Latvijas Televīzijā šogad kultūras gads un jauni raidījumi

Latvijas Televīzijas ēterā parādās jauni raidījumi un, atbalstot projektu "Rīga 2014", tiek uzsvērts, ka kultūras gads ir ne tikai galvaspilsētai, bet arī televīzijai.

LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle uzskata, ka šis gads gan Rīgai, gan arī Latvijas Televīzijai ir kultūras gads. Latvijas Televīzija tiešraidē translēs gan kultūras galvaspilsētas atklāšanas procesu, gan arī svinīgo Gaismas Pils atklāšanas ceremoniju. 18.janvārī būs „Grāmatu ķēde” – īpaša akcija, kurā no Nacionālās bibliotēkas no rokas rokā pados gramatas līdz pat jaunajai bibliotēkai Daugavas krastā.

„Kultūra šogad uzplauks un ne tikai pateicoties Rīgai, kā Eiropas kultūras galvaspilsētai, bet arī tāpēc, ka LTV ir vairāki jauni kultūras projekti. Viens no mūsu svarīgākajiem uzdevumiem šogad ir atspoguļot un cik iespējams dokumentēt, kas notiek ar Rīgu kā kultūras galvaspilsētu. Ražosim savus oriģinālraidījumus, kas piedāvās kultūras idejas mūsu skatītājiem,” stāsta I. Rozentāle.

Kā viens no jaunajiem LTV raidījumiem ir arī kultūras šovs „Lielā lasīšana”, kurā ņems vērā pasaulē atzītās britu televīzijas BBC formātu. To vadīs Eva Ikstena-Strapcāne, Arno Jundze un Pauls Timrots.

„Apvienotajā Karalistē jau pirms pāris gadiem šādā veidā tika noteikts mīļāko grāmatu tops un viņiem tas izvērtās par lielu notikumu. Mūsdienās mēs daudz lasām grāmatas planšetēs, datoros, telefonos. „Rīga 2014” ir labākais laiks, kad Lielā lasīšana varētu notikt,” apgalvo Eva Ikstena-Strapcāne.

Pirmais raidījums ēterā būs redzams 19.janvārī un visu tā laiku, līdz pat 16.novembrim, ar balsošanas palīdzību, mēģinās noskaidrot latviešu visu laiku iemīļotāko grāmatu. Balsot varēs gan mājaslapā www.lielalasisana.lv, gan arī grāmatnīcās un bibliotēkās visā Latvijā. Šova noslēgums norisināsies jaunajā bibliotēkas ēkā.

„Lasīšana ir kā process un ar šo mēs vēlamies to promotēt – lai katrs lasa, lai katram uz naktsskapīša pie gultas ir kāda grāmata,” uzsver I. Rozentāle.

Kā nākamais jaunums LTV ēterā ir „Dardarija” – vieta, kur viss ir iespējams.

Raidījumā pieci 9-12 gadus veci jaunieši kopā ar raidījuma vadītāju Renāru Zeltiņu rādīs skatītājiem savas prasmes un talantus. „Raidījums ir par bērniem, kas dara to, kas viņiem patīk un sanāk. Manuprāt, tas ir katra cilvēka mērķis un sapnis – darīt to, kas viņiem patīk,” apgalvo LTV programmu daļas direktore Jana Semjonova.

Jau piektdien 10.janvārī pirmizrādi piedzīvos jauna skolēnu erudīcijas spēle „Gudrs. Vēl gudrāks”. Spēlē iknedēļu piedalīsies 12 jaunieši, kas atbildēs uz pamatskolas līmeņa jautājumiem. To vadīs Valters Frīdenbergs un Kaspars Ozoliņš, kā arī tās oficiālais patrons ir Valsts prezidents Andris Bērziņš.

V. Frīdenbergs arī piebilst, ka jau pēc pāris raidījumiem būs pieejama arī aplikācija, kas ļaus skatītājiem arī spēlēt šo spēli, tiešsaistē atbildot uz tiem pašiem jautājumiem, uz kuriem ēterā atbildēs spēles dalībnieki.