Ventspils novadā māksliniece Alise Mediņa glezno daudzbērnu ģimenes

© publicitātes

Šogad Lāčplēša dienas priekšvakarā, 10. novembrī, īpaši tika godinātas pašas lielākās Ances un Jūrkalnes ģimenes. Uz Ventspils novadu ir ielūgta jaunā gleznotāja Alise Mediņa (plašāk par mākslinieci - http://vimeo.com/28612303 ), kura ir laipni piekritusi gleznot pagastu kuplākās saimes.

Gleznošana notika Ances pamatskolā, 10.novembrī, no plkst. 11 līdz 19, kur piedalījās trīs daudzbērnu ģimenes - Pērkonu un Leperu ģimenes no Ances un Putniņu ģimene no Jūrkalnes. Sevišķi priecīgs sarīkojums Leperu ģimeni, kura gaida savu ceturto atvasi. Visām ģimenēm raksturīga uz izglītību vērsta audzināšana, tā vairāki bērni iecerē'juši kļūt par dakteriem un māksliniekiem.

Visas ģimenes atzīmēja, ka pateicoties šim sarīkojumam jūtas īpaši un tiek gleznotas pirmo reizi. Portretēšana prasīja nekustīgu sēdēšanu līdz pat 3 stundu garumā, kas mazākajiem bērniem nebija pa spēkam. Visvaronīgākā bija gleznotāja Alise Mediņa, kas plašāk pazīstama kā impresionistiska ainavu gleznotāja. Viņa bez pārtraukuma eļļā gleznoja no rīta līdz vakaram, kamēr iecere tika īstenota. Par visu rūpējās ancenieki Airas Kajakas vadībā.

Daudzbērnu ģimeņu gleznošana Lāčplēša dienas priekšvakarā ir viena no aktivitātēm, ko īsteno Ventspils novada pagastu pārvaldes pēc 2011.g. pavasarī veiktās socioloģiskās aptaujas Ancē un Jūrkalnē dzīvojošo sieviešu vidū. Aptaujas mērķis bija noskaidrot, ko pagastu iedzīvotājas uzskata par svarīgu, lai savās ģimenēs laistu pasaulē vēl vienu bērnu. Aptaujas rezultāti publicēti 2013.gadā Latvijas Universitātes rakstu krājumā, kas veltīts medicīnai. Gan aptauja, gan daudzbērnu ģimeņu godināšana ir Jūrkalnes draugu grupas iniciatīva.

Daudzbērnu ģimeņu godināšana valsts svētku priekšvakarā ir viena no daudzajām iecerēm, ar kuru palīdzību Ventspils novada domes deputāti vēlas uzsvērt savu atbalstu daudzbērnu ģimenēm un dzimstības veicināšanu kā prioritāti. Pēc Ventspils novada domes priekšsēdētāja Aivara Mucenieka domām, tieši aktivitātes Jūrkalnē un Ancē bija vienas no pirmajām, kas veicināja uzmanības pievēršanu demogrāfijas jautājumiem valstī.

Jau iepriekš Ventspils novada dome ir īstenojusi vairākas ieceres daudzbērnu ģimeņu atbalstam – tā ir palielinājusi vienreizēju bērna dzimšanas pabalstu līdz 100 latiem un daudzbērnu ģimeņu bērniem ir piešķīrusi brīvpusdienas skolās, ieviesta sudraba karotītes tradīcija. Šogad pašvaldība novadā dzīvojošām reproduktīvā vecuma sievietēm dāvināja pazīstamās ginekoloģes Daces Rezebergas rokasgrāmatu "Gribu būt māmiņa", kas tapusi ar mērķi panākt, lai Latvijā bērnu dzimtu ne tikai vairāk, bet arī veselāki.

Jau vēstīts, ka 2012.gadā Ances un Jūrkalnes pagastu pārvaldes par godu mūsu valsts dzimšanas dienai iedibināja jaunu tradīciju daudzbērnu ģimeņu godināšanai – tās dāvanā saņēma iespēju svinīgos apstākļos fotografēties kopā ģimenei ar valsts karogu fonā. Uz pasākumu ieradās arī omītes un opīši un arī bērnu mīļākās rotaļlietas. Ziemassvētkos pagastu pārvaldes ģimenēm dāvināja foto sesijas rezultātā tapušās bildes glītā noformējumā. Šogad ir pamatotas cerības, ka šo tradīciju pārņems Vārves pagastā, ko vada Gunita Ansone.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.