Profilakse un zināšanas – žilbinoša smaida pamats

«Žilbinošs smaids var būt daiļrunīgāks un izteiksmīgāks par skanīgu vārdu!» savulaik teicis Dr. E. Kellers. Šī tēze ir kļuvusi par SIA «Zemgales mutes veselības centrs» moto, kas ikdienā gan ārstē, gan nodarbojas ar profilaktisko un izglītojošo darbu mutes veselības jomā.

Ikdienā SIA «Zemgales mutes veselības centrs» speciālisti veic izglītojošo darbu, sniedzot zobārstniecības un higiēnas pakalpojumus Bauskas, Jelgavas, Dobeles, Jēkabpils, Aizkraukles un Ogres filiālēs, īpašu vērību veltot profilaktiskajam un izglītojošajam darbam bērnu un jauniešu, topošo vecāku, senioru un cilvēku ar īpašām vajadzībām auditorijās.

Lielu atbalstu profilaktiskā un izglītojošā darba veikšanai sniedz Zemgales novadu pašvaldības. Sadarbībā ar Izglītības nodaļu un izglītības iestāžu darbiniekiem jau par ikgadēju tradīciju kļuvusi viktorīna «Esi gudrs – būsi vesels» 5. klašu skolēniem. Viktorīnas mērķis ir sniegt iespēju skolēniem apliecināt zināšanas par veselību un tās saglabāšanu, darbojoties komandā.

Katru gadu Latvijas mutes veselības centri organizē veselības veicināšanas konferences. Zemgales reģionā konference norisinājās Īslīces kultūras namā 2013. gada 25. oktobrī. Konferences dalībnieki guva vērtīgu informāciju par fluorīdu lomu mutes veselībā, uztura nozīmi sirds veselībā, izglītojošo darbu ar jauniešiem, pacientu tiesībām un zobārstniecības lomu primārajā veselības aprūpē. SIA «Zemgales mutes veselības centrs» veselības veicināšanas koordinatore Marta Augucēviča informē: «Plānojam attīstīt arī īpašos pasākumus, piemēram, Veselības dienas. Šajās dienās būs iespēja apmeklēt lekcijas par veselības jautājumiem, iesaistīties veselīgas maltītes pagatavošanā, kā arī pārbaudīt savu veselības stāvokli un iesaistīties citās aktivitātēs. Tas ir veids, kā informēt un rosināt cilvēkus domāt par savu veselību.»

Liela daļa ikdienas profilaktiskā un izglītojošā darba tiek pavadīta, sniedzot informāciju bērniem un jauniešiem. Speciālisti dodas uz izglītības iestādēm ar lekcijām un nodarbībām. Svarīgi saprast arī to, ka muti un zobus nevar «atdalīt» no pārējā ķermeņa, tāpēc jārunā arī par uzturu, fiziskajām aktivitātēm, atkarību profilaksi, jo arī šīs lietas tiešā veidā ietekmē vispārējo veselību. Katrai vecuma grupai ir izveidotas lekciju tēmas. Piemēram, lekcija par smēķēšanu ir piemērota, sākot no 5. klases, kad, pēc Slimību un profilakses kontroles centra 2011. gadā veiktā pētījuma «Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū», bērni visbiežāk pamēģina pirmo cigareti.

«Sadarbībā ar Bauskas Bērnu un jauniešu centra speciālistiem, cerot uz pašvaldības finansiālu atbalstu, nākamajā gadā Bauskā veidosim «Jauniešu veselības akadēmiju». Jaunieši aktīvisti tiks aicināti iesaistīties Pasaules dienas bez tabakas, Valentīna dienas un citu pasaulē atzīmējamo dienu aktivitātēs. Svarīgi šo darbu veikt komandā,» teic Marta Augucēviča.

Lekcijas un apmācības tiek piedāvātas arī topošo un jauno vecāku auditorijai. Vecākiem jārūpējas par bērna pirmajiem zobiem un jāmāca tos patstāvīgi kopt. Svarīgi ir attīstīt pareizas mutes un zobu kopšanas iemaņas ģimenē. Ja visi ģimenē veiks atbilstošu mutes higiēnu katru dienu, tad to visticamāk iemācīsies arī bērni.

Informācija par veselības tēmām tiek sniegta arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. 2013. gada vasarā SIA «Zemgales mutes veselības centrs» Dobeles speciāliste piedalījās sporta spēlēs cilvēkiem ratiņkrēslos. Par mutes veselību, zobu un protēžu kopšanu regulāri tiek informēta arī senioru auditorija.

Tiek veiktas arī informatīvās apskates izglītības iestādēs. Vecāki saņem rakstveida informāciju par bērna mutes veselības stāvokli – par mutes higiēnu, zobu veselību un sakodienu. Ja ir nepieciešama konsultācija pie ortodonta, tad to var saņemt arī SIA «Zemgales mutes veselības centrs» Bauskā.

Lai precīzi uzzinātu, kas šobrīd ir aktuāls jauniešiem, topošajiem vecākiem, senioriem vai citai izvēlētajai auditorijai, tiek veikta anketēšana un iegūtā informācija izmantota veselības veicināšanas pasākumu plānošanā.

«Veselības veicināšana ir komandas darbs, tāpēc pateicamies Zemgales novadu pašvaldībām, to iestāžu un izglītības iestāžu darbiniekiem, Dobeles Latvijas Sarkanā Krusta jauniešu organizācijai un visiem atbalstītājiem par ieguldīto darbu mutes veselības veicināšanā,» uzsver Marta Augucēviča.

Svarīgākais