Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Lauki – latviskuma spogulis

© Ojārs Lūsis

Virzīties uz priekšu soli pa solim, lai ieinteresētie cilvēki saņemtu tieši tādu rezultātu, kāds nepieciešams – pēc šāda principa strādā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Dobeles un Jelgavas konsultāciju birojs.

 «Mūsu mērķis ir panākt, lai lauki būtu latviskuma spogulis, lai cilvēki te justos laimīgi, lai laukos dzīvotu jaunieši un bērni un – visbeidzot – lai blakus lielajām saimniecībām būtu arī mazās,» sarunā ar Neatkarīgo atzīst biroja vadītāja Anna Liscova.

Motivē un izglīto

LLKC Dobeles nodaļai ir divas struktūrvienības. Biznesa daļa, kas sniedz maksas pakalpojumus grāmatvedībā, ekonomikā, uzņēmējdarbībā, augkopībā, lopkopībā un citās nozarēs, un atbalsta nodaļa, ko dotē no Valsts lauku tīkla līdzekļiem. Lai īstenotu prioritāro uzdevumu – veicināt uzņēmējdarbību laukos –, plecu pie pleca darbojas tādi divu profilu speciālisti kā uzņēmējdarbības konsultanti un lauku attīstības konsultanti. Programmas ietvaros interesentiem ir iespēja apmeklēt informatīvos seminārus, apmācības un piedalīties pieredzes apmaiņas braucienos. Tiek īstenota arī jauniešu programma – piecu dienu kursi, kuru laikā jaunieši veido biznesa plānus. Padarīto vērtē ekonomikas speciālists. Ar jauniešiem, kuri ir apņēmības pilni ieceres īstenot arī dzīvē, strādā papildus. «Šā mēneša beigās pulcēsim jauniešus, kuri pie mums kādreiz ienākuši, un veidosim neformālu jauniešu interešu grupu. Viņiem ir nepieciešama saskarsme un domubiedru atbalsts,» teic A. Liscova.

Bez jau minētajiem motivācijas un atbalsta mehānismiem LLKC Dobeles nodaļas speciālisti topošajiem uzņēmējiem palīdz izstrādāt attīstības plānus un seko līdzi tam, kā veicas ar to īstenošanu. Lai informētu un iedrošinātu lauku iedzīvotājus par iespējām izmantot visas šīs iespējas, ar lielu pieredzi aktīvi strādā novadu lauku attīstības konsultantes Elga Gintere un Ilga Šteinmane. Biroja panākumu pamatā ir komandas darbs.

Notiek regulāras tikšanās ar uzņēmējiem, novada domes un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Tas ir viens no veidiem, kā iegūt informāciju par to, kādus informatīvos pasākumus būtu noderīgi rīkot, kādas tēmas cilvēkus interesē. Nozīmīgu darbu veic uzņēmējdarbības konsultante Raimonda Ribikauska. Viņas pienesums lauku attīstībā ir mājražotāju un amatnieku aktivizēšana un iedrošināšana sakārtot savus uzņēmumus, lai sekmīgi uzņemtu tūristus.

Lai darbs būtu ražīgs, nepieciešami sadarbības partneri. Notiek sadarbība ar novadu domēm, Zemgales plānošanas reģionu, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem, Tūrisma informācijas centriem, Dobeles amatu māju un Dobeles tirgu.

Dobeles tirgū ar LEADER programmas finansējumu ir uzbūvēti divi jauni kioski, kas jāpiepilda ar vietējo mājražotāju labumiem un darinājumiem. Kopdarbības rezultātā pagājušā gada beigās notika pasākums Gada nogales tirdziņš un lielā putras ēšana Dobeles tirgū.

Auces novadā uzsvars likts uz sadarbību ar Tūrisma un informācijas centru. Tur ikdienā rosās lauku attīstības konsultante Zanda Kalve. Citviet Zemgalē ir izstrādāti īpaši gardēžu maršruti latvisko ēdienu iepazīšanai un patlaban tiek domāts par jaunu tūrisma produktu piedāvājumu arī Auces novadā, kā arī risināta viena no aktuālākajām problēmām – tūrisma gidu trūkums. «Esam pētījuši un izzinājuši gan mūsu uzņēmēju un saimniecību iespējas, gan tūristu intereses.»

Etalons – Tērvete

Pēc A. Liscovas domām, absolūts etalons tam, kā jāstrādā laukos, ir Tērvete. Šeit izveidojušās jaunas, bet jau cilvēku iemīļotas tradīcijas, piemēram, pasākums Satiec savu meistaru, konkurss par sakoptāko sētu, nominācija Gada lepnums un citi. Kas nav mazsvarīgi – krietni aktīvāki kļuvuši mājražotāji.

Tērvetes novada lauku attīstības konsultante Monta Mantrova no sirds strādā, lai aktivizētu vietējos iedzīvotājus. Tiek organizētas informatīvās dienas novada pagastos. Skolu jaunatnes un jauno uzņēmēju aktivitāšu veicināšanas programmas ietvaros tiek organizēti pasākumi novada skolās, kas iepazīstina skolēnus ar dažādiem nodarbošanās veidiem laukos.

Jau par tradīciju ir kļuvusi gadskārtu ieražu svētkos rīkot mājražotāju un amatnieku tirdziņus pagastos. Monta iedrošina un palīdz novada mājražotājiem piedalīties ārpus novada organizētajos tirgos.

Tikai un vienīgi oficiāli

Svarīga LLKC darba daļa ir to mājražotāju apzināšana un izglītošana, kuri savu darbību vēl nav reģistrējuši oficiāli. Ne visi saprot, kādēļ nepieciešama savas darbības legalizācija. «Braucam uz saimniecībām, stāstām un izglītojam, kas ir nepieciešams, lai darbotos oficiāli: kādi kursi jānoklausās, piemēram, minimālās higiēnas prasības, kam jābūt veselības pārbaudes grāmatiņā, kā jāveic reģistrācija Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Tad aicinām PVD speciālistus, un, ja viss ir kārtībā, nav nekādu šķēršļu legalizācijai,» teic LLKC Dobeles un Jelgavas konsultāciju biroja vadītāja.