Prioritātes: ielas un izglītības iestādes

© F64

Garkalnes novads ir viena no pašvaldībām, kurā iedzīvotāju skaits arvien pieaug. Lai uzlabotu šeit dzīvojošajiem dzīves apstākļus, Garkalnes pašvaldība šogad ir īstenojusi vairākus projektus. Arī nākamgad darba netrūks, teic domes priekšsēdētājs Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš, kā galvenos uzdevumus nosaucot ielu remontus un jaunās izglītības iestādes būvi.

– Statistika rāda, ka novada iedzīvotāju skaits joprojām pieaug.

– Tā tiešām ir. Te  iepērk īpašumus ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet arī turīgi ārzemnieki. Manuprāt, tā ir pareiza politika – piesaistīt Latvijai pārtikušus un uzņēmīgus ļaudis – un nevajadzētu no tās atteikties, ja negribam pazaudēt papildu ienākumus valsts attīstībai.

– Vai var teikt tā: būt garkalnietim ir izdevīgi?

– Noteikti! Būt Garkalnes iedzīvotājam ir ļoti izdevīgi. Viens piemērs: jaunam mūsu novada puisim pēc avārijas ir vajadzīga gūžas protēze, kas maksā ap 3000 latu. Naudas viņam nav, taču cilvēks ir strādīgs un darbavietā pozitīvi novērtēts, tāpēc esam nolēmuši piešķirt visu šo summu. Esam pievilcīgi arī ar to, ka te ir saprātīga zemes cena. Esam tuvu Rīgai, bet atšķirībā no tās neesam cēluši nekustamā īpašuma nodokli. Arī infrastruktūra mums ir pietiekami laba.

– Vai Rīgas pašvaldības aicinājumi deklarēties  galvaspilsētā nerada  satraukumu?

– Neesmu dzirdējis, ka kāds no šejienes gribētu izdeklarēties. Atklāti teikšu – vairākums to, kas pie mums dzīvo, nebrauc ar sabiedrisko transportu, tāpēc Rīgas mēra aicinājumi mūs nesatrauc. Ja jau vēlētos cīnīties ar Rīgas domi, varētu izdomāt arī bonusus savējiem. Piemēram, tiem, kas deklarējušies Garkalnē, zemes nodokli pazemināt, bet pārējiem, tostap dārziņu rajona izmantotājiem, paaugstināt līdz valstij pieļaujamajam līmenim. Tomēr šobrīd vēl šādu soli nespersim...

– Kāds novadam bijis šis gads? Kādi ir lielākie tajā īsenotie darbi?

– Viens no lielākajiem notikumiem – noslēdzies ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu īstenotais Ūdenssaimniecības projekts, kas ļaus attīrīt Baltezeru no kanalizācijas ūdeņiem. Tas gan vairāk attiecas uz Ādažu rūpniecisko teritoriju, no kuras līdz šim ezerā tika ieplūdināti visai neattīrīti ūdeņi. Paralēli šim projektam īstenosim arī ūdensvada izbūvi, kas, visticamāk, taps no mūsu pašu urbumiem un ļaus mums būt neatkarīgiem no Rīgas. Nākamais lielais projekts ir Garkalnes skolas rekonstrukcija, kuras ietvaros paredzēta ēkas siltināšana. Bez inženiertehniskajiem labumiem skola iegūs arī piebūvi divos stāvos, kurā būs aktu zāle ar 150 sēdvietām, foajē un garderobes.

– Skolas paplašināšana – vai tas nozīmē, ka arī skolēnu skaits palielinās?

– Jā, tā ir, tāpēc viens no pašvaldības uzdevumiem – nodrošināt šeit labus izglītības ieguves apstākļus. Tāpēc domājam ne tikai par Garkalnes vidusskolas, bet arī Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas paplašināšanu. Patiesībā varu apgalvot, ka Garkalnes novada skolas ir vienas no labākajām Latvijā. Gan eksakto, gan sociālo priekšmetu klases ir aprīkotas ar moderniem mācību palīglīdzekļiem. Garkalnes skolai ir tenisa laukumi, Berģu – futbola. Apmaksājam skolēnu izdevumus braukšanai uz skolu un pusdienas līdz 6. klasei. Arī saviem pedagogiem piemaksājam. Reizēm jau smejam, ka uz četriem skolēniem mums ir viens pedagogs. Mums nav arī problēmu ar mācībulīdzekļu nodrošināšanu savu izglītības iestāžu audzēkņiem – varam iedot viņiem gan grāmatas, gan visu citu mācībām vajadzīgo. Varam lepoties arī ar to, ka esam viens no Latvijas novadiem, kur nepastāv  rindas uz bērnudārziem un vietvaras un privātās pirmsskolas iestādes ļauj nodrošināt ar vietām visus pašvaldības bērnus. Tomēr, ņemot vērā arvien pieaugošo bērnu skaitu  tieši Rīgai tuvākajās novada daļās, esam nolēmuši būvēt jaunu izglītības  iestādi Upesciemā.

– Pie šā gada lielajiem darbiem var pieskaitīt arī novada teritoriālplānojumu 2013.–2014. gadam?

– Ar šo lielo dokumentu novada domes mājaslapā šobrīd var iepazīties jebkurš interesents. Esam jau aicinājuši visus iedzīvotājus atsaukties un izteikt savu viedokli par plānu.

– Pašvaldībām viena no problēmvietām ir ielu un ceļu kvalitāte. Kas šajā ziņā tiek darīts Garkalnē?

– Ik gadu cenšamies savest kārtībā daļu ielu. Šogad tā bija Skolas iela. Pirmsprojekta kārtībā labiekārtošana notiek  pie Upesciema skolas, kur atbrīvojam vietu jaunās  izglītības iestādes būvei. Tāpat pakāpeniski notiek ielu seguma atjaunošana pēc kanalizācijas tīklu izbūves. To darot, tiks ņemts vērā, kāds bija ielas līdzšinējais stāvoklis, satiksmes intensitāte, kādi apjomi tiek izbūvēti par Eiropas naudu un kāds ir nepieciešams pašvaldības līdzfinansējums, lai atjaunotu ielas segumu pilnā apmērā. 

– Trīs labie darbi, ko  vēlētos īstenot nākamajā gadā.

– Ceļi, ielas un apgaismojums pie tām jāsaved  kārtībā (šogad pārgājām uz LED lampām), bērnudārzs jāuzceļ un skolu jāsāk  būvēt. 

Svarīgākais