Bauskas alus iesala dzērieni gūst atzinību visā Latvijā

SIA Bauskas alus, kurai ar katru gadu izdodas palielināt savu produktu cienītāju pulku, līdz nākamā gada pavasarim ir apņēmusies pavairot augstākās klases alus sortimentu un patērētājam sarūpēt jaunu produktu, ar izteiktu garšas un smaržas buķeti.

Jaunā alus izstrādē piedalās arī Latvijas vecākais aldaris Kārlis Zālītis. Lai arī sirmais kungs jau sen varētu baudīt mierīgas vecumdienas, viņš teic, ka bez darba nevarot un katru darba dienu nolemj apraudzīt, kā uzņēmumā norit ražošanas procesi. K. Zālīti var uzskatīt par Bauskas alus zelta vērtību, tāpat arī visa kolektīva uzticību alus ražošanā par pamatu izmantot tikai klasiskās ražošanas tehnoloģijas.

Eksporta mērķi

Bauskas alus direktore Daiga Solzemniece ir gandarīta, ka klienti iecienījuši gan uzņēmuma radītās alus šķirnes, gan bezalkoholiskos dzērienus. Turklāt bezalkoholisko dzērienu kategorijā šogad uzņēmums ieguva atzinību visā Latvijā – biedrība Alus brālība kopā ar BT1 un Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu, kurā Bauskas alus iesala dzērieni Veselība un Porteris ieguva godalgotas vietas – attiecīgi 1. un 3. vietu.

Šobrīd uzņēmums ir apņēmības pilns ar savu bezalkoholiskos produkciju, precīzāk – kvasu, iepazīstināt arī klientus ārpus Baltijas valstu robežām. «Pašlaik notiek pārrunas. Par mūsu piedāvājumu interese ir, taču ir viens «bet», kam centīsimies rast risinājumu, proti, mēs radām tikai dabīgus produktus un neizmantojam konservantus, lai pagarinātu dzērienu lietošanas termiņus. Šis apstāklis ir arī galvenais šķērslis, kas apgrūtina mūsu eksporta iespējas tālāk par Baltijas valstīm,» norāda D. Solzemniece. Tomēr uzņēmuma vadība sola meklēt iespējamos variantus, lai arī svešzemju auditorijai būtu iespēja nobaudīt Bauskas alus darba augļus, turklāt produkcija nestu arī Latvijas vārdu pasaulē.

Iecere par mājražotāju veikalu

Papildus jaunu eksporta tirgus apgūšanai un jauna produkta radīšanai Bauskas alus iesaistījies vēl kādā aktivitātē – uzņēmums iecerējis Bauskā atvērt veikalu, kur vienkopus būtu pieejami vietējo ražotāju izstrādājumi. «Izstādē Riga Food 2013 sev par pārsteigumu atklāju, ka Bauskas pusē darbojas ļoti daudz mājražotāju. Ar veikala atvēršanu vēlamies, lai par viņu veikumu uzzinātu pēc iespējas plašāka publika. Patlaban esam startējuši izsolē par vajadzīgo telpu iegūšanu. Rezultāti būs zināmi tuvākajās dienās. Ja tie būs mums pozitīvi, sāksim realizēt vērienīgo projektu,» akcentē Bauskas alus direktore.

Mainās patērētāju vērtības

D. Solzemniece novērojusi, ka patērētāji aizvien vairāk dod priekšroku dabīgiem produktiem. «Mainās klientu domāšana un vērtības, tāpēc pieprasījums pēc dabīgiem produktiem – gan pārtikas, gan dzērieniem – palielinās visā pasaulē. Arī Latvijā. Piemēram, Bauskas alus produkcijai apgrozījums turpina augt. Uzņēmuma komanda ir pārrunājusi savā starpā šīs tendences iemeslus, un kopīgi esam secinājuši, ka Latvijā klientu vidū pieaug izpratne par alus dzeršanas kultūru. Patērētāji piedomā, ko viņi dzer un cik daudz. No iespējām – viena glāze kvalitatīva alus vai divi litri stiprināta dzēriena – daudzi izvēlēsies pirmo variantu. Jāpiebilst, ka arī mēs ražojam alu plastmasas pudelēs, tomēr kvalitātes latiņa ir vienlīdz augsta gan mūsu alum stikla, gan plastmasas pudelēs. Pieprasījums pēc Bauskas alus plastmasas pudelēs palielinās gada siltajos mēnešos, kad cilvēki dodas pie dabas. Tad viņiem vieglāk ir izdzerto plastmasas pudeli deformēt un izmest atkritumu konteinerā,» stāsta D. Solzemniece.

Sports un alus baudīšana

Arī pats uzņēmums aktīvi iesaistās alus baudīšanas kultūras popularizēšanā un sabiedrības izglītošanā par šiem jautājumiem. Piemēram, jau otro gadu Bauskas alus uzņēmies organizatora lomu Alus svētku pasākumā Bauskā. «Prieks, ka ar savu padomu un idejām mūs atbalsta arī citas alus darītavas, lai kopīgi varētu īstenot interesantus svētkus, kuru ietvaros šogad notika arī florbola sacensības,» teic Bauskas alus direktore, piebilstot, ka sportam un alus baudīšanai ir kāda viena kopīga iezīme. «Sportošana ir ieteicama un stiprina veselību. Līdzīgi ir ar alus lietošanu. To dzerot normas robežās, tas ir veselīgs. Piemēram, mūsu ražotajā alū un iesala dzērienos ir B grupas vitamīni. Starp citu, čehu hokeja komandas ēdienkartē ir iekļauta rekomendācija katram spēlētājam dienā izdzert vienu litru gaišā alus,» norāda D. Solzemniece.

Svarīgākais