Pilsēta ar augstu pozitīvo pārmaiņu bilanci

© F64

Jēkabpils – labo pārmaiņu pilsēta: šo moto pilsēta tiecas realizēt ikvienā nozarē. «Kaut maziem solīšiem, bet pilsētai allaž ir jāattīstās un jāmainās, » ir pārliecināts Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

– Kā Jēkabpilij aizritējis 2013. gads? Ko no paveikto darbu saraksta gribat īpaši akcentēt?

– Gads bija ļoti darbīgs. Visi mērķi, kas šim gadam bija noteikti, ir sekmīgi izpildīti. Piemēram, pateicoties vērienīgiem renovācijas darbiem, Jēkabpils 3. vidusskola ieguva jaunus vaibstus, jo tika pilnīgi rekonstruēta, iegādātas arī jaunas mēbeles. Darbus veica skolēnu vasaras brīvlaikā, kas nozīmēja īsu izpildes termiņu, bet mums izdevās darbus paveikt laikā un kvalitatīvi. Vēl nepieciešams modernizēt vienu mācību iestādes korpusu, kur mācās jaunāko klašu audzēkņi. To izdarīsim 2015. gadā. Šajā gadā pozitīvas pārmaiņas piedzīvojaarī Jēkabpils sporta nams, Jēkabpils reģionālā slimnīca, kas tagad pacientus var uzņemt modernā Infekciju slimību nodaļā.Šogad īstenojām arī ūdenssaimniecības attīstības projekta trešo kārtu,kuras laikā paplašināts ūdensvada un kanalizācijas tīkls. Nākamgad sekos šā projekta 4. kārta. Liels darba ieguldīts arī Kurzemes un Vienības ielas rekonstrukcijā. Prieks, ka visi darbi izpildīti termiņos un augstā kvalitātē. Taču, līdzīgi kā Rīga, arī Jēkabpils nekad nebūs gatava – vienmēr būs ko darīt un pilnveidot, attīstīt.

– Kuras jomas nākamgad būs pašvaldības prioritātes?

– Plānojot nākamā gada budžetu, mūsu galvenās prioritātes nav būtiski mainījušās. Daļa budžeta līdzekļu paredzēti komunālās saimniecības, sociālā un jauniešu bloka atbalstam. Mūsu prioritāte nākamgad būs pilsētā esošo graustu likvidēšana, jo tas degradē pilsētvidi. Šo aktivitāti īstenojām arī šogad. No budžeta līdzekļiem daļu novirzīsim Eiropas Savienības projektu līdzfinansējuma nodrošināšanai. Šis būs jau 17. budžets, kura izveidē piedalos. Runājot par budžeta apjomu, tas praktiski paliks iepriekšējā līmenī. Katrā ziņā par būtisku budžeta pieaugumu mēs nevaram runāt, vismaz ne līdz brīdim, kamēr nebūs novērsta netaisnība saistībā ar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondu un tajā noteiktajām nelabvēlīgajām proporcijām pilsētām par labu novadiem.

– Kādi ir paredzamie projekti 2014. gadā?

– Papildus jau iesāktajiem projektiem ķersimies klāt iekšpagalmu sakārtošanas jautājumiem. Plānojam atjaunot Krustpils pils kompleksu, lai pils atgūtu savu kādreizējo krāšņumu.Rekonstrukcija ieplānota arī pirmsskolas izglītības iestādē Kāpēcītis. Mūsu darāmo darbu saraksts ietver arī kompleksu aktivitāšu īstenošanu, lai jau nākamajā plānošanas periodā varētu apgūt Eiropas naudu un uzbūvēt pāri Daugavai otro tiltu, kas pilsētai ir vitāli nepieciešams.

– Šogad, kad uz pirmo sēdi sanāca Jēkabpils pilsētas pašvaldības jaunievēlētie domesdeputāti, sacījāt, ka aktīvāk pievērsīsities investīciju piesaistei pilsētā. Cik lielā mērā sešu mēnešu laikā šī apņemšanās ir īstenojusies?

 – Ir veiktas pārrunas ar dažādiem investoriem, esam parādījuši pilsētas brīvās teritorijas. Esam sakārtojuši sociālo infrastruktūru (ielas, piebrauktuves, siltumu, kanalizāciju), proti, radījuši labvēlīgu un atbilstošu vidi jaunu ražotņu radīšanai. Jāteic, ka no investoru puses interese ir. Domāju, ka otrā dzelzceļa sliežu ceļa izbūve posmā Skrīveri– Krustpils arī dos savu pienesumu vēl lielākas intereses veicināšanā. Ceru, ka ar laiku Krustpils pusē esošā lidlauka rūpnieciskās teritorijas atdzīvosies.

– Uzņēmējdarbība ikvienā apdzīvotā vietā ir priekšnoteikums teritorijas ilgtspējīgai izaugsmei. Kādu artavu uzņēmējdarbības veicināšanā sniedz pašvaldība?

– Vispirms gribu uzsvērt, ka Latvijā esam pieraduši, ka mums ir iespējams iegūt būtisku Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Bet cik ilgi mums citas valstis palīdzēs? Ir pēdējais laiks domāt, kā mēs paši varam nopelnīt. Ir nepieciešams attīstīt industriālās zonas. To arī darām. Lai plašāku auditoriju iepazīstinātu ar Jēkabpils uzņēmējiem, kā arī parādītu, ka pilsēta ir atvērta jauniem uzņēmumiem, esam uzsākuši sarunas ar trīs sadraudzības pilsētām (Lida Baltkrievijā, Sokolova Podlaska un Červjonka- Leščina Polijā) par kopīgas izstādes izveidi, kas vienkopus pulcētu visu četru pilsētu uzņēmējus, piedāvājot iespēju sevi prezentēt. Atbalstot savējos uzņēmējus, piemērojam viņiem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, īstenojam arī citas aktivitātes. Šī gada laikā mūsu uzņēmēju saimei ir pievienojušies vairāki jauni uzņēmumi, galvenokārt kokapstrādes, loģistikas un būvniecības nozares pārstāvji. Manuprāt, stimulu jaunu uzņēmumu radīšanā dod arī biznesa inkubators, ko atvērām pirms četriem gadiem. Bet, domājot, kā motivēt atgriezties darbaspēku vai noturēt to, esam izveidojuši stipendiju fondu – šobrīd finansiālu atbalstu saņem pieci topošie mediķi, kas pēc studijām ir gataviuzsākt darba gaitas Jēkabpilī.

Svarīgākais