Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Krimūnām savs dižakmens

© Ojārs Lūsis

Krimūnu pagasts atrodas Dobeles novadā un robežojas ar Bērzes un Auru pagastiem un Dobeles pilsētu. Krimūnās ir vairāki ievērības cienīgi objekti, tostarp trīs parki ar dažādu nozīmi un vēsturi. Tagad garāmbraucēji labprāt piestāj arī pie jauniegūtā dižakmens.

Kopš pagājušā gada rudens savu vietu pie pagastmājas, labi redzams garāmbraucējiem, ir atradis vasarā atrastais dižakmens. Pagasta pārvaldes vadītāja Anita Riekstiņa stāsta: «Realizējot ūdenssaimniecības attīstības projektu, būvnieki uzrakās šim milzīgajam akmenim, kas ir aptuveni 40 tonnu smags. Atradums raisīja diskusiju – vai aprakt to atpakaļ zemē, vai izcelt un nolikt turpat, vai arī pārvietot uz visiem labi pieejamu vietu. Kopā ar Dobeles novada būvvaldes vadītāju Jāni Kukšu uzskatījām, ka šādu skaistumu nedrīkst slēpt – tas ir jārāda visiem. 17. novembrī valsts svētku pasākuma laikā pie pagastnama akmens tika oficiāli atklāts apskatei. Man prātā palikuši vārdi, ko svinību reizē teica novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns: novēlu, lai Latvijas valsts būtu tikpat stipra un mūžīga kā šis akmens.»

Akmens izrakšanā un pārvietošanā piedalījās ne tikai šim mērķim piesaistītās kompānijas ar atbilstošu tehniku, bet arī vietējās zemnieku saimniecības Paugurīši īpašnieks Armands Jankevics ar savu tehniku un cilvēkiem.

Vaicāta, kāda vieta tad īsti šim akmenim ir ierādīta starp citiem Latvijas dižakmeņiem, A. Riekstiņa skaidro: «Šis nav no pašiem lielākajiem Latvijas dižakmeņiem – tā vērtība slēpjas apstāklī, ka tas atrasts Zemgales līdzenumos. Šajā pusē lieli akmeņi i retāk sastopami. Vispār akmens atrašana bija ļoti zīmīga – pērn gada sākumā pagastā organizējām Latvijas dižakmeņu fotoizstādi ar plašu informatīvo materiālu. Laikam jau mūsu zemes slēptais akmens nodomāja: ja jau pagasta ļaudis tā interesējas par maniem brāļiem, tad arī man ir pienācis laiks kāpt virszemē.

Vērojot akmens fotogrāfijas, tajās labāk nekā dzīvē var saskatīt vairākas sejas – pat teātru simbols ir iezīmēts raupjajā akmenī. Domājam, ka ar laiku akmens apaugs ar leģendām un stāstiem, kas pavadīs Krimūnu dižakmens mūžu vēl gadu simtus.»

Pagasta ļaudis labprāt stāsta par savu vietu un lepojas ar skaistajiem un koptajiem parkiem ar īpašiem objektiem. «Pie mums ir Vēlmju piepildījumu koks, ko ļoti iecienījuši jaunlaulātie. Vietējie saka, ka, izejot caur šo īpatnēji veidoto koku, vēlmes tiešām piepildās, vajag tikai ļoti ticēt. Vienā no parkiem kokaugus stādījuši sakoptāko lauku sētu īpašnieki, citā – pašdarbības kolektīvu dalībnieki. Mums ir ļoti svarīgi dzīvot sakoptā vidē, kas ar savu skaistumu aicina ciemos arī citus – ar savu piemēru mēs gribam veidot labāku pasauli. Šo parku ideju autore ir mūsu saimniecības pārzine Albīne Kokoreviča.»

Krimūnu pagasts atrodas pa ceļam uz Tērvetes dabas parku, tāpēc pagasta tūrisma objektu apmeklējums ekskursiju padarīs vēl iespaidiem bagātāku.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par to, ko var redzēt Krimūnās, varat interesēties pa tālruni 28608966 vai arī ierasties tāpat vien – akmeni jau nu noteikti pamanīsiet!