Ventspilī bērni mūziku apgūst bīstamās ēkās

© Juris Ģigulis

Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņi mācās avārijas stāvokļa telpās. Atbildīgās valsts institūcijas ar problēmas risināšanu nesteidzas.

Tomēr pērnā gada nogalē, kas sakrita ar traģiskajiem notikumiem Rīgā, sākusies aktīva rosība, lai mūzikas skolas darbu varētu turpināt pagaidu telpās.

Kultūras ministrija prasa valdībai atbalstu un finansējumu, lai steidzami risinātu problēmu. Tomēr, kamēr dokumenti klejo par ministriju gaiteņiem, jaunie mūziķi talantu kaldina, nezinot, vai griestu apmetums skaņas vibrāciju izturēs.

Lai arī pēc Ventspils mūzikas skolas direktora Andra Grigaļa, kā arī Ventspils pašvaldības būvniecības administratīvās inspekcijas norādēm ēkas īpašnieks Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) bīstamību mazinājis, nostiprinot nesošās jumta konstrukcijas, neatkarīgu būvinženieru slēdziens ir skaidrs – ēka atrodas nepamierinošā pirmsavārijas stāvoklī un atsevišķas telpas ekspluatēt aizliegts.

Ekspluatēt aizliegts

Ēkas, kas atrodas Ventspils vecpilsētā un savulaik bijušas dzīvojamās mājas, bet pēckara laikā pielāgotas mūzikas skolas vajadzībām, būtu izmantojamas tikai pēc vērienīgas rekonstrukcijas. Tāpēc mūzikas skolas vadība, atbildīgās Kultūras ministrijas un VNĪ pārstāvji, izvērtējot situāciju, kopā ar speciālistiem nolēmuši turpmāk organizēt mācības pagaidu telpās un vienlaikus sākt darbu, lai sadarbībā ar pilsētas pašvaldību uzbūvētu jaunu ēku. Tajā atrastos mūzikas skolas vajadzībām piemērotas telpas, kā arī akustiskā koncertzāle. Jāpiebilst, ka šobrīd mūzikas skolai, kuras audzēkņi gūst labus panākumus gan starptautiskos, gan Latvijas vietējos konkursos, zāles, kurā varētu koncertēt, nav. To ekspluatēt sliktā stāvokļa dēļ aizliegts. Tāpēc skolas direktors A. Grigalis cer, ka Ministru kabinets neliks šķēršļus un piešķirs finansējumu ne vien pagaidu telpu īrei un pārvākšanās izdevumiem, bet arī jaunās mūzikas skolas projektēšanai un vēlāk būvniecībai.

Tāpat A. Grigalis neslēpj, ka ir nobažījies par to, ka varētu sarukt mūzikas skolas audzēkņu skaits, jo turpmāk vecākiem un skolēniem nebūs viegli sasparoties mācībām piecās dažādās vietās pilsētā. Jau šobrīd direktors saņemot satraukto vecāku zvanus, kuros taujā, vai nav bīstami laist bērnus uz skolu. Kad tiek izskaidrots, ka kritiskās lietas novērstas, bet pārsegumi veidoti no koka sijām, ne no betona, vecāki vismaz pagaidām nomierinās un bērnus skolā laiž. Arī Eva Neatkarīgajai apliecina, ka, lai arī ir nobažījusies, pagaidām tomēr nolēmusi, ka bērnam mācības jāturpina. Viņa cer, ka amatpersonas tomēr atradīs iespēju uzbūvēt mūzikas skolu, kas ir mūsdienu prasībām atbilstoša. Tāpat audzēkņu vecāki izsaka neapmierinātību ar grūtībām, kas būs saistītas ar mācībām piecās dažādās vietās Ventspilī.

Jurģi uz laiku atcelti

Sākotnēji bija iecerēts, ka pārvākšanās uz pagaidu telpām varētu notikt jau šā gada sākumā. Dodoties ziemas brīvdienās, audzēkņi bija sagatavojušies ilgākai atpūtai. Taču jurģi uz laiku atcelti, jo, kā atzīst A. Grigalis, pat steidzamības kārtā birokrātiskā procedūra valdībā aizņem daudz laika. Ja mācības tiktu pārtrauktas līdz pat februārim vai pat ilgāk, pēc tam būtu neiespējami atgūt nokavēto programmu apguvē, skaidro A. Grigalis.

Kultūras ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis apstiprina, ka apzināta situācijas nopietnība esošajās ēkās, kā arī potenciāli izmantojamās pagaidu ēkas, pārcelšanās un pagaidu uzturēšanās izdevumi. Sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts, tai skaitā par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas neparedzētiem gadījumiem. 6. janvārī ministrija projektu nosūtījusi saskaņošanai Finanšu, Tieslietu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, lūdzot atzinumu gan par ziņojumu, gan par rīkojuma projektu paātrinātā kārtā, tas ir, līdz 15. janvārim. Valdībā to plāno skatīt 21. janvārī.

Tikai īstermiņa risinājums

Savukārt gar mūzikas skolas ēkas sienu Kuģinieku ielā tiek veikta gājēju tuneļa izbūve, lai no ārpuses pārvietošanās būtu drošāka un uz galvas neuzkristu apmetums. A. Grigalis skaidro, ka šis ieguldījums nebūs lieks, jo arī turpmāk tiks izmantota ēka, kas atrodas iekšpagalmā un nav avārijas stāvoklī. Tunelis garantēs drošu nokļūšanu līdz tai.

Kultūras ministrijā atklāj, ka pagaidu telpas ir tikai īstermiņa risinājums, bet nav izdevies atrast jau gatavu Ventspilī esošu telpu, kas piemērota mūzikas skolas specifikai. Tāpēc pašlaik finansējums tiek prasīts pagaidu telpu nodrošināšanai līdz 2018. gadam. Taču, domājot par nākotni, ministrija līdzekļu pieprasījumā iekļāvusi arī finansējumu projekta Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju būvniecības tehniskā projekta izstrādei. Ministrija apvienotās koncertzāles un mūzikas skolas būvniecību atzīst par vislietderīgāko risinājumu.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”