu savākšanas pakalpojumu pieejamības paplašināšana.

• Kohēzijas fonda (turpmāk – KF) Infrastruktūra un pakalpojumi 3.5.1.1. aktivitātes Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība aglomerācijās ar cilvēku ekvivalentu lielāku par 2000 ietvaros Dobeles aglomerācijas teritorijā tiek ieviests projekts Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Dobelē (Nr. 3. DP/3.5.1.1.0/10/IPIA/VIDM/019).

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens uzglabāšanas rezervuāra izbūve; 2 esošo rezervuāru rekonstrukcija, 2. pacēluma sūkņu stacijas rekonstrukcija; ūdensapgādes tīklu paplašināšana 10,30 km, ūdensapgādes tīklu rekonstrukcija – 3,18 km; 4 esošo kanalizācijas sūkņu staciju rekonstrukcija, 5 jaunu KSS būvniecība un 3 esošo KSS demontāža; kanalizācijas tīklu paplašināšana 9,42 km, jaunu spiedvadu izbūve 9,49 km un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija – 3,06 km.

• 2012. gada vasarā uzsākti un 2013. gada oktobrī tika pabeigti būvdarbi, kurus veica SIA Siltums Jums. Būvuzraudzību veica SIA Geo Consultants, autoruzraudzību – SIA Firma L4.

• Finansējuma ekonomijas rezultātā projekta ietvaros noslēgts līgums ar SIA Būvnergo A par ārējās ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukciju, spiedvadu būvniecību Meža prospektā, kā arī jaunas KSS izbūvi Dainu ielā. Būvdarbus plānots pabeigt janvārī.

• Projekta izmaksas: LVL 4 923 865, t.sk. KF finansējums LVL 3 343 192.

• Eiropas Reģionālās attīstības fonda (turpmāk – ERAF) Infrastruktūra un pakalpojumi 3.4.1.1. aktivitātes Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu līdz 2000 ietvaros notiek 6 projektu ieviešana.

Lejasstrazdu ciemā

• Projekts Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Dobeles pagasta Lejasstrazdu ciemā (Nr. 3. DP/3.4.1.1.0/APIA/CFLA/017/028) tika pabeigts 2012. gada novembrī.

• Sasniegtie rezultāti: Projekta ietvaros izbūvēti 2,26 km un rekonstruēti 2,22 km ūdensapgādes tīklu, uzstādītas dzeramā ūdens sagatavošanas iekārtas, rekonstruēti artēziskie urbumi.

• Projekta ieviešanas rezultātā ir nodrošināta kvalitatīvāka dzīves vide, uzlabota ūdens kvalitāte, veicināta ūdens resursu racionāla izmantošana. Projektu realizējot, ir sasniegts 100% teritorijas pārklājums ar ūdensapgādes pakalpojumu pieejamību, tādējādi nodrošinot visu projektā plānoto pieslēgumu skaitu.

• Projekta izmaksas: LVL 207 231, t.sk. ERAF finansējums LVL 143 155.

Jaunbērzes ciemā

• Projekts Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Jaunbērzes ciemā (Nr. DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/ 114/013).

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens ieguves vietas ierīkošana un sakārtošana, ūdens atdzelžošanas un atsāļošanas stacijas izbūve 12,0 m3/h, ūdensapgādes tīklu rekonstrukcija – 1,3 km, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija un KSS izbūve. Tehnisko projektu izstrādāja SIA Firma L4, būvdarbus veica SIA Drafts VD, būvuzraudzību nodrošināja SIA Firma L4.

• Objekts nodots ekspluatācijā 2013. gada 28. decembrī.

• Projekta izmaksas: LVL 428 604, t.sk. ERAF finansējums LVL 298 617.

Gardenes ciemā

• Projekts Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Auru pagasta Gardenes ciemā (Nr. DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/ 115/014)

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens ņemšanas vietas sakārtošana, urbumu karotāža, artēzisko urbumu tamponēšana un rekonstrukcija, jaunas ūdens atdzelžošanas stacijas izbūve (jauda 15 m3/h), ūdenstorņa rekonstrukcija, ūdensapgādes cauruļvadu rekonstrukcija 0,16 km, NAI rekonstrukcija, kanalizācijas tīklu rekonstrukcija 0,13 km.

• Būvdarbus joprojām turpina SIA Ostas Celtnieks, būvuzraudzību – SIA Firma L4, autoruzraudzību – SIA LL Premium Designs.

• Projekta izmaksas: LVL 413 484, t.sk. ERAF finansējums LVL 288 083.

Krimūnu ciemā

• Projekts Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Krimūnu ciemā (Nr. DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/ 116/015).

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens apgādes tīkla rekonstrukcija 1,04 km, urbumu tamponāža un rekonstrukcija, NAI rekonstrukcija, KSS izbūve, kanalizācijas tīklu izbūve 0,98 km, kanalizācijas spiedvada izbūve – 0,17 km. Būvdarbus veica pilnsabiedrība Būve Trīs (SIA Būvenergo A un SIA Trīs Nianses), būvuzraudzību – SIA Firma L4.

• Objekts nodots ekspluatācijā 2013. gada 18. decembrī.

• Projekta izmaksas: LVL 389 812, t.sk. ERAF finansējums LVL 271 590. 2013. gadā uzsāktie projekti Projektu atlases 7. kārtai tika iesniegti 4 pieteikumi, bet finansējumu piešķīra tikai diviem ūdenssaimniecības projektiem.

Kaķenieku ciemā

• 2013. gada 23. jūlijā noslēgts līgums ar CFLA par projekta Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Annenieku pagasta Kaķenieku ciemā (līguma Nr. DP/3.4.1.1.0/13/APIA/CFLA/134/002) ieviešanu.

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens apgādes tīkla rekonstrukcija un izbūve 1,13 km, NAI rekonstrukcija, KSS rekonstrukcija, kanalizācijas tīklu rekonstrukcija 0,37 km.

• Pašlaik veikta iepirkumu procedūra par tehniskā projekta izstrādi. Plānotais projekta aktivitāšu ieviešanas periods ir 16 mēneši.

• Projekta izmaksas: LVL 414 598,27, t.sk. ERAF finansējums LVL 291 246.

Penkules ciemā

• 2013. gada 23.augustā noslēgts līgums ar CFLA par projekta Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Penkules ciemā

(līgums Nr. DP/3.4.1.1.0/13/APIA/CFLA/116/032) ieviešanu.

• Sasniedzamie rezultāti: Ūdens apgādes tīkla rekonstrukcija un izbūve 1,07 km, urbuma tamponāža, KSS rekonstrukcija un izbūve, kanalizācijas spiedvada izbūve 0,12 km, pašteces kanalizācijas tīkla rekonstrukcija un

izbūve 1,3 km.

• Pašlaik tiek veikta iepirkumu procedūra par tehniskā projekta izstrādi.

• Plānotais projekta aktivitāšu ieviešanas periods ir 18 mēneši.

• Projekta izmaksas: LVL 243 994,24, t.sk. ERAF finansējums LVL 171 386.

• Projektu vadītāja Mārīte Zvejniece