Policistus kukuļņēmējus soda maigi

Viena gada nosacītu sodu Ventspils tiesa piesprieda diviem ceļu policijas inspektoriem kukuļņēmējiem. Vēl diviem tiesa gaidāma decembrī.

Prokurors abus inspektorus apsūdzēja pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz pat 10 gadiem. Tiesai prasīts vienu inspektoru sodīt ar divu gadu reālu cietumsodu, bet otram lūgts piespriest trīs gadus cietumā ar mantas konfiskāciju. Tomēr piespriestie sodi ir krietni mīkstāki.

Kukuļņemšanas fakti Ventspilī nāca klajā marta beigās. Viens no inspektoriem pieprasīja 10 latu kukuli ātruma pārkāpējam, bet otrs paģērēja 200 latus autovadītājam, kurš pie stūres bija sēdies reibumā. Abi inspektori strādāja vienā ekipāžā.

Desmit latu kukuļa ņemšanas gadījumā viss noticis tā saucamā izmeklēšanas eksperimenta rezultātā. Kā tiesā liecināja Drošības policijas (DP) darbinieks, policijai jau iepriekš bijusi informācija, ka abi inspektori ņemot kukuļus. Tā nu DP darbinieks apzināti pārsniedzis braukšanas ātrumu kādā Ventspils ielā, zinot, ka tur dežurē aizdomās turamie inspektori. Drošībnieks tika apstādināts un viņam paskaidrots, ka tiks noformēts protokols. Viltus pārkāpējs sacījis, ka viņam protokoli ļoti nepatīk, un jautājis, vai nav iespējams vienoties kā citādi. Inspektors atbildējis, ka tas maksās 10 latus. DP darbinieks iepriekš iezīmētos desmit latus nodeva negodīgajam inspektoram. Viss notiekošais tika uzņemts video. Uz advokāta norādi, ka viņa aizstāvamais ticis provocēts, liecinieks atbildēja, ka nauda nevienā brīdī netika piedāvāta, ticis piedāvāts situāciju risināt citādi.

Savukārt otra epizode norisēja pēc cita scenārija. 29. marta rītā minētās ekipāžas inspektors apturējis kādu ventspilnieku, kuram likuši iepūst alkometrā. Iepriekšējā vakarā vīrietis bijis iedzēris, tāpēc pieļāva, ka pavisam neliela alkohola klātbūtne varētu būt. Taču policists apgalvoja, ka alkometrs uzrāda ļoti daudz, tomēr rādītājus viņam tā arī neparādīja. Vīrietim līdzi nav bijusi arī autovadītāja apliecība un tehniskā pase, tāpēc, saprotot, ka gaidāmas lielas nepatikšanas, viņš prasījis, vai šo situāciju nevar atrisināt bez protokola. Policists paprasījis 200 latu. Vīrietis solīja dienas laikā prasīto naudu atvest, taču tā vietā devās uz policiju, lai paziņotu par kukuļa prasīšanu. Vēlāk autovadītājs ar inspektoru sazvanījās, lai precizētu, kā atdot kukuli. Inspektors licis viņam atbraukt uz savām mājām. Kāpņutelpā policists atvēris savas pastkastītes augšējo vāku un licis tur iemest naudu. Iezīmētās banknotes sabira pastkastītē. Viss fiksēts ar jakā iemontētu videoaprīkojumu.

200 latu kukuļa prasīšanas gadījumā tiesa inspektoram piesprieda vienu gadu nosacītu cietumsodu. Turklāt apsūdzētajam tika grozīts pants. Sākotnēji viņam bija inkriminēts pants par kukuļņemšanu, kura trešajā daļā ir uzskaitīta arī kukuļa pieprasīšana. Tomēr tiesa viņu atzina par vainīgu pēc panta par krāpšanu. Arī apsūdzētā advokāts tiesā norādījis, ka viņa aizstāvamais kukuli nav pieprasījis, bet gan to tikai pieņēmis, tādējādi viņam jau no paša sākuma nav bijusi pareizi kvalificēta apsūdzība.

Savukārt 10 latu kukuļa prasīšanas epizodē prokurors apsūdzēja abus ekipāžas inspektorus, taču tiesa atzina viena inspektora vainu, izslēdzot panta daļu par kukuļņemšanu grupā. Viņam piespriests identisks sods – viens gads nosacīti. Otra inspektora līdzdalība netika pierādīta. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 29. novembrī. Pēc tam to vēl varēs pārsūdzēt.

Līdzīgā veidā pagājušā gada vidū Ventspilī tika pieķerti vēl divi inspektori. Pret viņiem tiesvedība ir nedaudz ieilgusi – tiesa notiks decembrī. Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins iepriekš sacīja, ka visos gadījumos aizturēšanas operācijas notikušas pēc iecirkņa iniciatīvas, jo viņu rīcībā bija nonākusi informācija par abu ceļu policijas darbinieku negodīgu darbošanos. Tāpēc par to ziņots Drošības policijai, kas savukārt veikusi aizturēšanas darbības.

Organizācijas Providus apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā par korupciju notiesātas 34 valsts amatpersonas, kas ir mazākais notiesāto skaits pēdējo deviņu gadu laikā. Pērn bija vismazākais notiesāto Valsts policijas amatpersonu skaits kopš 2004. gada – 12 notiesātie. Tikmēr piecas reizes vairāk nekā iepriekšējos gados tiesas priekšā stājušās personas, kuras mēģinājušas piekukuļot ceļu policiju.